Solutions of The Human Eyes And The Colorful Wor (Page No- 269) - Physics By Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

Class 10 Physics Solutions By Lakhmir Singh & Manjit Kaur

Class 10 : Solutions of The Human Eyes And The Colorful Wor (Page No- 269) - Physics By Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

The document Solutions of The Human Eyes And The Colorful Wor (Page No- 269) - Physics By Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev is a part of the Class 10 Course Class 10 Physics Solutions By Lakhmir Singh & Manjit Kaur.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

Lakhmir Singh Physics Class 10 Solutions Page No:269

Question 1: What kind of lens is present in the human eye ?

Solution : Convex lens

Question 2: Name two parts of the eye which refract light rays (or bend light rays)

Solution : Two parts which refract light rays are cornea and eye-lens.

Question 3: Name the part of the eye :
 (a) which controls the amount of light entering the eye.
 (b) on which the image is formed.
 (c) which changes the focal length of eye-lens.

Solution : (a) Iris
(b) Retina
(c) Ciliary muscles

Question 4: What is the name of :
 (a) the curved, transparent front surface of the eye ?
 (b) the light-sensitive layer in the eye ?

Solution : (a) Cornea
(b) Retina

Question 5: Where is the image formed in a human eye ?

Solution : At retina

Question 6: What is the function of the lens in the human eye ?

Solution : Eye lens changes its shape and thickness to focus light on to the retina.

Question 7: What job does the pupil of the eye do ?

Solution : Pupil expands or contracts according to the intensity of light around the eye.

Question 8: Flow does the eye adjust to take account of an increase in brightness ?

Solution : The pupil of our eye contracts.

Question 9: Name that part of the eye which is equivalent to the photographic film in a camera.

Solution : Retina

Question 10: Name the part of the retina which is insensitive to light.

Solution : Blind spot

Question 11: Which part of the eye contains cells which are sensitive to light ?

Solution : Retina

Question 12: Name two types of cells in the retina of an eye which respond to light.

Solution : Rods and cones

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 10

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Important questions

,

Solutions of The Human Eyes And The Colorful Wor (Page No- 269) - Physics By Lakhmir Singh

,

Free

,

pdf

,

Solutions of The Human Eyes And The Colorful Wor (Page No- 269) - Physics By Lakhmir Singh

,

Solutions of The Human Eyes And The Colorful Wor (Page No- 269) - Physics By Lakhmir Singh

,

ppt

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

,

Exam

,

practice quizzes

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

MCQs

,

video lectures

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

Summary

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

Semester Notes

,

mock tests for examination

,

shortcuts and tricks

,

study material

,

past year papers

,

Objective type Questions

;