Solution of Our Environment (Page No - 240 - Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

Class 10 Biology Solutions By Lakhmir Singh & Manjit Kaur

Created by: Ajay Batra

Class 10 : Solution of Our Environment (Page No - 240 - Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

The document Solution of Our Environment (Page No - 240 - Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev is a part of the Class 10 Course Class 10 Biology Solutions By Lakhmir Singh & Manjit Kaur.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

Question 1:
What percentage of the solar energy is trapped and utilised by the plants ?
Solution :
1%.

Question 2:
What percentage of energy available at the producer level is transferred at successive trophic levels in a food chain ?
Solution :
10%.

Question 3:
Name the process in which a harmful chemical enters the food chain and gets concentrated at each trophic level.
Solution :
Biological Magnification.

Question 4:
In a food chain consisting of grass, frog, bird and insects, where will the concentration of the harmful chemicals be maximum ?
Solution :
Bird.

Question 5:
If a harmful chemical enters a food chain comprising cat, mice and plants, which one of these organisms is likely to have the maximum concentration of the harmful chemical in its body ?
Solution:
Cat.

Question 6:
Which radiations are absorbed by ozone layer ?
Solution :
Ultra Violet radiations.

Question 7:
Name the group of chemical compounds which damages the ozone layer.
Solution :
Chlorofluro Carbons.

Question 8:
Name two waste materials which can be recycled.
Solution :
Paper and Plastics.

Question 9:
Name the process by which the volume of solid wastes can be reduced.
Solution :
Incineration.

Question 10:
If 5 joules of energy is available at producer level (plants), then how much energy will be transferred to the lion in the following food chain ? If 5 joules of energy is available at producer level (plants), then how much energy will be transferred to the lion in the following food chain ?
Plants —> Goat —> Lion
Solution :
0.05 J.

Question 11:
State whether the following statement is true or false :
Only 10 per cent of the light energy given by the sun is available for transfer at each higher trophic level in a food chain.
Solution :
False.

Question 12:
Where does all the energy in living organisms originate from ?
Solution :
Sun.

Question 13:
Why are there rarely more than five links (or five organisms) in a food chain ?
Solution:
Because after that the energy available for the next organism will be so small that it will be insufficient to sustain the life of that organism.

Question 14:
Name two predators of snakes in a food web operating in a forest ecosystem.
Solution :
Peacock and hawk.

Question 15:
Fill in the following blanks with suitable words :Fill in the following blanks with suitable words :
(a) Ultraviolet rays can cause skin…………………
(b) Pesticides enter the food chain at the…………………. level
(c) Grass →…………….→Human
(d) Lettuce →…………….→ Fox
(e) Plants→ Antelope→ …………….
Solution :
(a) Cancer.
(b) Producer.
(c) Goat.
(d) Rabbit.
(e) Lion.

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 10

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Free

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

Exam

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

Solution of Our Environment (Page No - 240 - Biology by Lakhmir Singh

,

Extra Questions

,

Solution of Our Environment (Page No - 240 - Biology by Lakhmir Singh

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

Summary

,

past year papers

,

Objective type Questions

,

MCQs

,

mock tests for examination

,

ppt

,

pdf

,

Important questions

,

Solution of Our Environment (Page No - 240 - Biology by Lakhmir Singh

,

Previous Year Questions with Solutions

,

video lectures

,

Semester Notes

,

Sample Paper

,

study material

;