Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) - Past Year Paper - 2016 Government Jobs Notes | EduRev

Government Jobs : Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) - Past Year Paper - 2016 Government Jobs Notes | EduRev

The document Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) - Past Year Paper - 2016 Government Jobs Notes | EduRev is a part of Government Jobs category.
All you need of Government Jobs at this link: Government Jobs

GENERAL INTELLIGENCE 

Directions (1-3): Find the odd words/letters/ number from the given alternatives.

1. (a) AEFJ

(b) KOPT

(c) UYZD

(d) EHIL

Ans: d

2. (a) 81 : 243

(b) 15 : 64

(c) 64 : 192

(d) 25 : 75

Ans: b

3. (a) Distinguish

(b) Scater

(c) Differentiate

(d) Classification

Ans: a

4. Arragne the following words as per the English dictionary and find the last word.
Leaf, Learn, Leave, Less

(a) Lean

(b) Leave

(c) Less

(d) Leaf

Ans: c

5. How many triangles are there in the given figure?

SSC,CGL,Past year Question paper

(a) 5

(b) 6

(c) 7

(d) 8

Ans: a

6. In the certain code language, APPROACH is coded as CHOAPRAP. How will RESTRICT be coded?

(a) CTRISTER

(b) ERTSIRTC

(c) CTRISTRE

(d) TCIRSTRE

Ans: c

Directions (7-9): Select the related word/letter/ number from the given alternative series.

7. Apes : Gibber : : Camels : ?

(a) Grunt

(b) Cheep

(c) Bleat

(d) Whine

Ans: a

8. TSR : FED : : WVU : ?

(a) CAB

(b) MLK

(c) PQS

(d) GFH

Ans: b

9. 7 : 32 : 28 : ?
(a) 126

(b) 136

(c) 116

(d) 128

Ans: a

10. John, in themorning, started walking towards North and then turn towards opposite side of the Sun. He then turn left again the stops. Which direction is he facing now?
(a) North

(b) West

(c) South

(d) East

Ans: c

11. If 64 + 7 = 460, and 25 + 8 = 212 then, 43 +8 = ?

(a) 360

(b) 376

(c) 332

(d) 356

Ans: d

12. In a village, there are landlords ofwhich some are literate. Which of the following best expresses the relationship between them?

(a)  SSC,CGL,Past year Question paper

(b)  SSC,CGL,Past year Question paper

(c) SSC,CGL,Past year Question paper

(d)  None of these

Ans: c

13. Which one of the given figure completes the given figure?

Question Figure

SSC,CGL,Past year Question paper

Answer Figures

Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) - Past Year Paper - 2016 Government Jobs Notes | EduRev
Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) - Past Year Paper - 2016 Government Jobs Notes | EduRev
Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) - Past Year Paper - 2016 Government Jobs Notes | EduRev
Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) - Past Year Paper - 2016 Government Jobs Notes | EduRev

Ans: d

14.What is the number image ofthe following figure?

Question Figure

SSC,CGL,Past year Question paper

Answer Figures

Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) - Past Year Paper - 2016 Government Jobs Notes | EduRev
Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) - Past Year Paper - 2016 Government Jobs Notes | EduRev
Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) - Past Year Paper - 2016 Government Jobs Notes | EduRev
Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) - Past Year Paper - 2016 Government Jobs Notes | EduRev

Ans: a

15. If the given words are arranged in descending order, then which of the following be last?

Sapling, Tree, Plant, Seed

(a) Sapling

(b) Plant

(c) Seed

(d) Tree

Ans: c

16.Which one is wrong number in the given series?

7, 56, 447, 3584, 28672

Ans: b

17. In this question, a statement is followed by assumption I and II. you have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance fromthe commonly known facts. You have to decide, which of the following assumptions logically follows fromthe given statements.

Statement: Only good singers are invited in teh conference. No one without sweet voice is a good singer.

Assumption

I. All invited singers in the conference have sweet voice.
II. Those singers who do not have sweet voice are not invited in the conference.

