TEST d & f-block elements & coordination compounds & organometallic P -Block Notes | EduRev

: TEST d & f-block elements & coordination compounds & organometallic P -Block Notes | EduRev

 Page 1


 
                                                                                                                                                                                                                             1 
 
 
(Set-B) Test -09  Medical   
(d & f-block elements & coordination compounds & organometallic P -Block) 
 
1. Anhydrous ferric chloride is prepared by  
(a) heating hydrated ferric chloride at a high       
Temperature in a stream of air   
(b) heating metallic iron in a stream of dry      
chrlorine gas  
(c) reaction of metallic iron with dilute 
hydrochloric       acid  
(d) reaction of metallic iron with concentrated 
hydrochloric      acid  
2. Which of the following elements shows maximum 
number of different oxidation states in its 
compounds  
(a) Eu (b) La  
(c) Gd (d) Am  
3. In an alkaline condition KMnO 4
 reacts as follows 
 2KMnO
4
 + 2KOH ? 2K
2
MnO
4
 + H
2
O + [O]  
 Its equivalent weight is  
(a) 31.6 (b) 52.7 
(c) 49 (d) 158 
4. The equivalent weight of KMnO
4
 (formula weight 
= M) when it is used as an oxidant in neutral 
medium is  
(a) M (b) 
2
M
 
(c) 
3
M
 (d) 
5
M
 
5. In the equation  
 4M + 8CN
–
 + 2H
2
O + O
2
 ? 4[M(CN)
2
]
–
 + 4OH
–
  
 Identify the metal M : It is  
(a) copper  (b) Iron  
(c) Gold (d) Zinc  
6. Which of the following configuration is correct for 
iron  
(a) 1s
2 
2s
2 
2p
6  
3s
2 
3p
6 
3d
5
  
(b) 1s
2 
2s
2 
2p
6 
3s
2 
3p
6 
4s
2 
3d
5
 
(c) 1s
2 
2s
2 
2p
6 
3s
2 
3p
6 
4s
2 
3d
7
  
(d) 1s
2 
2s
2 
2p
6 
3s
2 
3p
6 
4s
2 
3d
6
  
7. Which group contains coloured ions out of  
 1. Cu
2+
  2. Ti
4+
 3. Co
2+
 4. Fe
2+
 
(a) 1, 2, 3, 4 (b) 1,3, 4 
(c) 2, 3 (d) 1, 2 
8. Which one of the following is diamagnetic ion  
(a) Co
2+
 (b) Cu
2+
  
(c) Mn
2+
 (d) Sc
3+
  
9. The valence shell of transition elements consists of  
(a) nd orbitals (b) (n–1) d orbitals  
(c) ns np nd orbitals   
(d) (n–1) d as well as ns orbitals  
10. Which of the following transition element shows 
the highest oxidation state  
(a) Mn (b) Fe  
(c) V (d) Cr  
11. Which of the following is the life saving mixture 
for an asthmas patient  
(a) Mixture of helium and oxygen  
(b) Mixture of neon and oxygen  
(c) Mixture of xenon and nitrogen  
(d) Mixture of argon and oxygen  
12. Sea divers go deep in the sea water with a mixture 
of which of the following gases  
(a) O
2
 and He (b) O
2
 and Ar  
(c) O
2
 and CO
2
 (d) CO
2
 and Ar  
13. Which element out of He, Ar, Kr and Xe forms 
least number of compounds  
(a) He  (b) Ar  
(c) Kr (d) Xe  
14. Noble gases are group of elements which exhibit 
very  
(a) High chemical activity  
(b) Low chemical activity  
(c) Minimum electronegativity  
(d) Much paramagnetic properties  
15. Which of the following sets gives the correct 
arrangement of the compounds involved based on 
their bond strengths  
(a) HF > HCl > HBr > HI  
(b) HI > HBr > HCl > HF  
(c) HF > HBr > HCl > Hl  
(d) HCl > HF > HBr > HI  
16. The correct order of reactivity of halogens with 
alkalies is  
(a) F > Cl > Br > I (b) F < Cl > Br < I  
(c) F < Cl < Br < I (d) F < Cl < Br > I  
17. In which of the following coordinate compounds 
the central metal atom obeys the EAN rule  
(a) All (b) K 3
[Fe(CN)
6
]  
(c) K
4
[Fe(CN)
6
] (d) [Cu(NH
3
)
4
]SO
4
  
