Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev

Class 12 Chemistry 35 Years JEE Mains &Advance Past yr Paper

Created by: Abhishek Kapoor

JEE : Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev

The document Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev is a part of the JEE Course Class 12 Chemistry 35 Years JEE Mains &Advance Past yr Paper.
All you need of JEE at this link: JEE

21. Write a balanced equation for the reaction of 14N with aparticle.        (1997 - 1 Mark)

Solution: 

Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev 

22. The rate constant of a reaction is 1.5 × 107 s–1 at 50°C and 4.5 × 107 s–1 at 100°C. Evaluate the Arrhenius parameters A and Ea.      (1998 - 5 Marks)

Solution: 
Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev

 

23. The rate constant for an isomerisation reaction, A→ B is 4.5 × 10–3 min–1. If the initial concentration of A is 1 M, calculate the rate of the reaction after 1 h.        (1999 - 4 Marks)

Solution: 
Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev

 

24.   Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev is radioactive and it emits α and β particles to form  Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev.  Calculate the number of α and β particles emitted in this conversion.  An ore of Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev  is found to contain Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev and  Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev .  in the weight ratio of 1:0.1. The half-life period of  Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev  is 4.5 × 109 years. Calculate the age of the ore.       (2000 - 5 Marks)

Solution: 

Let the number of α-particles emitted = a

and number of β-particles emitted = b
Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev
Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev

 

25. A hydrogenation reaction is carried out at 500 K. If same reaction is carried out in the presence of a catalyst at the same rate, the temperature required is 400 K. Calculate the activation energy of the reaction if the catalyst lowers the activation barrier by 20 kJ mol-1. (2000 - 3 Marks)

Solution: 
According to Arrhenius equation k =Ae-Ea/RT

Let Ea of the reaction in absence of catalyst = x kJ mol–1

Therefore Ea of the reaction in presence of catalyst

= x – 20 kJ mol–1

The Arrhenius equations in the two conditions can thus be written as
Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev
Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev

 

26. The rate of a first-order reaction is 0.04 mol litre–1 s–1 at 10 minutes and 0.03 mol litre–1 s–1 at 20 minutes after initiation. Find the half-life of the reaction.     (2001 - 5 Marks)

Solution: 
r2= k1cand r2= k2c2
Since rate of first order reaction is directly proportional to the concentration of its reactant,
Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev

 

27. The vapour pressure of the two miscible liquids (A) and (B) are 300 and 500 mm of Hg respectively. In a flask 10 moles of (A) is mixed with 12 moles of (B). However, as soon as (B) is added, (A) starts polymerizing into a completely insoluble solid. The polymerization follows first-order kinetics. After 100 minutes, 0.525 mole of a solute is dissolved which arrests the polymerization completely. The final vapour pressure of the solution is 400 mm of Hg. Estimate the rate of constant of the polymerization reaction. Assume negligible volume change on mixing and polymerization and ideal behaviour for the final solution. (2001 - 10 Marks)

Solution: 

Let the number of moles of A left after 100 min = x

Total number of moles after 100 min = x + 12 + 0.525

Pmix = pA+ pB
Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev

 

28. 64Cu (half-life = 12.8 h) decays by β- emission (38%), β+ emission (19%) and electron capture (43%). Write the decay products and calculate partial half-lives for each of the decay processes.         (2002 - 5 Marks)

Solution: 
Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev

Let the rate constants of the above emission processes be k1, k2 and k3 respectively and the overall rate constant be k. Then
Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev
Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev

29. For the given reactions, A + B → Products, following data were obtained. (2004 - 2 Marks)

 

Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev

(a) Write the rate law expression
(b) Find the rate constant

Solution: 

(a) From the rate law expression, R0= k [A0]a[B0]b and from the table it is clear that :

(i) when the concentration of [A0] is doubled, keeping[B0] constant (see readings 1 and 2), the rate alsodoubles i.e. rate is directly proportional to [A0] or a = 1.

(ii) when the concentration of [B0] is reduced, keeping[A0] constant (see readings 1 and 3), the rate remains constant. i.e. rate is independent of [B0] or b = 0
Thus, rate equation becomes R0= k [A0]
Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev


30. Complete and balance the following reactions

Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev

Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev

Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev

Solution: 

(i) Sum of atomic masses of reactant = sum of atomic masses of products

(ii) Sum of atomic numbers of reactant = sum of atomic numbers of products

(i) The atomic number of the final stable product = 90 – 7 × 2 + 1 × 6 = 82 & the mass number of the final stable product = 234 – 7 × 4 + 0 = 206.
Thus the element X should be 82Pb206

Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev 


31. At constant temperature and volume, X decomposes as           (2005 - 4 Marks)

2X(g)  →  3Y(g) + 2Z(g) ; Px is the partial pressure of X.

Observation No.Time (in minute)P (in mm of Hg)
10800
2100400
3200200

(i) What is the order of reaction with respect to X?
(ii) Find the rate constant.
(iii) Find the time for 75% completion of the reaction.
(iv) Find the total pressure when pressure of X is 700 mm of Hg.

Solution:

(i) From the given data, it is evident that the t1/2  (half-life period) for the decomposition of X (g) is constant (100 minutes) therefore the order of reaction is one.

Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry, Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of JEE

JEE

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

shortcuts and tricks

,

Previous Year Questions with Solutions

,

MCQs

,

Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry

,

Viva Questions

,

Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev

,

pdf

,

ppt

,

study material

,

Important questions

,

Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry

,

Summary

,

video lectures

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

Semester Notes

,

Free

,

Subjective Qns. of Chemical Kinetics & Nuclear Chemistry

,

Exam

,

Objective type Questions

,

Past year Qns. (Part - 3) - JEE Advance JEE Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

practice quizzes

;