(a) Only I follows

(b) Neither I nor II follows

(c) Both I and II follow

(d) Only II follows

Ans: c

18. If ‘+’ mean ‘×’, ‘–’ means  ‘÷’, ‘×’ means ‘–’ and ‘÷’ means ‘+’, then find the value of the following equation.

6 + 64 - 8 ÷ 45 × 8

(a) 85

(b) 76

(c) 87

(d) 75

Ans: d

19.Which of the folowing has the given figure embedded in it?

Question Figure

SSC,CGL,Past year Question paper

Answer Figures

SSC,CGL,Past year Question paper

Ans: b

Directions (20-21): Find the missing number from the given alternatives.

20. 1, 4, 2, 3, 2, ?

(a) 2

(b) 5

(c) 3

(d) 4

Ans: d

21.

SSC,CGL,Past year Question paper

(a) 13

(b) 15

(c) 17

(d) 19

Ans: b

Directions (22-23): Find the missing number/ letter from the given alternatives.

22. AEN, MQZ, CGP, ?

(a) OBS

(b) PUE

(c) MPX

(d) OTC

Ans: a

23. 0, 4, 18, 48, ?, 180

(a) 69

(b) 68

(c) 84

(d) 100

Ans: d

24. Select the word, which cannot be formed using the letters of the given word?

SEGREGATION

(a) EAGER

(b) SEA

(c) GATE

(d) NATION

Ans: d

25. A word is represented by only one set of number as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets by two matrices given below. The columns and row of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column. Ex: ‘U’ can be represented by 03, 14, 32 etc: and ‘O’ can be represented by 56, 67, 75 etc. Similarly you have to identify the set of the word given in the question.

   PURE

SSC,CGL,Past year Question paper

Ans: b

 

ARITHMETIC

26. A number when divided by 6 leaves remainder 3. When the square of the same number is divided by 8, the remainder is

(a) 0

(b) 2

(c) 1

(d) 3

Ans: d

27. Find the wrong number in the given series.
3, 7, 16, 35, 70, 153

(a) 70

(b) 16

(c) 153

(d) 35

Ans: a

28. The average of runs scored by a player in 11 innings in 63 and the average of his first six innings is 60 and the average of last six innings is 65. Find the runs scored in sixth inning.
(a) 60

(b) 54

(c) 67

(d) 57

Ans: d

29. In a parade of school students, the number of boys and girls are in teh ratio of 9 : 7 respectively adn teh total number of boys and girls are 256. Find the number of girls.
(a) 102

(b) 112

(c) 118

(d) 128

Ans: b

30. Two persons ride towards each other from two places 55 km apart, one riding at 12 km/ h and the other at 10 km/h. When will they be 11 km apart?
(a) 2 h and 30 min

(b) 1 h and 30 min

(c) 2 h

(d) 2 h and 45 min

Ans: c

31. A train 150 m long passes a telegraphic post in 12 seconds. Find the speed of the train.

(a) 50 km/h

(b) 12.5 km/h

(c) 25 km/h

(d) 45 km/h

Ans: d

32. At an election, a candidate secures 40% of the votes, but is defeated by the other candidate by a majority of 298 votes. Find the total number of votes recorded.

(a) 1580

(b) 1490

(c) 1470

(d) 1530

Ans: b

33. If   thenwhat isthe value of  ?

(a) 4

(b) 5

(c) 3

(d) 6

Ans: d

34. The ratio between the height of tower and the point at some distance is 5 3 : 5. What will be the angle of elevation?

(a) 30°

(b) 60°

(c) 90°

(d) 45°

Ans: b

35. Successive discount of 20%and 10%is given on an item of Rs. 700, find the selling price.

(a) 504

(b) 196

(c) 582

(d) 601

Ans: a

36. The population of a State is 20000. It increases by 20% during the first year and 30% during the second year. The population after two years will be
(a) 32000

(b) 40000

(c) 31200

(d) 30000

Ans: c

37. Areduction of 20%in the price of rice enable a buyer to buy 5 kg more for Rs. 1200. The reduced price per kg of rice will be:

(a) 36

(b) 45

(c) 48

(d) 60

Ans: c

38. Aman spends 60% of his income of different expenditures. His income is increased b 20% and is expenditure also increased by 10%. Find the precentage decrease in his saving?