18. The primary valency of iron in K
4
[Fe(CN)
6
] is  
(a) 1  (b) 2 
(c) 3  (d) 4 
19. IUPAC name of Na
3
[Co(NO
2
)
6
] is  
(a) Sodium cobaltinitrile  
(b) Sodium hexanitritocobaltate (III) 
(c) Sodium hexanitrocobalt (III)  
(d) Sodium hexanitrocobaltate (III)  
Page 2


 
                                                                                                                                                                                                                             1 
 
 
(Set-B) Test -09  Medical   
(d & f-block elements & coordination compounds & organometallic P -Block) 
 
1. Anhydrous ferric chloride is prepared by  
(a) heating hydrated ferric chloride at a high       
Temperature in a stream of air   
(b) heating metallic iron in a stream of dry      
chrlorine gas  
(c) reaction of metallic iron with dilute 
hydrochloric       acid  
(d) reaction of metallic iron with concentrated 
hydrochloric      acid  
2. Which of the following elements shows maximum 
number of different oxidation states in its 
compounds  
(a) Eu (b) La  
(c) Gd (d) Am  
3. In an alkaline condition KMnO 4
 reacts as follows 
 2KMnO
4
 + 2KOH ? 2K
2
MnO
4
 + H
2
O + [O]  
 Its equivalent weight is  
(a) 31.6 (b) 52.7 
(c) 49 (d) 158 
4. The equivalent weight of KMnO
4
 (formula weight 
= M) when it is used as an oxidant in neutral 
medium is  
(a) M (b) 
2
M
 
(c) 
3
M
 (d) 
5
M
 
5. In the equation  
 4M + 8CN
–
 + 2H
2
O + O
2
 ? 4[M(CN)
2
]
–
 + 4OH
–
  
 Identify the metal M : It is  
(a) copper  (b) Iron  
(c) Gold (d) Zinc  
6. Which of the following configuration is correct for 
iron  
(a) 1s
2 
2s
2 
2p
6  
3s
2 
3p
6 
3d
5
  
(b) 1s
2 
2s
2 
2p
6 
3s
2 
3p
6 
4s
2 
3d
5
 
(c) 1s
2 
2s
2 
2p
6 
3s
2 
3p
6 
4s
2 
3d
7
  
(d) 1s
2 
2s
2 
2p
6 
3s
2 
3p
6 
4s
2 
3d
6
  
7. Which group contains coloured ions out of  
 1. Cu
2+
  2. Ti
4+
 3. Co
2+
 4. Fe
2+
 
(a) 1, 2, 3, 4 (b) 1,3, 4 
(c) 2, 3 (d) 1, 2 
8. Which one of the following is diamagnetic ion  
(a) Co
2+
 (b) Cu
2+
  
(c) Mn
2+
 (d) Sc
3+
  
9. The valence shell of transition elements consists of  
(a) nd orbitals (b) (n–1) d orbitals  
(c) ns np nd orbitals   
(d) (n–1) d as well as ns orbitals  
10. Which of the following transition element shows 
the highest oxidation state  
(a) Mn (b) Fe  
(c) V (d) Cr  
11. Which of the following is the life saving mixture 
for an asthmas patient  
(a) Mixture of helium and oxygen  
(b) Mixture of neon and oxygen  
(c) Mixture of xenon and nitrogen  
(d) Mixture of argon and oxygen  
12. Sea divers go deep in the sea water with a mixture 
of which of the following gases  
(a) O
2
 and He (b) O
2
 and Ar  
(c) O
2
 and CO
2
 (d) CO
2
 and Ar  
13. Which element out of He, Ar, Kr and Xe forms 
least number of compounds  
(a) He  (b) Ar  
(c) Kr (d) Xe  
14. Noble gases are group of elements which exhibit 
very  
(a) High chemical activity  
(b) Low chemical activity  
(c) Minimum electronegativity  
(d) Much paramagnetic properties  
15. Which of the following sets gives the correct 
arrangement of the compounds involved based on 
their bond strengths  
(a) HF > HCl > HBr > HI  
(b) HI > HBr > HCl > HF  
(c) HF > HBr > HCl > Hl  
(d) HCl > HF > HBr > HI  
16. The correct order of reactivity of halogens with 
alkalies is  
(a) F > Cl > Br > I (b) F < Cl > Br < I  
(c) F < Cl < Br < I (d) F < Cl < Br > I  
17. In which of the following coordinate compounds 
the central metal atom obeys the EAN rule  
(a) All (b) K 3
[Fe(CN)
6
]  
(c) K
4
[Fe(CN)
6
] (d) [Cu(NH
3
)
4
]SO
4
  
