Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

DC Pandey (Questions & Solutions) of Physics: NEET

Created by: Ciel Knowledge

NEET : Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

The document Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev is a part of the NEET Course DC Pandey (Questions & Solutions) of Physics: NEET.
All you need of NEET at this link: NEET

Introductory Exercise 15.1

Ques 1: A string vibrate according to the equation Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev where x and y are in centimetres and t is in seconds.
(a) What is the speed of the component wave?
(b) What is the distance between the adjacent nodes?
(c) What is the velocit y of the particle of the string at the posit ion x = 1.5 cm when t = 9/8 s?
Sol: 

Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
(b) Distance between adjacent nodes
Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Now substitute the given values of x and t.

Ques 2: If two waves differ only in amplitude and are propagated in opposite direct ions through a medium, will they produce standing waves. Is energy transported?
Sol:
In this case, node points will also oscillate, but standing waves are formed.

Ques 3: Figure shows different standing wave patterns on a string of linear mass density 4.0 × 10-2 kg/m under a tension of 100 N. The amplitude of antinodes is indicated in each figure. The length of the string is 2.0 m.
Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
(i) Obtain the frequencies of the modes shown in figures (a) and (b). (ii) Write down the transverse displacement y as a function of x and f for each mode. (Take the initial configuration of the wire in each mode to be as shown by the dark lines in the figure).

Sol: 
Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 4: A 160 g rope 4 m long is fixed at one end and tied to a light string of the same length at the other end. Its tension is 400 N.
(a) What are the wavelengths of the fundamental and the first two overtones? (b) What are the frequencies of these standing waves?
[Hint: In this case, fixed end is a node and the end tied with the light string is antinode.]
Sol: (a) 1 = λ1/4
Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Now Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Similarly f2 and f3.

Ques 5: A string fastened at both ends has successive resonances with wavelengths of 0.54m for the nth harmonic and 0.48 m for the (n +1)th harmonic.
(a) Which harmonics are these?
(b) What is the length of the string?
(c) What is the wavelength of the fundamental frequency?
Sol: 

Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
or
Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev ...(i)
Similarly,
Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
or
Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev ... (ii)
From Eqs. (i) and (ii) we have,

Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
(b) From Eq. (i)
l = (0.27)n = 0.27 × 8 = 2.16 m
Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Ques 6: If the frequencies of the second and fifth harmonics of a string differ by 54 Hz. What is the fundamental frequency of the string?
Sol:
5f - 2f=54
3f = 54 f = 18 Hz

Ques 7: A wire is attached to a pan of mass 200 g that contains a 2.0 kg mass, as shown in the figure. When clucked, the wire vibrates at a fundamental frequency of 220 Hz. An additional unknown mass M is then added to the pan and a fundamental frequency of 260 Hz is detected. What is the value of M1

Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Sol: 

Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
Solving we get,
M = 0.873 kg

Ques 8: A wire fixed at both ends is 1.0 m long and has a mass of 36 g. One of its oscillation frequencies is 250 Hz and the next higher one is 300 Hz.
(a) Which harmonics do these frequencies represent?
(b) What is the tension in the wire?
Sol:
 
Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev
So, f1 is 5th harmo nic and f2 is 6th harmonic.
Superposition of Waves (Part - 1) - Physics, Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of NEET

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Objective type Questions

,

pdf

,

MCQs

,

mock tests for examination

,

study material

,

Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

,

Summary

,

Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

,

video lectures

,

ppt

,

Viva Questions

,

Important questions

,

Superposition of Waves (Part - 1) - Physics

,

Superposition of Waves (Part - 1) - Physics

,

past year papers

,

Sample Paper

,

Exam

,

Semester Notes

,

Solution by DC Pandey NEET Notes | EduRev

,

Free

,

Extra Questions

,

Superposition of Waves (Part - 1) - Physics

,

Previous Year Questions with Solutions

,

practice quizzes

,

shortcuts and tricks

;