Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) (Part -1)- Past Year Paper - 2015 Government Jobs Notes | EduRev

Government Jobs : Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) (Part -1)- Past Year Paper - 2015 Government Jobs Notes | EduRev

The document Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) (Part -1)- Past Year Paper - 2015 Government Jobs Notes | EduRev is a part of Government Jobs category.
All you need of Government Jobs at this link: Government Jobs

REASONING

1. Which single letter can be prefixed to the following words in order to obtain entirely new words? (Same letter has to be prefixed in all the five words of each.)

EATOUR ISASAT

(1) H

(2) S

(3) C

(4) B

Ans: 1

2. Which one of the areas marked I - VII represents the urban educated who are not hardworking ?

SSC,CGL,Staff Selection Commission,Government Job Examination

(1) 1

(2) 13

(3) IV

(4) II

Ans: 3

Directions (3 to 4): In each of the following questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

3.

1, 2, 2, 4, 3, 8, 7, 10, ?
(1) 11

(2) 13

(3) 9

(4) 8

Ans: 1

4.

0, 7, 26, 63, ?

(1) 123

(2) 87

(3) 96

(4) 124

Ans: 4

5. Directions: If you start running from a point towards North and after covering 4 kms you turn to your left and run 5 kms and then again turn to your left and run 5 kms. and then turn to left again and run another 6 kms and before finishing you take another left turn and run 1 km., then answer the following question based on this information.

Question: From the finishing point if you have to reach the point from where you started, in which direction will you have to run ?

(1) West

(2) East

(3) South

(4) North

Ans: 1

Directions (6-10): In the following questions, select the missing number from the given responses.

6.

18   21   24
 3    9     3

(6/21) (4/26) (8/?)

(1) 24

(2) 27

(3) 29

(4) 22

 Ans: 3

7. SSC,CGL,Staff Selection Commission,Government Job Examination

(a) 10

(b) 20

(c) 30

(d) 40

 Ans: c

8. SSC,CGL,Staff Selection Commission,Government Job Examination

(1) 6543

(2) 5634

(3) 5364

(4) 3564

 Ans: 1

9SSC,CGL,Staff Selection Commission,Government Job Examination

(1) 18

(2) 12

(3) 24

(4) 6

 Ans: 1

10.  SSC,CGL,Staff Selection Commission,Government Job Examination

(1) 16

(2) 8

(3) 24

(4) 9

Ans: 2

Directions (11-15): In the following questions, select the related word/ letters/number from the given alternatives.

11.

SSC,CGL,Staff Selection Commission,Government Job Examination

(1) I

(2) N

(3) O

(4) K

Ans: 4

12.

12.16: 22 : : 36 : ?

(1) 44

(2) 24

(3) 26

(4) 46

Ans: 1

13. PALAEONTOLOGY: FOSSIL : : PHRENOLOGY: ?

(1) SKULL

(2) THYROID

(3) PANCREAS

(4) LUNGS

Ans: 1

14.

9: 50 : : ?

(1) 22: 110

(2) 18: 190

(3) 15: 225

(4) 20:105

Ans: 4

15. MIKE:OGMC: : CIAD: ?

(1) EGCB

(2) EICB

(3) AJCF

(4) ENCF

Ans: 1

16. In a certain code language FARMER is written asMAFMRE, in that code language which word will bewritten as GIVALEL?

(1) AIGALE

(2) VAGIELL

(3) VELAIGL

(4) VIALEGL

Ans: *

17. From the given answer figures, select the one which is hidden/ embedded in the question figure.

SSC,CGL,Staff Selection Commission,Government Job Examination

SSC,CGL,Staff Selection Commission,Government Job Examination

Ans: 2

Directions (18-19): In the following questions, which annswer figure will complete the pattern in the question figure ?

18.

SSC,CGL,Staff Selection Commission,Government Job Examination

SSC,CGL,Staff Selection Commission,Government Job Examination

Ans: 4 

 

19.

SSC,CGL,Staff Selection Commission,Government Job Examination

 Ans: 4

20. Howmany circles are there in this figure?

SSC,CGL,Staff Selection Commission,Government Job Examination

(a) 16

(b) 13

(c) 17

(d) 22

Ans: 3

21. From the given alternative words, select the word which can not be formed using the letters of the given word: ENVIRONMENT

(1) MOVEMENT

(2) ENTER

(3) EMINENT

(4) ENTRANOE

Ans: 4

Directions (22-23): In the following questions, two statements are given followed by two conclusions / assumptions, I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts.You are to decidewhich of thegiven conclusions/assumptionscan definitely be drawn from the given statement. Indicateyour answer.