18. The primary valency of iron in K
4
[Fe(CN)
6
] is  
(a) 1  (b) 2 
(c) 3  (d) 4 
19. IUPAC name of Na
3
[Co(NO
2
)
6
] is  
(a) Sodium cobaltinitrile  
(b) Sodium hexanitritocobaltate (III) 
(c) Sodium hexanitrocobalt (III)  
(d) Sodium hexanitrocobaltate (III)  
 
                                                                                                                                                                                                                             2 
 
 
20. The hypothetical complex chloro–
dioquatriamminecobalt (III) chloride can be 
represented as  
(a) [CoCl(NH
3
)
3
(H
2
O)
2
]Cl
2
 
(b) [Co(NH
3
)
3
(H
2
O)Cl
3
]  
(c) [Co(NH
3
)
3
(H
2
O)
2
Cl] 
(d) [Co(NH
3
)
3
(H
2
O)
3
]Cl
3
  
21. Which of the following complexes will have four 
isomers  
(a) [Co(en)(NH
3
)
2
Cl
2
]Cl  
(b) [Co(PPh
3
)
2
(NH
3
)
2
Cl
2
]Cl  
(c) [Co(en)
3
]Cl
3
  
(d) [Co(en)
2
Cl
2
]Cl  
22. Which of the following will exhibit optical 
isomerism  
(a) [Cr(en)(H
2
O)
4
]
3+
  
(b) [Cr(en)
3
]
3+
  
(c) trans–[Cr(en)(Cl)
2
 (NH
3
)
2
]
+
  
(d) [Cr(NH
3
)
6
]
3+
  
23. Both geometrical and optical isomers are shown 
by  
(a) [Co(en)
2
Cl
2
]
+
 (b) [Co(NH
3
)
5
Cl]
2+
  
(c) [Co(NH
3
)
4
Cl
2
]
+
 (d) [Cr(ox)
3
]
3–
  
24. Which of the following species represents the 
example of dsp
2
–hybridisation  
(a) [Fe(CN)
6
]
3–
 (b) [Zn(NH
3
)
4
]
2+
  
(c) [Ni(CN)
4
]
2–
 (d) [Cu(NH
3
)
4
]
2+
  
25. A square planar complex is formed by 
hybridization of which atomic orbitals  
(a) s, p
x
, p
y
, d
yz
 (b) s, p
x
, p
y
, 
2
y
2
x
d
-
 
(c) s, p
x
, p
y
, 
2
z
d (d) s, p
x
, p
y
, d
xy
  
In every question a statement of ASSERTION is 
followed by a statement of REASON .Mark the 
correct answer out of the following choices:  
(a) If both ASSERTION and REASON are true 
and reason is the correct explanation of the 
assertion. 
(b) If both ASSERTION and REASON are true 
but reason is not the correct explanation of the 
assertion 
(c) If ASSERTION is true but REASON is false 
(d) If both ASSERTION and REASON are 
false.  
26. Assertion :The basic character of the transition 
metal monoxide follows the order : TiO >VO 
>CrO >FeO 
Reason: As size of metal atom decreases from Ti 
to Fe, basic character of their monoxides also 
decreases in the same order.  
27.  Assertion :  CO and NO ligands are called p acid 
ligands 
 Reason :They possess filled p orbitals.  
28. Assertion : In square planar geometry , d z
2
, d
xz
 
and d
yz
 orbitals become more stable 
Reason : Square planar geometry may be derived 
from octahedral geometry by removing negative 
charges from z- axis. 
29. Assertion : Mercury is oxidised to mercurous 
oxide (Hg 2
O) with ozone  
Reason :  The mercurous oxide formed dissolves 
in Hg.So , mercury loses its meniscus and starts 
sticking to the glass.This is called tailing of 
mercury. 
30. Assertion :AlCl 3
 exists as Al
2
Cl
6
 
Reason : Boron halides do not exist as dimers.  
 
Page 3


 
                                                                                                                                                                                                                             1 
 
 
(Set-B) Test -09  Medical   
(d & f-block elements & coordination compounds & organometallic P -Block) 
 
1. Anhydrous ferric chloride is prepared by  
(a) heating hydrated ferric chloride at a high       
Temperature in a stream of air   
(b) heating metallic iron in a stream of dry      
chrlorine gas  
(c) reaction of metallic iron with dilute 
hydrochloric       acid  
(d) reaction of metallic iron with concentrated 
hydrochloric      acid  
2. Which of the following elements shows maximum 
number of different oxidation states in its 
compounds  
(a) Eu (b) La  
(c) Gd (d) Am  
3. In an alkaline condition KMnO 4
 reacts as follows 
 2KMnO
4
 + 2KOH ? 2K
2
MnO
4
 + H
2
O + [O]  
 Its equivalent weight is  
(a) 31.6 (b) 52.7 
(c) 49 (d) 158 
4. The equivalent weight of KMnO
4
 (formula weight 
= M) when it is used as an oxidant in neutral 
medium is  
(a) M (b) 
2
M
 
