Statements and Assumptions - Introduction and Examples (with Solutions), Logical Reasoning LR Notes | EduRev

Reasoning Aptitude for Competitive Examinations

LR : Statements and Assumptions - Introduction and Examples (with Solutions), Logical Reasoning LR Notes | EduRev

The document Statements and Assumptions - Introduction and Examples (with Solutions), Logical Reasoning LR Notes | EduRev is a part of the LR Course Reasoning Aptitude for Competitive Examinations.
All you need of LR at this link: LR

Statement & Assumption Reasoning Tricks and Rules

Rules: 

  1. Assumption is always Indefinite & Positive

    Statements and Assumptions - Introduction and Examples (with Solutions), Logical Reasoning LR Notes | EduRev

  2. Some words like only, each, any, every, all, question indicating word ( why,these,what), Answer indicating words(therefor), Definitely, But , Certainly exist in the assumption that assumption will always be explicit(False).

  3. Some words like some, to large extent, many, much , exist in the assumption that assumption will always be implicit(True).

  4. Any assumption that is conveying the message of advertisement , notice, appeal that assumption will always be implicit(True).

  5. Any assumption that is talking about the social welfare (positive) , govt. policies that assumption will always be implicit(True).

  6. If any assumption is talking about past & future that assumption will always be explicit(False).

  7. If any assumption showing the word like suggestion, order, request that will always be implicit(True). Restatement  is never implicit.

  8. Comparison always wrong.


Example: 

1. Statement: Everybody loves reading adventure stories
Assumption:

  1. Adventures stories are the only reading material.

  2. No body loves Reading any other material.

Answer : Both False

 

2. Statement: . "If you want to study account join institute Y",A advice to B.
Assumption:

 

  1. Institute Y provides good account education.

  2. B listen to A advice.

Answer : Both True

 

3. Statement: The college administration has instructed all the students to stop using cell phone within the college premises.
Assumption:

 

  1. The student may stop using cell phone in the college premises

  2. The student may continue to use cell phone in the college premises.

Answer : Only 1

 

4. Statement: Read the Notice before entering the club
Assumption:

 

  1. People are literate.

  2. Club is not for blind person.

Answer : Both True

 

5.Statement: ABC is the only magazine that provides good notes on  Reasoning & Mathematics.
Assumption:

 

  1. It will have some effect on those who read .

  2. People always wait for latest Notes on reasoning & Mathematics.

Answer : Only 1

 

6. Statement: If you are a classical singer we have challenging job for you.
Assumption:

 

  1. we need a classical singer

  2. you are a classical singer.

Answer : Only 1

 

7. Statement: Like a mad man I decided to follow him.
Assumption:

 

  1. I am a mad man.

  2. I am not a mad man.

Answer : Either I or II is implicit(true)

 

8. Statement: All the workers are here by instructed to reach the factory by 8:30 am.
Assumption:

 

  1. Some of the worker will not arrived at the factory in time.

  2. Worker will follow the strict warning in the notice.

Answer : Both True

 

9.​ Statement: You can't solve syllogism question without constructing a diagram(Venn).Difficult question of syllogism need Venn diagram solving, A teacher tells his students.
Assumption:

 

  1. The students are not intelligent.

  2. Problem cannot be solved.

Answer : Both False

Statements and Assumptions - Introduction and Examples (with Solutions), Logical Reasoning LR Notes | EduRev

 

Rules

  1. Whenever a notice is issued it is assumed that the notice will have desired effect.

  2. Whenever something is advertised it is assumed that it will be read by the people for whom it is meant.

Statements and Assumptions - Introduction and Examples (with Solutions), Logical Reasoning LR Notes | EduRev

 

Examples

10. Statement: Please do not lean out of the running train.A notice in the railways compartment
Assumption:

 

  1. The people are likely to pay the attention.

  2. It is the duty of railway to issue such notice.

  3. Leaning out of running train is dangerous.

  4. Not leaning out of running trains ensure safety.

Answer : All are true​


11.Statement: Warning: Cigarette smoking is injurious to health.

Statements and Assumptions - Introduction and Examples (with Solutions), Logical Reasoning LR Notes | EduRev

Assumption:

  1. Non-Smoking promotes health.

  2. Reality this warning is not necessary.

Answer : Both False

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

< Previous

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Previous Year Questions with Solutions

,

Viva Questions

,

Summary

,

Free

,

Extra Questions

,

Logical Reasoning LR Notes | EduRev

,

Logical Reasoning LR Notes | EduRev

,

study material

,

Semester Notes

,

ppt

,

pdf

,

mock tests for examination

,

practice quizzes

,

video lectures

,

Exam

,

Statements and Assumptions - Introduction and Examples (with Solutions)

,

Objective type Questions

,

Statements and Assumptions - Introduction and Examples (with Solutions)

,

Sample Paper

,

MCQs

,

Important questions

,

past year papers

,

Logical Reasoning LR Notes | EduRev

,

Statements and Assumptions - Introduction and Examples (with Solutions)

,

shortcuts and tricks

;