(a) 10%

(b) 15%

(c) 20%

(d) 25%

Ans: a

39. The length of side AB and side BC of a scalene triangle ABC are 12 cm and 8 cm respectively. The size of angle C is 59°. Find hte length of side AC.

(a) 12

(b) 10

(c) 14

(d) 16

Ans: b

40. Find the value of

SSC,CGL,Past year Question paper

(a) 0

(b) 2

(c) 3

(d) 1

Ans: b

41. The sum of the age of mother and a mother and her daughter is 60 years. 12 years ago the mother was eight times as old as her daughter. Howold is the daughter at present?
(a) 20 yr

(b) 28 yr

(c) 16 yr

(d) 12 yr

Ans: c

42. In one hour, a boat goes 12 km along the stream and 8 km against the stream. The speed of the boat in still water is
(a) 12 km/h

(b) 11 km/h

(c) 10 km/h

(d) 8 km/h

Ans: c

43. A shopkeeper buys 80 articles for Rs. 2400 and sells them for a profit of 16%. Find the selling price of one article.
(a) 36.40

(b) 34.80

(c) 35.60

(d) 33.80

Ans: b

44. Find the amount which Syham will get on Rs. 4096, if he gave 18 months at % per annm, interest being compounded half yearly.

(a) 5813

(b) 4515

(c) 4913

(d) 5713

Ans: c

45. A work twice as fast as B. If B can complete a piece of work independently in 12 days, then what will be the number of days taken by A and B together to finish the work?

(a) 4

(b) 6

(c) 8

(d) 18

Ans: a

Directions (46-48): Study the graph carefully to answer these questions.

SSC,CGL,Past year Question paper

46. The foreign exchange reserve in 2012 was how many times that in 2009?

(a) 0.7

(b) 1.2

(c) 1.4

(d) 1.5

Ans: d

47.What was the percentage increase in the foreign reserve in 2012 over 2008?

(a) 100%

(b) 150%

(c) 200%

(d) 620%

Ans: a

48. The ratio of the number of years, in which the foreign exchange reserve are above the average reserves, to those in which reserves are below the average reserves i

(a) 2 : 6

(b) 3 : 4

(c) 3 : 5

(d) 1 : 1

 Ans: c

49. A well of diameter 3 m is dug 14 m deep. The Earch taken out of it has been spread evenly all around it in the shape of a circular ring of width 4 m to form an embankment. Find the height of the embankment.
(a) 4.25 m

(b) 2.250 m

(c) 1.125 m

(d) 1.750 m

Ans: a

50 If x1 +1 / x3 = 110, then find the value of x +1/x.
(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 5

Ans: d

Directions (51-52): Choose the word, which is most similar in meaning to the given words.

51. Dishevelled
(a) Tidy

(b) Clean

(c) Neat

(d) Untidy

Ans: d 

52. Venerate
(a) Despise

(b) Disobey

(c) Disregard

(d) Revere

Ans: d

53. Congenial
(a) Accord

(b) Snug

(c) Engaging

(d) Unpleasant

Ans: d

54. Adjure

(a) Renounce

(b) relinquish

(c) Abnegate

(d) Acquire

Ans: d

Directions (55-57): In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

55. Highly skilled
(a) Consummate

(b) Inveterate

(c) Notorious

(d) Maladroit

Ans: a

56. Indentification with the feelings of another
(a) Sympathy

(b) Empathy

(c) Apathy

(d) Compassion

Ans: b 

57. Insatiable desire for wealth
(a) Selfish

(b) Avarice

(c) Egoist

(d) Generosity

Ans: b

Directions (58-60): In these questions, four alternatives are given for the idiom/phrase given in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

58. Cut the mustard

(a) To get under expectations

(b) To score average

(c) To perform well

(d) To underperform

Ans: c

59. A chip off the old block

(a) Reminds them of one’s father

(b) To remind one’s sin

(c) Reminds of one’s son

(d) Reminds of previous memories

Ans: a 

60. To fish in troubled waters

(a) To indulge in evil conspiracies

(b) To make a profit out of disturbance

(c) To aggravate the situation

(d) To make the most of bad bargain

Ans: b 

Directions (61-62): In these questions, a part of sentence is underlined. Below the given alternatives to the underlined part, which may imrove the sentence. Choose the correct alternative. In case to improvement is needed, mark ‘No improvement’ as your answer.