22. Statements:

I. Somemen are good.
II. Some men arewise.

Conclusions:

I. Some wise men are good.
II. Some good men are wise.

(1) Only II follows

(2) Only I follows

(3) Neither I nor II follows

(4) Both I and II follow

Ans: 3

23. Statements:

I. All poets are day dreamers.
II. All painters are day dreamers.

Conclusions:

I. All painters are poets.
II. Some day dreamers are not painters

(1) Both I and II follow

(2) Neither I nor II follows

(3) Only I follows

(4) Only II follows

Ans: 2

24. Six girlsA, B, C, D, E, Fare sitting on the ground. A and B belong to RubyHouse, while the rest belong to Emerald House. D and F are tall, while others are short. C and D are wearing glasses while others are not wearing. Which girl of Emerald House is tall and is wearing glass?

(1) C

(2) A

(3) D

(4) B

Ans: 3

Directions (25-28): In the following questions, find the odd number/letters/ number pair from the given alternatives.

25.

(1) NOSE

(2) EARS

(3) VESTIBULAR

(4) EYES

Ans: 3

26.

(1) (69,23)

(2) (56,19)

(3) (108,36)

(4) (42,14)

Ans: 2

27.

32 ,13, 51, 24, 46, 20, 72, 45
(1) 13

(2) 46

(3) 20

(4) 72

Ans: 1

28.  (1) YUQ M

(2) SO K J

(3) RN J F

(4) T P L I

Ans: 3

29.Some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer for the unsolved equation.

4 - 5 - 1 = 514, 3 - 5 - 6 = 563, 0 - 6 - 8 = ? .

(1) 680

(2) 860

(3) 068

(4) 806

Ans: 1

30. A man takes 6 km. distance to go around the rectangular area. If the area of the rectangle is 2 sq. km., find the difference between length, and breadth.

(1) 2km.

(2) 0.5km.

(3) 1km.

(4) 0.75km.

Ans: 3

31. Fromthe answer figures, select the cut pieces from which the question figure is formed/made.

Question Figure

SSC,CGL,Staff Selection Commission,Government Job Examination

Answer Figures:

SSC,CGL,Staff Selection Commission,Government Job Examination

Ans: 1

32. If a mirror is placed on the lineMN, which of the answer figures is the right image of the given figure?

Question Figure:

SSC,CGL,Staff Selection Commission,Government Job Examination

Ans: 3

33. Identify which one of the given alternatives will be another member of the group of that class.

Lucknow, Patna, Bhopal, Jaipur, ?

(1) Shimla

(2) Mysore

(3) Pune

(4) Indore

Ans: 1

34. In the question given below, the symbols used are as

Δ  = equal to

Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) (Part -1)- Past Year Paper - 2015 Government Jobs Notes | EduRev= not equal to

Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) (Part -1)- Past Year Paper - 2015 Government Jobs Notes | EduRev= greater than

Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) (Part -1)- Past Year Paper - 2015 Government Jobs Notes | EduRev = less than

– = not less than

Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) (Part -1)- Past Year Paper - 2015 Government Jobs Notes | EduRev = not greater than

Read the question and mark the correct response.

If X - Y - Z then it does not.

(1) X Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) (Part -1)- Past Year Paper - 2015 Government Jobs Notes | EduRev Y – Z
(2) X  Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) (Part -1)- Past Year Paper - 2015 Government Jobs Notes | EduRev Y + Z
(3) X Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) (Part -1)- Past Year Paper - 2015 Government Jobs Notes | EduRev Y – Z
(4) X Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) (Part -1)- Past Year Paper - 2015 Government Jobs Notes | EduRev Y +Z

Ans: *

35. Arrange these letters of each group to make a meaningful word and then find the odd one out.

(1) VEENS

(2) VIDEID

(3) ORFU

(4) GHIET

Ans: 1

36. In a certain code language ‘481’ means ‘sky is blue’, ‘246’ means ‘sea is deep’ and ‘698’means ‘sea looks blue’. What number is the code for ‘blue’

(1) 8

(2) 6

(3) 1

(4) 9

Ans: 1

37. Identify the answer figure from which the pieces given in the question figure have been cut.

Question Figure:

SSC,CGL,Staff Selection Commission,Government Job Examination

Ans: 2

38. Directions: Aword is represented by only one set of numbers as given in anyone of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of matrix I are numbered from 0 to 4 and that ofmatrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by, its row and next by its column, e.g. ‘A’ can be represented by 01, 14 etc. and ‘E’ can be represented by 55, 66 etc. Similarly, you have to identify the set for the word
‘ORGAN’

 

SSC,CGL,Staff Selection Commission,Government Job Examination

SSC,CGL,Staff Selection Commission,Government Job Examination

(1) 75, 03, 11, 22, 76
(2) 86, 40, 23, 14, 96
(3) 98, 03, 44, 22, 58
(4) 67, 22, 31, 58, 22

Ans: 3

39. P, Q, R, S, T, U are 6members of a family in which there are two married couples. T, a teacher is married to a doctor who is mother of Rand U. Q, the lawyer is married to P - P has one son and one grandson. Of the two married ladies one is a housewife. There is also one student and one male engineer in the family. Which of the following is true about the grand-daughter of the family?