(c) 
3
M
 (d) 
5
M
 
5. In the equation  
 4M + 8CN
–
 + 2H
2
O + O
2
 ? 4[M(CN)
2
]
–
 + 4OH
–
  
 Identify the metal M : It is  
(a) copper  (b) Iron  
(c) Gold (d) Zinc  
6. Which of the following configuration is correct for 
iron  
(a) 1s
2 
2s
2 
2p
6  
3s
2 
3p
6 
3d
5
  
(b) 1s
2 
2s
2 
2p
6 
3s
2 
3p
6 
4s
2 
3d
5
 
(c) 1s
2 
2s
2 
2p
6 
3s
2 
3p
6 
4s
2 
3d
7
  
(d) 1s
2 
2s
2 
2p
6 
3s
2 
3p
6 
4s
2 
3d
6
  
7. Which group contains coloured ions out of  
 1. Cu
2+
  2. Ti
4+
 3. Co
2+
 4. Fe
2+
 
(a) 1, 2, 3, 4 (b) 1,3, 4 
(c) 2, 3 (d) 1, 2 
8. Which one of the following is diamagnetic ion  
(a) Co
2+
 (b) Cu
2+
  
(c) Mn
2+
 (d) Sc
3+
  
9. The valence shell of transition elements consists of  
(a) nd orbitals (b) (n–1) d orbitals  
(c) ns np nd orbitals   
(d) (n–1) d as well as ns orbitals  
10. Which of the following transition element shows 
the highest oxidation state  
(a) Mn (b) Fe  
(c) V (d) Cr  
11. Which of the following is the life saving mixture 
for an asthmas patient  
(a) Mixture of helium and oxygen  
(b) Mixture of neon and oxygen  
(c) Mixture of xenon and nitrogen  
(d) Mixture of argon and oxygen  
12. Sea divers go deep in the sea water with a mixture 
of which of the following gases  
(a) O
2
 and He (b) O
2
 and Ar  
(c) O
2
 and CO
2
 (d) CO
2
 and Ar  
13. Which element out of He, Ar, Kr and Xe forms 
least number of compounds  
(a) He  (b) Ar  
(c) Kr (d) Xe  
14. Noble gases are group of elements which exhibit 
very  
(a) High chemical activity  
(b) Low chemical activity  
(c) Minimum electronegativity  
(d) Much paramagnetic properties  
15. Which of the following sets gives the correct 
arrangement of the compounds involved based on 
their bond strengths  
(a) HF > HCl > HBr > HI  
(b) HI > HBr > HCl > HF  
(c) HF > HBr > HCl > Hl  
(d) HCl > HF > HBr > HI  
16. The correct order of reactivity of halogens with 
alkalies is  
(a) F > Cl > Br > I (b) F < Cl > Br < I  
(c) F < Cl < Br < I (d) F < Cl < Br > I  
17. In which of the following coordinate compounds 
the central metal atom obeys the EAN rule  
(a) All (b) K 3
[Fe(CN)
6
]  
(c) K
4
[Fe(CN)
6
] (d) [Cu(NH
3
)
4
]SO
4
  
18. The primary valency of iron in K
4
[Fe(CN)
6
] is  
(a) 1  (b) 2 
(c) 3  (d) 4 
19. IUPAC name of Na
3
[Co(NO
2
)
6
] is  
(a) Sodium cobaltinitrile  
(b) Sodium hexanitritocobaltate (III) 
(c) Sodium hexanitrocobalt (III)  
(d) Sodium hexanitrocobaltate (III)  
 
                                                                                                                                                                                                                             2 
 
 
20. The hypothetical complex chloro–
dioquatriamminecobalt (III) chloride can be 
represented as  
(a) [CoCl(NH
3
)
3
(H
2
O)
2
]Cl
2
 
(b) [Co(NH
3
)
3
(H
2
O)Cl
3
]  
(c) [Co(NH
3
)
3
(H
2
O)
2
Cl] 
(d) [Co(NH
3
)
3
(H
2
O)
3
]Cl
3
  
21. Which of the following complexes will have four 
isomers  
(a) [Co(en)(NH
3
)
2
Cl
2
]Cl  
(b) [Co(PPh
3
)
2
(NH
3
)
2
Cl
2
]Cl  
(c) [Co(en)
3
]Cl
3
  