61.What you have been doing since the worshop last month?

(a) have you done

(b) you have done

(c) have you been doing

(d) No improvemnet

Ans: c 

62. Corruption is the most serious problem in India.

(a) the more serious

(b) very serious

(c) serious

(d) No improvement

Ans: d

Directions (63-66): Each of the following sentences has a blank spaxe and four words given after the sentence. Select whichever word you consider most appropriate for the blank space.

63. Sid and Harsh are ........ unable to complete the task.

(a) neither

(b) either

(c) each

(d) both

Ans: d

64. The examination couldguess ....... the answer correctly

(a) at

(b) about

(c) through

(d) to

Ans: a

65. Be ........... and always look to the comfort of others.

(a) considerate

(b) cautious

(c) considerable

(d) consider

Ans: a

66. As usual, a lot of people were....... in the king’s darbar.

(a) their

(b) possess

(c) past

(d) present

Ans: d

67. In this question, four words are given out of which one is incorrectly spelt. Find the incorrectly spelt word.

(a) Ommineous

(b) Omineous

(c) Ominous

(d) Omenous

Ans: c

(68-71): In the following questions, a sentence has been given in parts, out of which a part contains an error. The path with the error is your answer. In case there is no error, then your answer is ‘No error’.

68. He ought not/have done such/a filthy thing.

(a) He ought not

(b) have done such

(c) filthy thing

(d) No error

Ans: a

69. The reason for/his failure is because/he did not work hard.

(a) The reason for

(b) his failure is because

(c) he didnot work hard

(d) No error

Ans: b

70. I have reached/the office before/the rain started.

(a) I have reached

(b) the office before

(c) the rain started

(d) No error

Ans: a

71. A large/consignment of books/are expected.

(a) A large

(b) consignment of books

(c) are expected

(d) No error

Ans: c

Directions (72-75): Read the following passage carefully and answer the question given below in the context of the passage.

Every profession or trade, every art and every science has its technical vocabulary, the function of which is partly to designate things or processes which have no names in ordinary English and partly to secure greater exactness in nomenclature. Such special dialects or jargons re-necessary in technical discussion of any kind. Being universally understood by the devotees of the particular science or art, they have the precision of a mathematical formula. Besides, they save time, for it is much more economical to name a process than to describe it. Thousands of these technical terms are very properly included in every large dictionary, yet, as a whole, they are rather on the outskirts of the English language than actually within its borders. Different occupations, however, differ widely in the character of heir special vocabularies. In trades and handicrafts and other vacations like farming and fishing that have occupied great numbers of men fromremote times; the technical vocabulary is very old.An averageman nowuses these in his own vocabulary. The special dialects of law, medicine divinity and philosophy have become familiar to cultivated persons.

72. Speical words used in technial discussion

(a) many become part of common speech

(b) never last long

(c) should resembel mathematical formula

(d) should be confined to scientific fields

Ans: a

73. The writer of this article is

(a) scientist

(b) political

(c) linguist

(d) a businessman
Ans: c

74. This passage is primarily concerned with

(a) various occupations and professions

(b) technical terminology

(c) scientific undertakings

(d) a new language

Ans: b

75. It is true that

(a) various occupations and professions often interchange words.

(b) there is always a non-technical word that may be substituted for the technical word.

(c) the average man often used in his own vocabulary what was once technical language not menat for him.

(d) everyone is interested in scientific findings.

Ans: c

GENERAL AWARENESS

76.Which of the following is known as the Manchester of South India?

(a) Kochi

(b) Vishakapatnam

(c) Coimbatore

(d) Bengaluru

Ans: c

77.Who was the flag bearer of India at Rio Olympics 2016?

(a) PV Sindhu

(b) Jwala Gutta

(c) Yogeshwar Dutt

(d) Abhinav Bindra

Ans: d

78.Which of the following is the first cricketer to score 1000 runs in an innings?

(a) Sachin Tendulkar

(b) Vinod Kamble

(c) Pranav Dhanawade

(d) Virat Kohli
Ans: c

79.Which of the following isthe largest irrigation plant in India?

