Very Short Answers - Diversity in Living Organisms, Science, Class 9 Class 9 Notes | EduRev

Class 9 Science by VP Classes

Class 9 : Very Short Answers - Diversity in Living Organisms, Science, Class 9 Class 9 Notes | EduRev

The document Very Short Answers - Diversity in Living Organisms, Science, Class 9 Class 9 Notes | EduRev is a part of the Class 9 Course Class 9 Science by VP Classes.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

Q1. Who wrote the book “The Origin of Species”?
Ans.
Charles Darwin in 1859.
 

Q2. Who proposed the classification of organisms into five kingdoms?
Ans.
Robert Whittaker (1959).
 

Q3. Define species.
Ans.
All organisms that are similar to breed and perpetuate.
 

Q4. Give example of the organism belonging to Monera and Protista Kingdom.
Ans.
Monera
—Anabaena, blue-green algae Protista
—Euglena, Paramecium, Amoeba
 

Q5. Name the appendages used for movement by organism belonging to Protista kingdom.
Ans.
Paramecium
–Cilia Euglena
– Flagella Amoeba
– Pseudopodia
 

Q6. What is lichen?
Ans.
The symbiotic association of fungi and blue-green algae, is called lichen.
 

Q7. What is symbiotic relationship?
Ans.
It is a relationship between two organisms in which both of them are benefitted, e.g., fungi gets food from blue-green algae and in return blue-green gets shelter [lichens].
 

Q8. What is saprophytic nutrition?
Ans.
The organisms using dead and decaying organic matter as food are said to show saprophytic nutrition.
 

Q9. Give simple classification of plant kingdom.
Ans.

Very Short Answers - Diversity in Living Organisms, Science, Class 9 Class 9 Notes | EduRev

Q10. Name the plant amphibian.
Ans.
Bryophyta e.g. Funaria (Moss).
 

Q11. What are cryptogamae?
Ans.
The plants with inconspicuous reproductive organs are called cryptogamae, e.g., fern.
 

Q12. Give examples of pteridophyte.
Ans.
Marsilea and Fern.
 

Q13. Name the reproductive organ of plants.
Ans.
Flower.
 

Q14. What are gymnosperms?
Ans.
The group of plants that bear naked seeds e.g., pines, deodar.
 

Q15. What are angiosperms?
Ans.
The group of plants with covered seeds are called angiosperms. These are flowering plants.
 

Q16. What are cotyledons?
Ans.
Plant embryos in seeds have structures called cotyledons. Cotyledens are also known as seed leaves.
 

Q17. Name the phylum of an animals with pores on it.
Ans.
Porifera e.g., sponge.
 

Q18. Name the phylum of Jellyfish.
Ans
. Coelenterata or Cnidaria.
 

Q19. What is the meaning of triploblastic?
Ans.
Animals which have three layers of cells from which differentiated tissues can be made.
 

Q20. What is bilateral symmetry?
Ans.
When the left and right halves of the body have the same design it is called bilateral symmetry.
 

Q21. What is the meaning of “cold-blooded animal”?
Ans.
Those animals who show the variation in their body temperature according   to the surroundings are called cold-blooded animals. E.g., fish, amphibians, reptiles.
 

Q22. Name two mammals that lay eggs.
Ans.
Platypus and echidna.
 

Q23. Name three mammals that live in water.
Ans.
Whale, Platypus and Dolphins.
 

Q24. Name a fish with skeleton made up of cartilage.
Ans.
Shark.
 

Q25. Name two fish which have skeleton made up of both bone and cartilage.
Ans.
Tuna and rohu.
 

Q26. Name the reptile with four-chambered heart.
Ans.
Crocodile.
 

Q27.

Very Short Answers - Diversity in Living Organisms, Science, Class 9 Class 9 Notes | EduRev

Identify the monocot and dicot vascular bundles given above.
Ans.
A is monocot and B is dicot.
 

Q28. Name the phylum in which the animals have water vascular system.
Ans.
Echinodermata eg star fish.
 

Q29. Name the largest group of animals. Write the salient features of this group.
Ans
. The largest group of animals are arthropods. They have joint appendages.
 

Q30. To which group in the hierarchy of classification does the saprophytes belong. Why are they named so?
Ans.
Saprophytes belong to kindom fungi. Example Mucor.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Science

,

Objective type Questions

,

Class 9 Class 9 Notes | EduRev

,

Very Short Answers - Diversity in Living Organisms

,

Viva Questions

,

shortcuts and tricks

,

study material

,

Very Short Answers - Diversity in Living Organisms

,

video lectures

,

ppt

,

Class 9 Class 9 Notes | EduRev

,

Very Short Answers - Diversity in Living Organisms

,

Summary

,

practice quizzes

,

Class 9 Class 9 Notes | EduRev

,

past year papers

,

mock tests for examination

,

Science

,

MCQs

,

Science

,

Free

,

Sample Paper

,

Important questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Semester Notes

,

Exam

,

Extra Questions

,

pdf

;