Solution of How do organisms Reproduce (Page No - 168 - Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

Class 10 Biology Solutions By Lakhmir Singh & Manjit Kaur

Created by: Ajay Batra

Class 10 : Solution of How do organisms Reproduce (Page No - 168 - Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

The document Solution of How do organisms Reproduce (Page No - 168 - Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev is a part of the Class 10 Course Class 10 Biology Solutions By Lakhmir Singh & Manjit Kaur.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

Question 1:
Where are a plant’s sex organs located ?
Solution :
In flowers.

Question 2:
What is the function of a flower ?
Solution :
The function of a flower is to make male and female gametes and to ensure that fertilisation will take place to make new seeds for the reproduction of plant.

Question 3:
What are the reproductive organs in a flower ?
Solution :
Stamen and carpel.

Question 4:
What is the name of :
(a) male part of a flower ?
(b) female part of a flower ?
Solution :
(i) Stamen.
(ii) Carpel.

Question 5:
What is the name of female organ of a flower (other than carpel) ?
Solution :
Pistil.

Question 6:
What is the other name of sex cells ?
Solution :
Gametes.

Question 7:
What is the name of sex cells (other than gametes) ?
Solution :
Germ cells.

Question 8:
Name the male and female gametes in animals.
Solution :
The male gamete in animals is sperm and the female gamete is ovum (egg).

Question 9:
Where is the male gamete formed :
(i) in humans ?
(ii) in flowering plants ?
Solution :
(i) Testes.
(ii) Anther.

Question 10:
Where is the female gamete formed :
(i) in humans ?
(ii) in flowering plants ?
Solution :
(i) Ovary.
(ii) Ovary.

Question 11:
Name two animals which undergo external fertilisation and two animals which undergo internal fertilisation ?
Solution :
(i) External fertilisation: Frog and fish
(ii) Internal fertilisation: Dogs and cows.

Question 12:
Define sexual reproduction.
Solution :
The reproduction which takes place by the combination of special reproductive cells called ‘sex cells’ is called sexual reproduction.

Question 13:
Do all organisms give birth to individuals like humans ?
Solution :
No. All organisms do not give birth to individuals like humans.

Question 14:
Write the full forms of the following as they occur in biology :
(i) STD (ii) AIDS (iii) HIV
Solution :
(i) STD – Sexually Transmitted Diseases. (ii) AIDS – Acquired Immune Deficiency Syndrome. (iii) HIV – Human Immunodeficiency virus.

Question 15:
What is the causative organism for the following diseases ?
(i) Gonorrhoea (ii) Syphilis (iii) AIDS
Solution :
(i) Bacteria.
(ii) Bacteria.
(iii) Virus.

Question 16:
What are the organs in humans which produce the gametes ?
Solution :
Testes in males and ovaries in females.

Question 17:
(a) What are the male sex cells in humans called ?
(b) Name the organ which produces male sex cells.
Solution :
(a) Sperms.
(b) Testes.

Question 18:
(a) What are the female sex cells in humans called ?
(b) Name the organ which produces female sex cells.
Solution :
(a) Eggs.
(b) Ovaries.

Question 19:
Which part of the human body :
(a) produces sperms ?
(b) produces ova ?
(c) passes Sperms from a man to a woman ?
Solution :
(a) Testes.
(b) Ovaries.
(c) Penis.

Question 20:
(a) What do the testes in a man produce ?
(b) What do the ovaries in a woman produce ?
Solution :
(a) Sperms.
(b) Ova (eggs).

Question 21:
(a) Where in the human body does an ovum get fertilised ?
(b) Where does a fertilised ovum develop into a baby in the human body ?
Solution :
(a) Oviduct (fallopian tube).
(b) Uterus (womb).

Question 22:
Name the liquid that contains sperms
Solution :
Semen.

Question 23:
What is the name of the process in which thickened uterus lining alongwith blood vessels is removed from the body of a human female through vaginal bleeding
Solution :
Menstruation.

Question 24:
(a) For how much time does menstruation last in human females (or women) ?
(b) What is the frequency of menstrua] cycle in human females (or women) ?
Solution :
(a) 3 to 5 days.
(b) Once every 28 days.

Question 25:
Fill in the following blanks with suitable words :
(a) Pollen grains contain………… gametes of a plant.
(b) Ovules contain………… gametes of a plant.
(c) The ovary of a flower becomes………… after fertilisation.
(d) The ovule becomes a……. after fertilisation.
(e) Flowering plants reproduce by…………. method of reproduction.
(f) The female organ of reproduction in the flower is the………………
(g) The male organ of reproduction in the flower is the……………….
(h) The name of the structure in the flower in which the male gamete is formed is…………
(i) The………. at the base of the carpel contains egg cells.
(j) The term used to refer to the transfer of pollen from the stamen of one flower to the carpel of another
flower of the same species is………….
(k) The cells involved in sexual reproduction are called……………
(l) Fusion of gametes gives rise to a single cell called …………..
(m) The process of fusion of gametes is called…………
(n) A multicellular animal starts its life from a……….. through sexual reproduction.
(o) The union of a sperm nucleus with an egg nucleus is known as…………… and results in a……………. egg.
(p) The menstrual cycle is controlled by……………..
Solution :
(a) Male.
(b) Female.
(c) Fruit.
(d) Seed.
(e) Sexual.
(f) Carpel.
(g) Stamen.
(h) Anther.
(i) Ovary.
(j) Cross pollination.
(k) Gametes.
(l) Zygote.
(m) Fertilisation.
(n) Single cell (zygote).
(o) Fertilisation; fertilised.
(p) Hormones.

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 10

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

practice quizzes

,

ppt

,

Solution of How do organisms Reproduce (Page No - 168 - Biology by Lakhmir Singh

,

Extra Questions

,

Solution of How do organisms Reproduce (Page No - 168 - Biology by Lakhmir Singh

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Exam

,

MCQs

,

pdf

,

shortcuts and tricks

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

video lectures

,

Free

,

Objective type Questions

,

mock tests for examination

,

study material

,

Important questions

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Summary

,

past year papers

,

Sample Paper

,

Solution of How do organisms Reproduce (Page No - 168 - Biology by Lakhmir Singh

,

Semester Notes

;