Class 8 Notes | EduRev

Science Class 8

Created by: Vp Classes

Class 8 : Class 8 Notes | EduRev

The document Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course Science Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS
 

Q. 1. What makes things visible?
 Ans. 
Light.
 

Q. 2. Can you see an object in the dark?
 Ans. 
No.
 

Q. 3. What is mirror?
 Ans.
A smooth and shiny surface is called a mirror.
 

Q. 4. What kind of image is formed by a plane mirror?
 Ans.
Virtual and erect image.
 

Q. 5. Where is the image formed by a plane mirror?
 Ans
. Behind the mirror.
 

Q. 6. Where does the image form in our eye?
 Ans. 
At Retina.
 

Q. 7. Where is no image formed?
 Ans.
Blind spot.
 

Q. 8. For what time the image stays on the retina?
 Ans.
About 1/16th of a second.
 

Q. 9. Which bird is called night bird?
 Ans.
Owl is called night bird. 


Q . 10. Which surface shows regular reflection?
 Ans. 
Smooth or regular surface.
 

Q . 11. Which surface shows diffused reflection?
 Ans.
Rough or irregular surface.
 

Q . 12. What size of image formed in a plane mirror?
 Ans. 
Same size of the object.
 

Q . 13. How many mirrors are used in Kaleidoscope?
 Ans.
Three mirrors.
 

Q . 14. How many colours are there in spectrum of light?
 Ans.
Seven colours.
 

Q . 15. How many colours are there in white light?
 Ans.
Seven colours.
 

Q . 16. What is the shape of human eye?
 Ans.
Spherical shape.
 

Q . 17. What is the front transparent parts of the eye called?
 Ans. 
Cornea.
 

Q . 18. What is the small opening in the iris called?
 Ans.
Pupil.
 

Q . 19. Which part of eye is controlled by iris?
 Ans.
Pupil.
 

Q . 20. What is the coloured part of eye called?
 Ans.
Iris.
 

Q . 21. What is the function of iris?
 Ans.
Iris controls the amount of light entering into the eye through pupil.
 

Q . 22. Which part of the body sends the sensation felt to the brain?
 Ans.
Nerve cells.
 

Q . 23. How many kinds of nerve cells are there in the retina?
 Ans.
Two (cones and rods).
 

Q . 24. Which cells of the retina are sensitive to bright light and colour?
 Ans.
Cones.
 

Q . 25. Which cells of retina are sensitive to dim light?
 Ans.
Rods.
 

Q . 26. What is the distinct vision of normal eye?
 Ans
. 25 cm.
 

Q . 27. Who invented the system of reading for blind man?
 Ans.
Braille.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!
202 videos|219 docs|72 tests

Up next >

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Previous Year Questions with Solutions

,

Summary

,

study material

,

Free

,

pdf

,

Semester Notes

,

mock tests for examination

,

MCQs

,

practice quizzes

,

past year papers

,

Objective type Questions

,

Exam

,

Class 8 Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

Important questions

,

Sample Paper

,

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

Class 8 Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

Class 8 Notes | EduRev

,

ppt

;