Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT

GMAT: Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT

The document Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT is a part of the GMAT Course Quantitative Reasoning for GMAT.
All you need of GMAT at this link: GMAT

Section - 1
Ques 1: If x = 2, then x2 - 4x + 3 =
Ans: 
x2 — 4x + 3 =
(2)2 - 4(2) + 3 =
4 - 8 + 3 = -1

Ques 2: If x = 3, what is the value of x + Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT
Ans: 
To evaluate the expression, replace x with (3).
Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT

Ques 3: What is the value of Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT when y= -2 ?
Ans:
To evaluate the expression, replace/with (-2) everywhere in the equation. Be extra careful with the negative signs.
Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT

Ques 4: If p = 300c2 - c, what is the value of p when c = 100?
Ans:
To find the value of p, we first need to replace c with 100.
Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT

Ques 5: What is the value of y if Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT
Ans: 
First we need to replace x with (3) in the equation.
Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT
Now, to find the value of y, we need to isolate y on one side of the equation.
Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT

Section - 2
Solve for the variable in the following equations.

Ques 6: 14 - 3x = 2
Ans: 14 -3x = 2
-3x = -12
x= 4
Subtract 14
Divide by -3

Ques 7: 3 (7 -x ) = 4(1.5)
Ans:
3(7 - x ) = 4(1.5)
21 - 3x = 6
- 3x = -15
x= 5
Simplify
Subtract 21
Divide by -3

Ques 8: .7x + 13 = 2x - 7
Ans: 
7x + 13 = 2x — 7
5x+ 13 = -7
5x= -20
x = -4
Subtract 2x
Subtract 13
Divide by 5

Ques 9: 3t3 - 7 = 74
Ans:
3t3 - 7 = 74
3t3 = 81
t3 = 27
t= 3

Ques 10: Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT
Ans:

 Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT

Ques 11: 1,200x + 6,000 =13,200
Ans: 
1,200x + 6,000= 13,200
1,200x= 7,200
x = 6

Ques 12: √x = 3 x 5 - 20 - 4
Ans:

 Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT

Section - 3
Isolate x in the following equations.
Ques 13:
3x + 2(x + 2) = 2x + 16
Ans: 3x + 2(x+ 2) = 2x + 16
3x + 2x + 4 = 2x + 16
5x + 4 = 2x + 16
3x + 4 = 16
3x = 12
x = 4

Ques 14: Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT
Ans:

Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT
3x + 7 = 10x
7 = 7x
1 = x

Ques 15: 4(-3x - 8) = 8(-x + 9)
Ans:  
4 (-3x -8 ) = 8 (-x + 9)
-12 x - 32 = - 8x + 72
-32 = 4 x+ 72
-104 = 4x
-26 = x

Ques 16: 3x+ 7 - 4x + 8 = 2 ( - 2 x - 6)
Ans:
3x + 7 - 4x + 8 = 2 (-2x - 6)
-x + 15 = -4x - 12
3x + 15 = -12
3x = -27
x = -9

Ques 17: 2x(4 - 6) = -2 x + 12
Ans:
2x(4 - 6) = -2x + 12
2x(-2) = -2x + 12
-4x= -2x + 12
- 2x = 12
x = -6

Section - 4

Solve for the values of both variables in each system of equations using substitution. The explanations will use substitution to solve.
Ques 18: 7x - 3y = 5
y= 10
Ans:
7x - 3y = 5,y= 10
7x - 3(10) = 5
7x - 30 = 5
7x = 35
x = 5
Answer: x= 5 ,y= 10

Ques 19: y = 4x+ 10
y = 7 x - 5
Ans: 
(4x+10) = 7x - 5
10 = 3x - 5
15 = 3x
5 = x
7 = 4(5) + 10
y - 30
Answer:x = 5, y = 30

Ques 20: 2h-4k = 0,k = h - 3
Ans: 
2 h - 4 ( h - 3 ) = 0
2h - 4h +12 =0
-2h = - 12
h = 6
k= (6) - 3
k = 3
Answer: h = 6, k = 3

Section - 5
Solve for the values of both variables in each system of equations using elimination. The explanations will use elimination to solve.
Ques 21: x -y = 4

2 x + y = 5
Ans:
  Notice that the first equation has the term -y while the second equation has the term +7 . Because these terms will cancel, we do not need to do any manipulations before adding the equations together:
Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT
Therefore x = 3 and plugging this back in to the first equation yields:
Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT
Answer: x - 3 and 7 = —1

Ques 22: x + 2y =5
x-4y = -7
Ans:
Both equations have the term +x, so we can eliminate the variable x by subtracting the second equation from the first:
Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT
The new equation simplifies to 67 = 12, or7 = 2. Then, we plug this value for7 into the first equation to get x + 2(2) = 5, or x = 1.
Notice that we must be very careful to change the sign of each term in the second equation when subtracting. Alternatively, we could have multiplied the entire second equation by -1 to get -x+4 y = 7 and then added this equation to the first:
Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT
This yields the same solution: y = 2 and x = 1.

Ques 23: a + d = 8,2a + b = 13
Ans: 
Both equations have the term +b, so we can eliminate the variable b by subtracting the second equation from the first:
Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT
Hence a = 5. Then, we plug this value for a into the first equation to get (5) + b = 8, or b = 3.
Answer: a = 5, b = 3

Section - 6
Solve for the values of both variables in each system of equations. Decide whether to use substitution or elimination. Explanation will use one of the two methods and explain why that is the better solution method.
Ques 24:
5 x + 2 y = 12
Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT
Ans: When one of the two equations is already solved for one of the variables, substitution is almost always the better method. In this particular problem, the second equation is solved for y, so we take the right-hand side of this equation and substitute it for y in the first equation:
Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT
Therefore x = 1. We can now plug this value for x in to either of the original equations to solve for y, but it will be easiest to plug in to the equation that was used for the substitution (after all, it is already solved for y). Hence y = (1/2) x (1) + 3 = 3.5.
Answer: x = 1, y = 3.5

Ques 25: y -1 =x + 2
2y = x + 1

Ans: For this system of equations, either method would be appropriate. Both equations would require some manipulation before we could simply stack-and-add and neither equation is already solved for one of its variables. When neither method seems to have an advantage, pick whichever you like best.
If we use substitution, it is best to solve the first equation for y, giving us y = x + 3, and then substitute this into the second equation:
Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT
We then plug this into the equation used for the substitution step to get y = (-5) + 3 = -2.
Answer: x = -5 , y = -2

The document Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT is a part of the GMAT Course Quantitative Reasoning for GMAT.
All you need of GMAT at this link: GMAT

Related Searches

video lectures

,

Summary

,

Free

,

shortcuts and tricks

,

Semester Notes

,

Important questions

,

Extra Questions

,

MCQs

,

practice quizzes

,

Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT

,

Viva Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

ppt

,

study material

,

Objective type Questions

,

mock tests for examination

,

Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT

,

Exam

,

past year papers

,

pdf

,

Sample Paper

,

Solved Equations - Linear Equations Notes | Study Quantitative Reasoning for GMAT - GMAT

;