(a) Buckingham Canal

(b) Indira Gandhi Canal

(c) Upper Ganges Canal

(d) Tajewala Canal
Ans: b

80. The soil of Korela is rich in which of the following soils?

(a) Alluvial soil

(b) Laterite soil

(c) Sandy oil

(d) Loamy soil
Ans: b

81.Which of the process is known as nitrification?

(a) Reactions of nitrogen monoxide with oxygen to from nitric acid

(b) Reaction of nitrogen dioxide with water to form nitric acid

(c) Conversion of ammonia to nitrites

(d) Conversion of nitrite to nitric oxide
Ans: c

82. Asbestors is found maximum in which of the following countries?

(a) Australia

(b) Canada

(c) Africa

(d) Russia

Ans: d

83.Which country announces the imposition of a three-mongh State emergency after failed coup?

(a) Turkey

(b) Syria

(c) Sudan

(d) Iran

Ans: a

84. Beighton Cup is related to which of the following sports?

(a) Football

(b) Hockey

(c) Badminton

(d) Cricket
 

85. Sun temple is situated in which of the following States?

(a) Odisha

(b) Gujarat

(c) Karnataka

(d) Tamil Nadu
Ans: a

86. The growth of bacteria is measured by

(a) hymacytometer

(b) spectrophotometer

(c) calorimeter

(d) auxanometer
Ans: b

87. The sideways erosion, which widens the river valley, called

(a) lateral corrosion

(b) vertical corrosion

(c) side corrosion

(d) mean corrosion
Ans: a

88. The Constitution

(a) is silent on the President’s re-election to the office

(b) allows re-election of a person to the Presedent’s post

(c) restricts a person to remain President for only two terms

(d) has been amended to allow a person only one term as President

Ans: b
 

89. Smooth muscles are likey to be found in

(a) muscles of legs

(b) muscles of arms

(c) stomach

(d) heart

Ans: c

90. Synagogue is the place of worship of

(a) Zoroastrianism

(b) Taoism

(c) Judaism

(d) Shintoism

Ans: c

91. The civilian airport of highest altitude is in

(a) Tibet

(b) Nepal

(c) India

(d) China

Ans: a

92. The branch of biology, which deals with extinct organisms, is called

(a) Palynology

(b) Phylogeny

(c) Paleobotany

(d) Palaentology

Ans: d

93. The least distance of distinct vision is

(a) 35 cm

(b) 25 cm

(c) 45 cm

(d) 15 cm
Ans: b

94.When will demand become a grant?

(a) When demand is proposed.

(b) After the discussion on demand is over.

(c) After the demand is granted.

(d) When the budget session is closed.

Ans: c

95. Summer rains inAustralia broadly decreases from

(a) East to West

(b) West to East

(c) North to South

(d) South to North

Ans: c

96. The blue revolution is with

(a) fish production

(b) foodgrain production

(c) oilseed production

(d) milk production

Ans: a

97.Which is post-harvest folk dance in Assam?

(a) Ankita Nat

(b) Bihu

(c) Raut Nacha

(d) Namgen

Ans: b

98. The substrate of photorespiration is

(a) Fructose

(b) Pyruvic acid

(c) Glycolate

(d) Glucose

Ans: c

99. The UNIX operating system is suitable for

(a) multi user

(b) real-time procesing

(c) distributed processing

(d) sinlge user

Ans: a

100. Sink hole is a phenomenon of

(a) plain

(b) desert

(c) tundra

(d) karst

Ans: d

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Content Category

Related Searches

pdf

,

video lectures

,

Viva Questions

,

Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) - Past Year Paper - 2016 Government Jobs Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

Exam

,

Extra Questions

,

study material

,

shortcuts and tricks

,

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Semester Notes

,

Free

,

mock tests for examination

,

Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) - Past Year Paper - 2016 Government Jobs Notes | EduRev

,

ppt

,

past year papers

,

Important questions

,

Staff Selection Commission Combined Graduate Level (TIER -1) - Past Year Paper - 2016 Government Jobs Notes | EduRev

,

Summary

,

Sample Paper

,

practice quizzes

;