Very Short Answers - Force and Pressure, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

Science Class 8

Created by: Full Circle

Class 8 : Very Short Answers - Force and Pressure, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

The document Very Short Answers - Force and Pressure, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course Science Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS
 

Q. 1. How can we decide whether an object is moving faster than the other?
Ans.
By their speed.
 

Q. 2. What is the distance moved by an object in unit time called?
Ans.
Speed.
 

Q. 3. How can we change the speed and the direction of a moving body?
Ans.
By applying force.
 

Q. 4. What is force?
Ans.
A push or a pull on an object is called force.
 

Q. 5. What is the requirement for a force to come into play?
Ans.
Interaction between two objects is required for a force to come into play.
 

Q. 6. What is the resultant force when two forces act in same direction?
Ans.
Forces applied on an object in the same direction add to one another.


Q. 7. What will be the resultant force when two forces act in opposite directions on an  object?
Ans.
When two forces act in opposite directions on an object then the net force will be the difference between two forces.
 

Q. 8. What happens in a tug of war when two teams pull equally hard?
Ans.
When two teams pull equally hard then the rope does not move in any direction.
 

Q. 9. Name the term used to express the strength of a force.
Ans
. Magnitude.
 

Q . 10. When does the net force become zero?
Ans.
When two forces acting on an object in opposite directions are equal then the net force becomes zero.
 

Q . 11. A ball is at rest. Push it gently. Does the ball begin to move?
Ans.
Yes, the ball begins to move.
 

Q . 12. What happens when we push again while the ball is moving?
Ans.
When we push a moving ball, then its speed increases.


Q . 13. Place your palm in front of a moving ball. Does your palm apply any force on the ball?
Ans.
Yes, our palm applies a force on the ball.
 

Q . 14. What happens to the speed of the ball when you place your palm in front of the moving ball?
Ans.
The speed of the ball is decreased.
 

Q . 15. What are the two states of motion?
Ans.
There are two states of motion: (i) The state of rest (ii) The state of motion.
 

Q . 16. Does the application of a force would always result in the change in the state of motion of an object?
Ans.
No, it does not always change the state of motion of an object.
 

Q . 17. What is muscular force?
Ans.
The force resulting due to the action of muscles is known as muscular force.
 

Q . 18. Give two examples of muscular force.
Ans.
Bending of our body and kicking the ball.
 

Q . 19. Does the force can change the speed of a moving object?
Ans.
Yes.
 

Q . 20. What effect does a force put on the shape of an object?
Ans.
The force may cause change in shape of the object.
 

Q . 21. Is muscular force a type of contact force?
Ans.
Yes, muscular force is a type of contact force.
 

Q . 22. What is force of friction?
Ans.
The force which acts on all moving objects in opposite direction to the motion of the body is called force of friction.
 

Q . 23. What kind of force is friction?
Ans.
Force of friction is also a type of contact force.

Q . 24. Why is force of friction called contact force?
Ans.
Since the force of friction arises due to contact between surfaces of moving body and other surfaces, so it is called a contact force.
 

Q . 25. Give two examples of contact forces.
Ans.
(i) Muscular force (ii) Force of friction


Q . 26. What are non-contact forces?
Ans.
The forces acting from a distance without making contact are called non-contact forces.
 

Q . 27. Give an example of a non-contact force.
Ans.
Magnetic force.
 

Q . 28. What is magnetic force?
Ans.
The force exerted by a magnet on any magnetic object is called magnetic force.
 

Q . 29. What are the interaction of poles of two magnets?
Ans
(i) Like poles repel each other. (ii) Unlike poles attract each other.
 

Q. 30. What do you mean by electrostatic force?
Ans.
The force exerted by a charged body on another charged or non-charged body is called electrostatic force.
 

Q . 31. What kind of force is an electrostatic force?
Ans.
It is non-contact force.
 

Q . 32. What is gravitational force?
Ans.
The force by which earth or any other object attracts objects towards itself is called the gravitational force.
 

Q . 33. Is the gravity a property of earth only?
Ans.
No, gravity is not a property of earth only.
 

Q. 34. Is the gravitational force a contact or non-contact force?
Ans.
The gravitational force is non-contact force.
 

Q . 35. Name the force due to which every object falls on the earth.
Ans.
Due to gravitational force.
 

Q . 36. What do you mean by pressure?
Ans.
The force acting on a unit area of a surface is called pressure.
Pressure = Force/Area


Q . 37. How can we increase the pressure by exerting same force?
Ans.
To increase pressure we should exert the same force on a smaller area.
 

Q . 38. Do liquids and gases also exert pressure?
Ans.
Yes, liquids and gases also exert pressure.
 

Q . 39. What is the site of the pressure exerted by a liquid on the container?
Ans.
A liquid exerts pressure on the walls of the container.
 

Q . 40. Do gases also exert pressure on the walls of containers?
Ans.
Yes, gases also exert pressure on the walls of the containers.
 

Q . 41. What is atmosphere?
Ans.
The envelop of air around us is called atmosphere.
 

Q . 42. What is atmospheric pressure?
Ans.
The pressure exerted by the air is known as atmospheric pressure.


Q . 43. Can you separate two hemispheres, if all the air is suck out from them?
Ans.
There is no air inside the two hemispheres, so only outer surface is in contact of atmospheric pressure. This is because we cannot separate them.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Important questions

,

study material

,

practice quizzes

,

Viva Questions

,

pdf

,

shortcuts and tricks

,

mock tests for examination

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Very Short Answers - Force and Pressure

,

Summary

,

Semester Notes

,

MCQs

,

Exam

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

Very Short Answers - Force and Pressure

,

past year papers

,

Free

,

Very Short Answers - Force and Pressure

,

Extra Questions

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

Science

,

Objective type Questions

,

Sample Paper

,

video lectures

,

ppt

,

Science

,

Science

;