Solution of Natural Resources (Page No - 258 - Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

Class 10 Biology Solutions By Lakhmir Singh & Manjit Kaur

Created by: Ajay Batra

Class 10 : Solution of Natural Resources (Page No - 258 - Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

The document Solution of Natural Resources (Page No - 258 - Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev is a part of the Class 10 Course Class 10 Biology Solutions By Lakhmir Singh & Manjit Kaur.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

Question 1:
Name two fossil fuels.
Solution :
Coal and Petroleum. 

Question 2:
Name the major programme started to replenish forests.
Solution :
Silviculture

Question 3:
Apart from the availability of forest products, name two other things which are affected by the destruction of forests.
Solution :
Quality of soil and sources of water.

Question 4:
Name the rivers with which the following dams are associated :
Name the rivers with which the following dams are associated :
(a) Tehri Dam
(b) Sardar Sarovar Dam
(c) Bhakra Dam
Solution :
(a) River Ganga.
(b) River Narmada.
(c) River Satluj.

Question 5:
Name two factors which can be used to find whether river water has been contaminated.
Solution :

  1. The presence of coliform bacteria in rainwater.
  2. Measurement of pH of rainwater.

Question 6:
Name the bacteria whose presence in water indicates the contamination with disease-causing micro-organisms.
Solution :
Coliform bacteria.

Question 7:
With which process are the following ancient structures associated ?
Kulhs, Eris, Surangams, Kattas, Pynes
Solution :
Rainwater harvesting.

Question 8:
Which fossil fuel is conserved :Which fossil fuel is conserved :
(a) when we save on electricity ?
(b) when we use bicycle for covering short distances instead of a motorbike ?
Solution :
(a) Coal.
(b) Petroleum.

Question 9:
What is the main purpose of rainwater harvesting ?
Solution :
The main purpose of rain water harvesting is to make rainwater percolate under the ground so as to recharge ground water.

Question 10:
What is the name of the process in which rainwater falling on the earth is stopped from flowing and made to percolate into the ground ?
Solution :
Rainwater harvesting.

Question 11:
Name the most common practice of recharging ground water.
Solution :
Rainwater harvesting.

Question 12:
The pH of a river water sample as measured by pH paper is found to be 6. What does it tell us about water ?
Solution :
Water is polluted with acidic wastes.

Question 13:
Name the person who is most remembered for the protection of Khejri trees in Rajasthan.
Solution :
Amrita Devi Bishnoi.

Question 14:
State whether the following statement is true or false :
Chipko Andolan was associated with the conservation of wild animals such as tigers and lions.
Solution :
False.

Question 15:
Write the full names of (a) CFL, and (b) CFC.
Solution :
(a) CFL – Compact Fluorescent lamps.
(b) CFC – Chloro-fluoro carbons.

Question 16:
Choose one term from the following which include all others :
coal, natural gas, fossil fuels, petroleum
Solution :
Fossil fuels

Question 17:
Why is the process of ‘reuse’ better than that of ‘recycling’ ?Why is the process of ‘reuse’ better than that of ‘recycling’ ?
Solution :
The process of reuse is better than recycling because more energy is used to recycle old objects but no energy is required during reuse.

Question 18:
Name a clean gaseous fuel other than LPG and natural gas.
Solution :
Biogas.

Question 19:
Fill in the following blanks with suitable words :Fill in the following blanks with suitable words :
(a) LPG is a ……………fuel but biogas is not a…………. fuel.
(b) Glaciers are a source of…………………..
(c) One of the main aim of management of forests and wildlife is to conserve the……………….which we haveinherited.
(d) Khadin is a traditional………………………..harvesting system in Rajasthan.
(e) When a fuel burns in an insufficient supply of air, then some poisonous gas called ……………………….. is also produced.
Solution :
(a) Fossil; Fossil.
(b) Water.
(c) Bio diversity.
(d) Water.
(e) Carbon monoxide.

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 10

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

video lectures

,

MCQs

,

Exam

,

past year papers

,

shortcuts and tricks

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

pdf

,

study material

,

mock tests for examination

,

Important questions

,

Extra Questions

,

Sample Paper

,

practice quizzes

,

Summary

,

Solution of Natural Resources (Page No - 258 - Biology by Lakhmir Singh

,

Free

,

Viva Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

ppt

,

Solution of Natural Resources (Page No - 258 - Biology by Lakhmir Singh

,

Solution of Natural Resources (Page No - 258 - Biology by Lakhmir Singh

,

Semester Notes

;