Solutions of Sources of Energy (Page No- 156) - Physics By Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

Class 10 Physics Solutions By Lakhmir Singh & Manjit Kaur

Class 10 : Solutions of Sources of Energy (Page No- 156) - Physics By Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

The document Solutions of Sources of Energy (Page No- 156) - Physics By Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev is a part of the Class 10 Course Class 10 Physics Solutions By Lakhmir Singh & Manjit Kaur.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

Lakhmir Singh Physics Class 10 Solutions Page No:156

Question 1: What type of nuclear reaction is responsible for the liberation of energy :
 (a) in a nuclear reactor ?
 (b) in the sun ?

Solution : (a) Nuclear fission
(b) Nuclear fusion

Question 2: Which product of the nuclear fission of uranium-235 is utilised to cause further fission of its nuclei ? 

Solution : Neutrons.

Question 3: Which particles bring about the fission of uranium-235 ?

Solution : Neutrons.

Question 4: State whether the fission of uranium-235 is caused by low energy neutrons or high energy neutrons.

Solution : By the low energy neutrons.

Question 5: Name the type of nuclear reaction which is involved in the working of:
 (a) a hydrogen bomb.
 (b) an atom bomb. 

Solution : (a) Nuclear fusion.
(b) Nuclear fission.

Question 6: Name the moderator used in a nuclear reactor. 

Solution : Graphite.

Question 7: Of what material are the control rods of a nuclear reactor made ?

Solution : Boron.

Question 8: What do you think is the purpose of the thick, concrete chamber surrounding the reactor of a nuclear power plant ?

Solution : Thick concrete chamber is required to prevent the radioactive rays to travel outside.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 10

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

practice quizzes

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Exam

,

past year papers

,

Solutions of Sources of Energy (Page No- 156) - Physics By Lakhmir Singh

,

Semester Notes

,

Sample Paper

,

Free

,

Important questions

,

Objective type Questions

,

MCQs

,

Extra Questions

,

study material

,

Viva Questions

,

pdf

,

Solutions of Sources of Energy (Page No- 156) - Physics By Lakhmir Singh

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Solutions of Sources of Energy (Page No- 156) - Physics By Lakhmir Singh

,

ppt

,

video lectures

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

Previous Year Questions with Solutions

,

mock tests for examination

,

Summary

;