Very Short Answers - Atoms and Molecules, Science, Class 9 Class 9 Notes | EduRev

Class 9 Science by VP Classes

Class 9 : Very Short Answers - Atoms and Molecules, Science, Class 9 Class 9 Notes | EduRev

The document Very Short Answers - Atoms and Molecules, Science, Class 9 Class 9 Notes | EduRev is a part of the Class 9 Course Class 9 Science by VP Classes.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

Q1. Define law of conservation of mass.
 Ans. 
In a chemical reaction mass can neither be created nor destroyed.
E.g., 2Na + Cl2 → 2NaCl 2 × 23 + 2 × 35.5 → 2(23 + 35.5)
 

Q2. Explain law of constant proportion.
 Ans.
In a chemical substance the elements are always present in definite proportions by mass.
E.g., In water, the ratio of the mass of hydrogen to the mass of oxygen H : O is always 1 : 8
 

Q3. Who coined the term atom?
 Ans.
John Dalton coined the term atom.
 

Q4. Define atom.
 Ans. 
The smallest particle of matter, which can take part in a chemical reaction is called atom.
 

Q5. Define molecule.
 Ans.
The smallest particle of an element or compound which can exist independently is called molecule.
 

Q6. Define atomicity.
 Ans. 
The number of atoms constituting a molecule is known as its atomicity.
 

Q7. What is atomic mass unit?
 Ans. 
The sum of the atomic masses of all the atoms in a molecule of the substance is expressed in atomic mass unit.
E.g., H2O = (1 × 2) + 16 = 18 amu
 

Q8. How do atoms exist?
 Ans.
Atoms exist in the form of atom, molecule or ions.
 

Q9. Give the atomicity of phosphorous and nitrogen.
 Ans.
The atomicity of phosphorus is P4 i.e., 4.
The atomicity of nitrogen is N2 i.e., 2.
 

Q10. What is an ion?
 Ans. 
Charged atom is called as an ion. The ion can be positively charged called cation or negatively charged called anion.
 

Q11. Give one example of cation and anion.
 Ans.
Cation ⇒ Na+ Anion ⇒ Cl
 

Q12. Give one difference between cation and anion.
 Ans. 
Cations are positively charged ion.
Anions are negatively charged ion.
 

Q13. Give the chemical formula for ammonium sulphate.
 Ans. 
Ammonium sulphate NH4+ SO42−
Chemical formula → (NH4)2SO4.
 

Q14. What is Avogadro’s constant?
 Ans. 
The Avogadro’s constant (6.022 × 1023) is defined as the number of atoms that are present in exactly 12 g of carbon–12.
 

Q15. Find the molecular mass of H2O.
 Ans. 
Molecular mass of H2O = (2 × 1) + (16) = 2 + 16 = 18 u

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

study material

,

Class 9 Class 9 Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

Science

,

Sample Paper

,

Summary

,

Science

,

Class 9 Class 9 Notes | EduRev

,

ppt

,

Viva Questions

,

MCQs

,

shortcuts and tricks

,

Class 9 Class 9 Notes | EduRev

,

Free

,

Very Short Answers - Atoms and Molecules

,

Very Short Answers - Atoms and Molecules

,

pdf

,

past year papers

,

video lectures

,

Extra Questions

,

practice quizzes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Very Short Answers - Atoms and Molecules

,

mock tests for examination

,

Science

,

Objective type Questions

,

Exam

,

Important questions

;