(d) [Co(en)
2
Cl
2
]Cl  
22. Which of the following will exhibit optical 
isomerism  
(a) [Cr(en)(H
2
O)
4
]
3+
  
(b) [Cr(en)
3
]
3+
  
(c) trans–[Cr(en)(Cl)
2
 (NH
3
)
2
]
+
  
(d) [Cr(NH
3
)
6
]
3+
  
23. Both geometrical and optical isomers are shown 
by  
(a) [Co(en)
2
Cl
2
]
+
 (b) [Co(NH
3
)
5
Cl]
2+
  
(c) [Co(NH
3
)
4
Cl
2
]
+
 (d) [Cr(ox)
3
]
3–
  
24. Which of the following species represents the 
example of dsp
2
–hybridisation  
(a) [Fe(CN)
6
]
3–
 (b) [Zn(NH
3
)
4
]
2+
  
(c) [Ni(CN)
4
]
2–
 (d) [Cu(NH
3
)
4
]
2+
  
25. A square planar complex is formed by 
hybridization of which atomic orbitals  
(a) s, p
x
, p
y
, d
yz
 (b) s, p
x
, p
y
, 
2
y
2
x
d
-
 
(c) s, p
x
, p
y
, 
2
z
d (d) s, p
x
, p
y
, d
xy
  
In every question a statement of ASSERTION is 
followed by a statement of REASON .Mark the 
correct answer out of the following choices:  
(a) If both ASSERTION and REASON are true 
and reason is the correct explanation of the 
assertion. 
(b) If both ASSERTION and REASON are true 
but reason is not the correct explanation of the 
assertion 
(c) If ASSERTION is true but REASON is false 
(d) If both ASSERTION and REASON are 
false.  
26. Assertion :The basic character of the transition 
metal monoxide follows the order : TiO >VO 
>CrO >FeO 
Reason: As size of metal atom decreases from Ti 
to Fe, basic character of their monoxides also 
decreases in the same order.  
27.  Assertion :  CO and NO ligands are called p acid 
ligands 
 Reason :They possess filled p orbitals.  
28. Assertion : In square planar geometry , d z
2
, d
xz
 
and d
yz
 orbitals become more stable 
Reason : Square planar geometry may be derived 
from octahedral geometry by removing negative 
charges from z- axis. 
29. Assertion : Mercury is oxidised to mercurous 
oxide (Hg 2
O) with ozone  
Reason :  The mercurous oxide formed dissolves 
in Hg.So , mercury loses its meniscus and starts 
sticking to the glass.This is called tailing of 
mercury. 
30. Assertion :AlCl 3
 exists as Al
2
Cl
6
 
Reason : Boron halides do not exist as dimers.  
 
 
                                                                                                                                                                                                                             3 
 
 
(Set-B) Test -09  Medical   
(d & f-block elements & coordination compounds & organometallic P -Block) 
ANSWER KEY 
 
1 B 6 D 11 A 16 A 21 A 26 A 
2 D 7 B 12 A 17 C 22 B 27 C 
3 D 8 D 13 A 18 B 23 A 28 A 
4 C 9 D 14 B 19 D 24 B 29 A 
5 C 10 A 15 A 20 A 25 B 30 B 
 
 
SOLUTIONS 
1. (B) 2Fe + 3Cl
2
 ? 2FeCl
3
 
2. (D) Eu  La  Gd  Am 
 OS =     +2, +3 +3  +3  +3, +4, +5, +6 
3. (D)Change in O.S is by 1. Hence eq wt. is 158
1
158
= 
4. (C)  
+ - -
? +
4
4
Mn e 3 MnO . In neutral medium.  ? Eq. wt. = M/3. 
5. (C)  This is cyanide process for gold (M = Au) 
6. (D) 
7. (B)  Cu
2+
[Ar]3d
9
 , Ti[Ar]3d
0
 ,  Co
2+
 [Ar] 3d
7
 , Fe
2+
[Ar]3d
6
 
8. (D) Sc
3+
 is diamagnetic since it does not contain any unpaired electron while others contain. 
9. (D) Since transition metals can lose electrons from (n–1)d ns orbits hence they are valence orbitals. 
10. (A)  
11. (A) Mixture of (He + O
2
) is used for asthma 
12. (A) Breathing mixture is (O
2 
+ He) 
13. (A) No compound of He has yet been reported. 
14. (B) Noble gases exhibit low chemical activity. 
15. (A) shorter the bond lengths, higher the bond strengths.  
16. (A) 
17. (C) K 4
[Fe(CN)
6
] obeys the EAN rule. EAN = 36 for this compound.  
18. (B) The primary  valencies are given by the O.N. of central metal atom. In K
4
[Fe(CN)
6
] the O.N. of Fe is +2 
hence the primary valency of iron is 2 
19. (D) IUPAC name of Na
3
[Co(NO
2
)
6
] is sodium hexanitrocobaltate (III) 
20. (A) The complex chlorodioaqua triammine cobalt (III) chloride have the structure [CoCl(NH
3
)
3
(H
2
O)
2
]Cl
2
 
