Vedic Mathematics - Practice Problems Quant Notes | EduRev

Quantitative Aptitude (Quant)

Quant : Vedic Mathematics - Practice Problems Quant Notes | EduRev

The document Vedic Mathematics - Practice Problems Quant Notes | EduRev is a part of the Quant Course Quantitative Aptitude (Quant).
All you need of Quant at this link: Quant

Solve the following questions:

Question 1: 46 × 44?

A. 2026

B. 2084

C. 2042

D. 2024

Answer: Option D

To calculate 46 × 44,

Multiply the unit’s digits = 6 × 4 = 24

Then multiply 4, which is the tenth’s digit with 5 i.e. (1 + 4) = 20

Therefore, the answer is 2024.

Question 2: Find the square of 89

A. 8021

B. 7821

C. 8121

D. 7921

Answer: Option D

(89)2 = 82|2 × 8 × 9|92 = 81| (carry 14)4| (carry 8)1 = 7921

Question 3: Find the square of 107

A. 11449

B. 11249

C. 11439

D. 11349

Answer: Option A

107 is 7 more than the base 100, 72 is 49. Then the left side is 107 + 7 = 114. Thus, the square becomes 11449

Question 4: 43 × 34

A. 1562

B. 1262

C. 1462

D. 1264

Answer: Option C

43 × 34 = 4 × 3|4 × 4 + 3 × 3|3 × 4

= 12| (carry 2)5| (carry 1) 2 = 1462

Question 5: 37 × 73

A. 2901

B. 2801

C. 2701

D. 2781

Answer: Option C

37 × 73 = 3 × 7|3 × 3 + 7 × 7|7 × 3

= 21| (carry 5)8| (Carry 2)1 = 2701

Question 6: 82 × 71

A. 5922

B. 5022

C. 5822

D. 1422

Answer: Option C

82 x 71 is calculated as:

Step 1: 2 × 1 = 2 (Write 2 as last digit)

Step 2: 1 × 8 + 2 × 7 = 22 (Write 2 and 2 is carried over to the next step)

Step 3: 8 × 7= 56. Therefore, 5822 is the correct answer.

Question 7: 976 × 653

A. 637328

B. 647358

C. 876458

D. 983458

Answer: Option A

976 × 653 is calculated as:

Step 1: 6 × 3 = 18 (Write 8 as the last digit and 1 is carried over to the next step)

Step 2: 7 × 3 + 6 × 5 + 1(Carried Over) = 52 (Write 2 and 5 is carried over to the next step)

Step 3: 9 × 3 + 6 × 6 + 7 × 5 + 5 (Carried Over) = 98 (Write 8 and 9 is carried over to the next step)

Step 4: 9 × 5 + 7 × 6 + 9(Carried Over) = 96 (Write 6 and 9 is carried over to the next step)

Step 5: 9 × 6 + 9 (Carried Over) = 63 (Write 39). Therefore, 637328 is the answer.

Question 8: 107 × 93

A. 8971

B. 9951

C. 9451

D. 7581

Answer: Option B

107 x 93 is calculated as:

Step 1: 107 -100 = 7, 93-100= -7

Step 2: 7 × -7 = -49, 100 -49 =51(last two digits)

Step 3: 107-7= 93+7 = 100 -1 (borrowed) =99

Therefore, the answer is 9951

Question 9: 109 × 96

A. 10264

B. 10464

C. 10864

D. 10364

Answer: Option B

109 X 96 is calculated as:

Step 1: 109 -100 = 9, 96-100= -4

Step 2: 9 × -4 = -36, 100 -36 =64(last two digits)

Step 3: 109-4= 96+9 = 105 -1 (borrowed) =104

Therefore, the answer is 10464

Question 10: Find the square of 97

A. 8109

B. 9809

C. 9409

D. 9209

Answer: Option C

97 is 3 less than the base 100. While squaring 97, the right side will be (3)2 i.e. 09. And the left side would be the ‘number given – difference’ i.e. 97 – 3 = 94. So, the square of 97 is 9409.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!
81 videos|93 docs|110 tests

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

study material

,

Free

,

Objective type Questions

,

video lectures

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

Summary

,

Exam

,

Sample Paper

,

shortcuts and tricks

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Viva Questions

,

pdf

,

Important questions

,

Vedic Mathematics - Practice Problems Quant Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

ppt

,

Extra Questions

,

Vedic Mathematics - Practice Problems Quant Notes | EduRev

,

Vedic Mathematics - Practice Problems Quant Notes | EduRev

,

MCQs

;