(1) She is a lawyer
(2) She is an engineer
(3) She is a student
(4) She is a doctor

Ans: 3

40. In the given figure 10% are students and parents, and the 10% are students, teachers and parents, 15% are teachers and parents. 35% are students and teachers. How many percentage are only teachers, parents and students.

SSC,CGL,Staff Selection Commission,Government Job Examination

(1) 45,40, 65

(2) 40,65, 45

(3) 40, 4?, 65

(4) 65,40, 45

Ans: 2

Directions (41-42): In the following questions, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it.
 

41. adb _ ac _ da _ cddcb _ dbc _cbda

(1) b c c b a

(2) c c b b a

(3) c b b a a

(4) b b cad

Ans: 3

42. a b ca_b_c_a_cc

(1) a c b c a b

(2) a b a b c a

(3) a c a c a b

(4) a b a b a c

Ans: 3

43. In a certain code, LUTE is written as MUTE and GATE is written as HATE, then how BLUE will be written in that code?

(1) CLUE

(2) FLUE

(3) FLUD

(4) GLUE

Ans: 1

44. A piece of paper is folded and cut as shown below in the given question figures. From the given answer figures, indicate howit will appear when opened.
 

SSC,CGL,Staff Selection Commission,Government Job Examination

Ans: 2

Directions (45-46): In the following questions, which one of the given responses would be a meaningful order of the following?

45.

1. Crop

2. Root
3. Stem

4. Seed

5. Flower

(1) 2 3 5 1 4

(2) 2 4 5 1 3

(3) 2 3 4 1 5

(4) 4 2 3 5 1

Ans: 4

46.

1. Frog
2. Eagle
3. Grasshopper
4. Snake
5. Grass

(1) 5, 3, 4, 2, 1

(2) 1, 3, 5, 2, 4

(3) 5, 3, 1, 4, 2

(4) 3, 4, 2, 5, 1

Ans: 3

47. Identify the pair which ‘DOES NOT’ exhibit the same relationship as the Capitalised pair :

ETYMOLOGY:WORDS

(1) PSYCHOLOGY  :MIND

(2) ANATOMY  : BODY

(3) ARCHAEOLOGY : ANTIQUES

(4) PHILOSOPHY  :LANGUAGE

Ans: 4

48. Name a single letter that can be suffixed to the following words to form new words ?

HAT BAR BAT PIN BATH
(1) A

(2) B

(3) D

(4) E

Ans: 4

49. Identify the diagram that best represents the relationship among the classes given below:

SodaWater,MineralWater, Luid

SSC,CGL,Staff Selection Commission,Government Job Examination

Ans: 1

50. Sohan drove 15 kms to the west from his house, then turned left andwalked 20 kms. He then turned

East and walked 25 kms. and finally turning left covered 20 kms. How far he is from his house?
(1) 5Kms.

(2) 40Kms.

(3) 10Kms.

(4) 80Kms.

Ans: 3

 

 GENERAL AWARENESS

51. ‘Which of the following can be found as pollutants in the drinking water in some parts of India? Select the correct answer using the code given below.

(A) Arsenic
(B) Sorbitol
(C) Fluoride
(D) Formaldehyde
(E) Uranium

(1) B, D and E

(2) A, B, C, Dand E

(3) A, C and E

(4) Aand C

Ans: 3

52. Cyanide poisoning causes death in seconds because

(1) It denatures enzymes of the heart/muscle

(2) 1t breaks the electron transport chain

(3) It causes Lysis of red blood cells.