21. (A) The complex [Co(en)(NH
3
)
2
Cl
2
]Cl has four isomers, three geometrical and one geometrical with its 
Enantiomers.  
22. (B) 
23. (A) The compounds of the type M(AA)
2
B
2
 exhibit both geometrical and optical isomerism. 
24. (B) 
25. (B) In square planar complex hybridisation is dsp
2
 which involves dx
2
 – y
2
, s, px and py atomic orbitals. 
26. (a) Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.  
27. (c) Assertion is true but reason is false 
 CO and NO not only have lone pairs of electorns but also possess vacant pand p* orbitals. hence, these 
 ligands form s bonds with metal atom by donating their lone pairs to it and at the same time, p bonds are 
 formed between filled metal orbitals and vacant orbitals of ligands. Therefore, CO & NO are called p acid 
 ligands [or p acceptor ligands] 
28. (a) Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion. 
 Since square planar geometry may be derived from octahedral geometry by removing negative charges 
 from z- axis, so all the d- orbitals containing z-component i.e. d
z
2
,d
xz
,d
yz
 orbitals become more stable.  
Page 4


 
                                                                                                                                                                                                                             1 
 
 
(Set-B) Test -09  Medical   
(d & f-block elements & coordination compounds & organometallic P -Block) 
 
1. Anhydrous ferric chloride is prepared by  
(a) heating hydrated ferric chloride at a high       
Temperature in a stream of air   
(b) heating metallic iron in a stream of dry      
chrlorine gas  
(c) reaction of metallic iron with dilute 
hydrochloric       acid  
(d) reaction of metallic iron with concentrated 
hydrochloric      acid  
2. Which of the following elements shows maximum 
number of different oxidation states in its 
compounds  
(a) Eu (b) La  
(c) Gd (d) Am  
3. In an alkaline condition KMnO 4
 reacts as follows 
 2KMnO
4
 + 2KOH ? 2K
2
MnO
4
 + H
2
O + [O]  
 Its equivalent weight is  
(a) 31.6 (b) 52.7 
(c) 49 (d) 158 
4. The equivalent weight of KMnO
4
 (formula weight 
= M) when it is used as an oxidant in neutral 
medium is  
(a) M (b) 
2
M
 
(c) 
3
M
 (d) 
5
M
 
5. In the equation  
 4M + 8CN
–
 + 2H
2
O + O
2
 ? 4[M(CN)
2
]
–
 + 4OH
–
  
 Identify the metal M : It is  
(a) copper  (b) Iron  
(c) Gold (d) Zinc  
6. Which of the following configuration is correct for 
iron  
(a) 1s
2 
2s
2 
2p
6  
3s
2 
3p
6 
3d
5
  
(b) 1s
2 
2s
2 
2p
6 
3s
2 
3p
6 
4s
2 
3d
5
 
(c) 1s
2 
2s
2 
2p
6 
3s
2 
3p
6 
4s
2 
3d
7
  
(d) 1s
2 
2s
2 
2p
6 
3s
2 
3p
6 
4s
2 
3d
6
  
7. Which group contains coloured ions out of  
 1. Cu
2+
  2. Ti
4+
 3. Co
2+
 4. Fe
2+
 
(a) 1, 2, 3, 4 (b) 1,3, 4 
(c) 2, 3 (d) 1, 2 
8. Which one of the following is diamagnetic ion  
(a) Co
2+
 (b) Cu
2+
  
