Very Short Answers - Cell - Structure and Functions, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

Class 8 Science by VP Classes

Created by: Full Circle

Class 8 : Very Short Answers - Cell - Structure and Functions, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

The document Very Short Answers - Cell - Structure and Functions, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course Class 8 Science by VP Classes.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS
 

Q. 1. How many types of things are there on earth?
Ans.
There are two types of things:
(i) Living things
(ii) Non-living things.
 

Q. 2. Name the structural unit of an organism.
Ans.
Cell.
 

Q. 3. What is cell?
Ans.
The structural and functional unit of life is called cell.
 

Q. 4. What is cork?
Ans.
Cork is the part of bark of a tree.
 

Q. 5. Who discovered the cell and when?
Ans.
Robert Hooke discovered the cell in 1665.
 

Q. 6. What is basic structural unit of a building?
Ans.
Bricks.
 

Q. 7. Is hen’s egg a cell or group of cells?
Ans
. Hen’s egg is a cell.
 

Q. 8. Name a cell which can be seen by an unaided eye.
Ans.
Hen’s egg.
 

Q. 9. How do scientists observe and study the living cells?
Ans.
By using highly magnifying microscopes.


Q . 10. How many cells are there in human body?
Ans.
There are trillions of cells in human body.
 

Q . 11. How many types of organisms are there on the basis of number of cells?
Ans.
There are two types of organisms on the basis of number of cells:
(i) Unicellular
(ii) Multicellular.
 

Q . 12. Name two unicellular organisms.
Ans.
Amoeba, Paramecium.
 

Q . 13. Name two multicellular organisms.
Ans.
Man, Dog.


Q . 14. What are tissues?
Ans.
The groups of specialised cells to perform a special function are called tissues.
 

Q . 15. How can you define the shape of amoeba?
Ans.
The shape of amoeba is irregular.
 

Q . 16. What are pseudopodia?
Ans.
The finger like projections of different lengths out of the body of amoeba are called pseudopodia.
 

Q . 17. Name two cells which can change their shape.
Ans.
(i) Amoeba cell
(ii) WBC


Q . 18. Mention three different shapes of cells in human body.
Ans.
(i) Spherical red blood cells
(ii) Spindle shaped muscle cells
(iii) Long branched nerve cell.
 

Q . 19. Which part of the cell gives the shape to a cell.
Ans.
Cell wall or Plasma membrane.


Q . 20. What are the basic components of a cell?
Ans.
(i) Cell membrane
(ii) Cytoplasm              
(iii) Nucleus.
 

Q . 21. What are chromosomes?
Ans.
The thread-like structures in the nucleus are called chromosomes.


Q . 22. Write the name of unit of inheritance in living things.
Ans.
Gene.
 

Q . 23. Name the part of a cell which helps in control of the activities.
Ans.
Nucleus.
 

Q . 24. What is protoplasm?
Ans.
The living substance of the cell is called protoplasm.
 

Q . 25. What is nuclear membrane?
Ans.
The membrane used to cover the nucleus and separate it from cytoplasm is called nuclear membrane.
 

Q . 26. How many types of cells are there ?
Ans.
There are two types of cells:
(i) Prokaryotic cells
(ii) Eukaryotic cells.


Q . 27. What are prokaryotic cells?
Ans.
The cells having nuclear material without nuclear membrane are called prokaryotic cells.
 

Q . 28. Name the organisms having prokaryotic cell.
Ans.
Bacteria and blue green algae.
 

Q . 29. What are eukaryotic cells?
Ans.
The cells having well organised nucleus with a nuclear membrane are called eukaryotic cells.
 

Q . 30. Name the organisms having eukaryotic cells.
Ans.
All organisms, other than bacteria and blue green algae, have eukaryotic cells.


Q . 31. What are prokaryotes and eukaryotes?
Ans.
The organisms having prokaryotic cells are called prokaryotes and those having eukaryotic cells are called eukaryotes.
 

Q . 32. What are vacuoles?
Ans.
The blank looking structures in the cytoplasm are called vacuoles.
 

Q . 33. What are plastids?
Ans.
The small coloured bodies in plant cells are called plastids.
 

Q . 34. Name the green coloured plastids.
Ans.
Chloroplasts.
 

Q . 35. Write the name of pigment found in chloroplasts.
Ans.
Chlorophyll.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

mock tests for examination

,

Very Short Answers - Cell - Structure and Functions

,

shortcuts and tricks

,

Very Short Answers - Cell - Structure and Functions

,

study material

,

pdf

,

Sample Paper

,

Very Short Answers - Cell - Structure and Functions

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

Science

,

Summary

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

,

past year papers

,

Science

,

video lectures

,

Viva Questions

,

Science

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

ppt

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

MCQs

,

Semester Notes

,

Important questions

,

Free

,

Objective type Questions

,

Exam

;