(4) It causes cardiac arrest

Ans: 4

53. Xenobiotics which are inherently resistant to microbial attack are called as:

(1) Biodegradable

(2) Persistent

(3) All of the given options

(4) Recalcitrant

Ans: 4

54. The Battle of Plassey was fought in year

(1) 1775

(2) 1757

(3) 1761

(4) 1576

Ans: 2

55. Who discovered the first antibiotic ?

(1) WFleming

(2) CWaksman

(3) Louis Pasteur

(4) AFleming

Ans: 4

56. Indian first talkie film produced in 1931was

(1) Shakuntala

(2) Indra Sabha

(3) NeelKamal

(4) Alamara

Ans: 4

57. StateBank of India was previously known as:

(1) Imperial Bank of India

(2) CanaraBank

(3) SyndicateBank

(4) Co-operativeBank of India

Ans: 1

58. On 2nd June 2015 a Conference onMake in India Indigenization of currency was organised by the department of Economic Affairs, Ministry of Finance, Govt. of India. Who inaugurated the Conference?

(1) FinanceMinister

(2) Finance Secretary

(3) Governor R.B.I.

(4) PrimeMinister

Ans: 1

59. The ore ofAluminiumis

(1) Fluorspar

(2) Bauxite

(3) Chalco pyrites

(4) Hematite

Ans: 2

60. In the grass lands, trees do not replace the grasses as a part of an ecological succession because of

(1) Limited sun light and paucity of nutrients

(2) None of the options

(3) Insect and fungi

(4) Water limits and fire

Ans: 4

61. The Mediterranean region are characterized by heavy rain in:

(1) Winter

(2) Spring

(3) Autumn

(4) Summer

Ans: 1

62. Earthquakes are caused by

(1) Denudation

(2) Tectonism

(3) Earth revolution

(4) Earth rotation

Ans: 2

63. The oldest form of composition of Hindustani vocal music is

(1) Dhurpad

(2) Thumri

(3) Ghazal

(4) None of the options

Ans: 1

64. The Women’s Reservation Bill seeks how much reservation for women in the State assemblies and Lok Sabha ?

(1) 30%

(2) 25%

(3) 33%

(4) 36%

Ans: 3

65. The Dynamo converts

(1) Electrical Energy into Mechanical Energy

(2) Mechanical Energy into Magnetic Energy

(3) None of these

(4) Mechanical Energy into Electrical Energy

Ans: 4

66. When is International ‘Yoga Divas’ is celebrated?

(1) 21 June

(2) 21May

(3) 25April

(4) 21 July

Ans: 1

67. Which was the first hydel power project in India ?

(1) Pallivasal in Kerala

(2) Paikara in TamilNadu

(3) Siva Samudram inKarnataka

(4) Nizamnagar inAndhra Pradesh

Ans: 3

68. Microbial Type Culture Collection Centre is situated at:

(1) Bangalore

(2) Chandigarh

(3) NewDelhi

(4) Hyderabad

Ans: 2

69. Mahatma’ Gandhi began his political activities in India first from:

(1) Dandi

(2) Kheda

(3) Sabarmati

(4) Champaran

Ans: 4

70. Raga Kameshwari was composed by

(1) UstadAmzadAliKhan

(2) None of the options

(3) Pandit Ravi Shankar

(4) Uday Shankar

Ans: 3

71. The father of computer is

(1) Oliver Twist

(2) Charles Dickens

(3) CharlesBabbage

(4) Love Lice

Ans: 3

72. In which year did Dada Saheb Phalke produce the first feature film?

(1) 1911

(2) 1913

(3) 1910

(4) 1912

Ans: 2

73. The earth completes one rotation on its axis in :

(1) 23 hrs. 56min. 4.9 see

(2) 23 hrs. 10min. 2 see

(3) 23hrs. 30min.

(4) 24 hrs.

Ans: 1

74. What is the fascist view of state ?

(1) State enhances the ideal of individualism

(2) Nation state is unquestionably sovereign

(3) State is the instrument of exploitation in the hands of few.

(4) State is under the control of a king

Ans: 2

75. TheEnvironment (Protection) Bill was passed by the Parliament of India in -

(1) 1984

(2) 1972

(3) 1986

(4) 1981

Ans: 3

76. “Don’t Laugh :We are Police”, this book was compiled by

(1) Shanti Swaroop I.G.

(2) None of the options

(3) Bishan LalVohra I. G. P

(4) K.P.S.GillD.G.P

Ans: 3

77. What is ordinaryLaw?

(1) Laws made by the High Court

(2) Laws made by the Supreme Court

(3) Laws made and enforced by the Government

(4) Laws made by the common people.