(c) Mn
2+
 (d) Sc
3+
  
9. The valence shell of transition elements consists of  
(a) nd orbitals (b) (n–1) d orbitals  
(c) ns np nd orbitals   
(d) (n–1) d as well as ns orbitals  
10. Which of the following transition element shows 
the highest oxidation state  
(a) Mn (b) Fe  
(c) V (d) Cr  
11. Which of the following is the life saving mixture 
for an asthmas patient  
(a) Mixture of helium and oxygen  
(b) Mixture of neon and oxygen  
(c) Mixture of xenon and nitrogen  
(d) Mixture of argon and oxygen  
12. Sea divers go deep in the sea water with a mixture 
of which of the following gases  
(a) O
2
 and He (b) O
2
 and Ar  
(c) O
2
 and CO
2
 (d) CO
2
 and Ar  
13. Which element out of He, Ar, Kr and Xe forms 
least number of compounds  
(a) He  (b) Ar  
(c) Kr (d) Xe  
14. Noble gases are group of elements which exhibit 
very  
(a) High chemical activity  
(b) Low chemical activity  
(c) Minimum electronegativity  
(d) Much paramagnetic properties  
15. Which of the following sets gives the correct 
arrangement of the compounds involved based on 
their bond strengths  
(a) HF > HCl > HBr > HI  
(b) HI > HBr > HCl > HF  
(c) HF > HBr > HCl > Hl  
(d) HCl > HF > HBr > HI  
16. The correct order of reactivity of halogens with 
alkalies is  
(a) F > Cl > Br > I (b) F < Cl > Br < I  
(c) F < Cl < Br < I (d) F < Cl < Br > I  
17. In which of the following coordinate compounds 
the central metal atom obeys the EAN rule  
(a) All (b) K 3
[Fe(CN)
6
]  
(c) K
4
[Fe(CN)
6
] (d) [Cu(NH
3
)
4
]SO
4
  
18. The primary valency of iron in K
4
[Fe(CN)
6
] is  
(a) 1  (b) 2 
(c) 3  (d) 4 
19. IUPAC name of Na
3
[Co(NO
2
)
6
] is  
(a) Sodium cobaltinitrile  
(b) Sodium hexanitritocobaltate (III) 
(c) Sodium hexanitrocobalt (III)  
(d) Sodium hexanitrocobaltate (III)  
 
                                                                                                                                                                                                                             2 
 
 
20. The hypothetical complex chloro–
dioquatriamminecobalt (III) chloride can be 
represented as  
(a) [CoCl(NH
3
)
3
(H
2
O)
2
]Cl
2
 
(b) [Co(NH
3
)
3
(H
2
O)Cl
3
]  
(c) [Co(NH
3
)
3
(H
2
O)
2
Cl] 
(d) [Co(NH
3
)
3
(H
2
O)
3
]Cl
3
  
21. Which of the following complexes will have four 
isomers  
(a) [Co(en)(NH
3
)
2
Cl
2
]Cl  
(b) [Co(PPh
3
)
2
(NH
3
)
2
Cl
2
]Cl  
(c) [Co(en)
3
]Cl
3
  
(d) [Co(en)
2
Cl
2
]Cl  
22. Which of the following will exhibit optical 
isomerism  
(a) [Cr(en)(H
2
O)
4
]
3+
  
(b) [Cr(en)
3
]
3+
  
(c) trans–[Cr(en)(Cl)
2
 (NH
3
)
2
]
+
  
(d) [Cr(NH
3
)
6
]
3+
  
23. Both geometrical and optical isomers are shown 
by  
(a) [Co(en)
2
Cl
2
]
+
 (b) [Co(NH
3
)
5
Cl]
2+
  
(c) [Co(NH
3
)
4
Cl
2
]
+
 (d) [Cr(ox)
3
]
3–
  
24. Which of the following species represents the 
example of dsp
2
–hybridisation  
(a) [Fe(CN)
6
]
3–
 (b) [Zn(NH
3
)
4
]
2+
  
(c) [Ni(CN)
4
]
2–
 (d) [Cu(NH
3
)
4
]
2+
  
25. A square planar complex is formed by 
hybridization of which atomic orbitals  
(a) s, p
x
, p
y
, d
yz
 (b) s, p
x
, p
y
, 
2
y
2
x
d
-
 
(c) s, p
x
, p
y
, 
2
z
d (d) s, p
x
, p
y
, d
xy
  
In every question a statement of ASSERTION is 
followed by a statement of REASON .Mark the 
correct answer out of the following choices:  
(a) If both ASSERTION and REASON are true 
and reason is the correct explanation of the 
assertion. 
(b) If both ASSERTION and REASON are true 
but reason is not the correct explanation of the 
assertion 
(c) If ASSERTION is true but REASON is false 
(d) If both ASSERTION and REASON are 
false.  
26. Assertion :The basic character of the transition 
metal monoxide follows the order : TiO >VO 
>CrO >FeO 
Reason: As size of metal atom decreases from Ti 
to Fe, basic character of their monoxides also 
decreases in the same order.  
27.  Assertion :  CO and NO ligands are called p acid 
ligands 
 Reason :They possess filled p orbitals.  
28. Assertion : In square planar geometry , d z
2
, d
xz
 
and d
yz
 orbitals become more stable 
Reason : Square planar geometry may be derived 
from octahedral geometry by removing negative 
charges from z- axis. 
29. Assertion : Mercury is oxidised to mercurous 
oxide (Hg 2
O) with ozone  
Reason :  The mercurous oxide formed dissolves 
in Hg.So , mercury loses its meniscus and starts 
sticking to the glass.This is called tailing of 
mercury. 
30. Assertion :AlCl 3
 exists as Al
2
Cl
6
 
Reason : Boron halides do not exist as dimers.  
 
