Test 2] on Basics of Animal kingdom [Neet /Aiims ] Class 12 Notes | EduRev

Class 12 : Test 2] on Basics of Animal kingdom [Neet /Aiims ] Class 12 Notes | EduRev

The document Test 2] on Basics of Animal kingdom [Neet /Aiims ] Class 12 Notes | EduRev is a part of Class 12 category.
All you need of Class 12 at this link: Class 12



Test 2] on Basics of Animal kingdom 
[Neet /Aiims ]


1. Which one of the following kinds of animals are triploblastic? 
(a) Flat worms 
(b) Sponges 
(c) Ctenophores 
(d) Corals 

2. Mouth develops first in the embryo and anus is formed later in 
(a) Deuterostomes 
(b) Protostomes 
(c) Homeothermic 
(d) Endothermic 

3. The symmetry in which the body of the animals can be divided into identical 
halves in only one plane is 
(a) Asymmetry 
(b) Bilateral symmetry 
(c) Radial symmetry 
(d) Biradial symmetry 

4. The space between body wall and alimentary canal lined by mesoderm is 
called 
(a) Acoelom 
(b) Psedocoelom 
(c) Coelom
(d) None of these 

5. Deuterostome condition & indeterminate radial cleavage are characteristics of 
(a) Chordates and arthropods 
(b) Chordates and echinoderms 
(c) Arthropods and echinoderms 
(d) Chordates, arthropods and annelids.

6. Tissues are absent in the body of 
(a) Sponge 
(b) Annelida 
(c) Platyhelminthes 
(d) Arthropoda 

7. Animals having pseudocoelomate and triploblastic nature are present in phyla 
(a) Annelida 
(b) Arthropoda 
(c) Aschelminthes 
(d) Platyhelminthes 

8. Match Column I with Column II chose the correct answer. 
 Column I Column II 
1. Incomplete digestive system A. Sponges 
2. Cellular level of organization B. Coelenterates 
3. Radial symmetry C. Annelids 
4. Pseudocoelomate D. Platyhelminthes 
5. Metamerism E. Aschelminthes 
(a) I- C, II- D, III- A, IV- B, V-E 
(b) I- D, II- E, III- B, IV- C, V-A 
(c) I- D, II- A, III- B, IV- E, V-C
(d) I- A, II- B, III- C, IV- D, V-E

9. Which one of the following is not a characteristic of phylum Annelida?
(a) Pseudocoelom 
(b) Ventral nerve cord 
(c) Closed circulatory system 
(d) Segmentation 

10.Which of the following has closed circulatory system? 
(a) Arthropods 
(b) Annelids 
(c) Platyhelminthes 
(d) Molluscs



1)A
2)B
3)B
4)C
5)B
6)A
7)C
8)C
9)A
10)B
Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Test 2] on Basics of Animal kingdom [Neet /Aiims ] Class 12 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

Exam

,

video lectures

,

Test 2] on Basics of Animal kingdom [Neet /Aiims ] Class 12 Notes | EduRev

,

Free

,

Important questions

,

shortcuts and tricks

,

pdf

,

ppt

,

past year papers

,

Extra Questions

,

MCQs

,

Sample Paper

,

study material

,

Semester Notes

,

Test 2] on Basics of Animal kingdom [Neet /Aiims ] Class 12 Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

Summary

;