Ans: 3

78. For a missile launched with a velocity less than the earth’s escape velocity, the total energy is

(1) either positive of negative

(2) Negative

(3) Zero

(4) Positive

Ans: 2

79. Molybdenum deficiency affects the activity of:

(1) All of the given options

(2) Chlorate reductase

(3) Nitrogenase

(4) Nitrate reductase

Ans: 4

80. Waksman got the Nobel Prize for the discovery of :

(1) Streptomycin

(2) Chloromycetin

(3) Neomycin

(4) Penicillin

Ans: 1

81. The business in Stock Markets and other securities markets is regulated

(1) Securities and Exchange Board of India

(2) SoleTrade and ExchangeBank of India

(3) State and Exchange Bank of India

(4) Stock and Exchange Bank of India

Ans: 1

82. Liberalism stands for

(1) religious orthodoxy

(2) a movement and an attitude

(3) self-emancipation

(4) freedomin social, political and economic aspects

Ans: 4

83. Heavy metals got their name because compared to other atoms they have

(1) Higher densities

(2) Higher atomic masses

(3) Higher atomic numbers

(4) Higher atomic radii

Ans: 2

84. Photo chemical smog is a resultant of the reaction among

(1) High concentration of NO2, O3, and CO in the evening

(2) CO, CO2 and NO2 at low temperature.

(3) CO, O2 and peroxy acetyl nitrate in the presence of Sunlight

(4) NO2, O3 and peroxy acetyl nitrate in the presence of Sunlight

Ans: 4

85. The Liquidity Preference Theory of Interest was propounded by:

(1) J.M. Keynes

(2) David Ricardo

(3) AlfredMarshall

(4) AdamSmith

Ans: 1

86. Which of the following costs is related to marginal cost?

(1) VariableCost

(2) Implicit Cost

(3) PrimeCost

(4) FixedCost

Ans: 1

87. Fascism believes in the application of the principle of:

(1) Dictatorship

(2) Democracy

(3) Utilitarianism

(4) Totalitarianism

Ans: 4

88. Autocracy means _________

(1) Rule by few

(2) Rule byKing

(3) Absolute rule by one

(4) Rule by the representatives of the People

Ans: 3

89. When a helium atom loses an electron it becomes:

(1) Anegative helium ion

(2) A proton

(3) An alpha particle

(4) Apositive heliumion

Ans: 4

90. When one gene pair hides the effect of the other unit, the phenomenon is referred to as:

(1) Epistasis

(2) Mutation

(3) None of the options

(4) Dominance

Ans: 1

91. The classical Dance of Andhra Pradesh is

(1) Kuchipudi

(2) Odissi

(3) Bharatanatyam

(4) Kathakali

Ans: 1

92. Who directed the film on the dacoit queen Phoolan Devi?

(1) Abbas Mastan

(2) Shashi Kapoor

(3) Shekhar Kapoor

(4) Anil Kapoor

Ans: 3

93. PSW stands for

(1) Program status word

(2) Processor status word

(3) Process status word

(4) Primitive status word

Ans: 1

94. The name of the upper house of the Indian Parlhlment is:

(1) Senate

(2) Rajya Sabha

(3) House of Lords

(4) Legislative Assembly

Ans: 2

95. G E of, an international aid - giving agency has the full form

(1) Global Environment Fund

(2) Global Educational Fund

(3) Global Economic Fund

(4) Global Energy Fund

Ans: 1

96. Spring tides occur on

(1) New moon day only

(2) Full moon day as well as on new moon day

(3) Full moon day only

(4) The day when the moon’s position is in its first quarter

Ans: 2

97. Which one of the following is the correct sequence of eco-system in the order of decreasing productivity?

(1) Oceans, mangroves, lakes, grassland

(2) Mangroves, oceans, grassland, lakes

(3) Oceans, lakes, grassland, mangroves

(4) Mangroves, grasslands, lakes, oceans

Ans: 4

98. Who is considered founder of the GuptaEmpire?

(1) Srigupta

(2) Samudra Gupta

(3) ChandraGupta I

(4) Chandra Gupta II

Ans: 1

99. A Fuse wire is characterised by

(1) High resistance and low melting point

(2) High resistance and high melting point

(3) Low resistance and high melting point

(4) Low resistance and low melting point

Ans: 4

100. The technology used in the electronic printer is called

(1) Micro array

(2) Micromillimetric

(3) Micro technology

(4) Micro encapsulation

Ans: 4

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Content Category

Related Searches

Important questions

,

Extra Questions

,

study material

,

video lectures

,

past year papers

,

Exam

,

Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) (Part -1)- Past Year Paper - 2015 Government Jobs Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) (Part -1)- Past Year Paper - 2015 Government Jobs Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) (Part -1)- Past Year Paper - 2015 Government Jobs Notes | EduRev

,

Free

,

mock tests for examination

,

pdf

,

Objective type Questions

,

ppt

,

Sample Paper

,

Summary

,

Viva Questions

,

MCQs

,

practice quizzes

;