 
                                                                                                                                                                                                                             3 
 
 
(Set-B) Test -09  Medical   
(d & f-block elements & coordination compounds & organometallic P -Block) 
ANSWER KEY 
 
1 B 6 D 11 A 16 A 21 A 26 A 
2 D 7 B 12 A 17 C 22 B 27 C 
3 D 8 D 13 A 18 B 23 A 28 A 
4 C 9 D 14 B 19 D 24 B 29 A 
5 C 10 A 15 A 20 A 25 B 30 B 
 
 
SOLUTIONS 
1. (B) 2Fe + 3Cl
2
 ? 2FeCl
3
 
2. (D) Eu  La  Gd  Am 
 OS =     +2, +3 +3  +3  +3, +4, +5, +6 
3. (D)Change in O.S is by 1. Hence eq wt. is 158
1
158
= 
4. (C)  
+ - -
? +
4
4
Mn e 3 MnO . In neutral medium.  ? Eq. wt. = M/3. 
5. (C)  This is cyanide process for gold (M = Au) 
6. (D) 
7. (B)  Cu
2+
[Ar]3d
9
 , Ti[Ar]3d
0
 ,  Co
2+
 [Ar] 3d
7
 , Fe
2+
[Ar]3d
6
 
8. (D) Sc
3+
 is diamagnetic since it does not contain any unpaired electron while others contain. 
9. (D) Since transition metals can lose electrons from (n–1)d ns orbits hence they are valence orbitals. 
10. (A)  
11. (A) Mixture of (He + O
2
) is used for asthma 
12. (A) Breathing mixture is (O
2 
+ He) 
13. (A) No compound of He has yet been reported. 
14. (B) Noble gases exhibit low chemical activity. 
15. (A) shorter the bond lengths, higher the bond strengths.  
16. (A) 
17. (C) K 4
[Fe(CN)
6
] obeys the EAN rule. EAN = 36 for this compound.  
18. (B) The primary  valencies are given by the O.N. of central metal atom. In K
4
[Fe(CN)
6
] the O.N. of Fe is +2 
hence the primary valency of iron is 2 
19. (D) IUPAC name of Na
3
[Co(NO
2
)
6
] is sodium hexanitrocobaltate (III) 
20. (A) The complex chlorodioaqua triammine cobalt (III) chloride have the structure [CoCl(NH
3
)
3
(H
2
O)
2
]Cl
2
 
21. (A) The complex [Co(en)(NH
3
)
2
Cl
2
]Cl has four isomers, three geometrical and one geometrical with its 
Enantiomers.  
22. (B) 
23. (A) The compounds of the type M(AA)
2
B
2
 exhibit both geometrical and optical isomerism. 
24. (B) 
25. (B) In square planar complex hybridisation is dsp
2
 which involves dx
2
 – y
2
, s, px and py atomic orbitals. 
26. (a) Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.  
27. (c) Assertion is true but reason is false 
 CO and NO not only have lone pairs of electorns but also possess vacant pand p* orbitals. hence, these 
 ligands form s bonds with metal atom by donating their lone pairs to it and at the same time, p bonds are 
 formed between filled metal orbitals and vacant orbitals of ligands. Therefore, CO & NO are called p acid 
 ligands [or p acceptor ligands] 
28. (a) Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion. 
 Since square planar geometry may be derived from octahedral geometry by removing negative charges 
 from z- axis, so all the d- orbitals containing z-component i.e. d
z
2
,d
xz
,d
yz
 orbitals become more stable.  
 
                                                                                                                                                                                                                             4 
 
 
29. (a)Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion. 
 The tailing of mercury can be restored by shaking it with H
2
O which dissolves Hg
2
O 
  O
3
(g) ? O
2
(g) + O(g)  
 2Hg(l) + O(g) ? Hg
2
O(s)  
 2Hg(l) +O
3
(g) ? Hg
2
O (s) +O
2
(g) 
 
30. Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion 
 Boron atom being small in size is unable to accommodate four large sized halogen atoms around it.So 
 boron halides do not exist as dimers. 
 
Read More
Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!