Very Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRev

Class 9 Mathematics by Full Circle

Created by: Full Circle

Class 9 : Very Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRev

The document Very Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRev is a part of the Class 9 Course Class 9 Mathematics by Full Circle.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

Ques 1. What is the value of (23)2?
 Solution: 
(23)2 =23x2                                       [∵ (xm)n = xm.n]
=26
=2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 = 64
Ques 2. What is the value of Very Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRev
Solution:
Very Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRev
  Ques 3. Which of the following are irrational numbers? 
Very Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRev
Solution: Very Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRev and π are irrational numbers.
Ques 4. Which of the following are rational?

Very Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRev

Solution: 1, 0, 3.14 and Very Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRev are rational numbers.
Ques 5. Which of the following cube roots is not irrational?

Very Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRev

Solution:Very Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRev is not an irrational number.                                                         Very Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRev

Ques 6. Which three integers are equal to their own cube roots?
Solution: 
–1, 0 and 1                                                                             Very Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRevVery Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRev
Ques 7. Is the following number rational or irrational? 0.0769230769230769230...
Solution: 
The given number is rational.               [∵ “076923” repeats]
Ques 8. Is 0.666 ...a “non-terminating rational” or “non-terminating recurring rational number”?
Solution: 
Non-terminating rational number.
Ques 9. Is 1.27 27 27 ... non-terminating recurring or non-terminating non-recurring number?
Solution: 
It is a non-terminating recurring rational number.
Ques 10. The decimal representation of Very Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRev is 1.73205807... . Is it non-terminating nonrecurring?
Solution: 
Yes
Ques 11. Is the product of a rational and an irrational number, rational?
Solution: 
No. It is an irrational number.
 Ques 12. Write the smallest non-negative integer.
 Solution: 
‘0’ Question
13. Write the smallest positive integer.
 Solution:
1 Question 
14. Up to how many decimal places, π and Very Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRev  are same?
Solution: 
π and Very Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRev are same only up to 2 decimal places.
[∵ Very Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRev = 3.142857142... and π =3.141592653589...]
Ques 15. Which of the following is irrational?
Very Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRev
Very Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRev
Very Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRev

Solution: Very Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRev is irrational.

Ques 16. Which of the following is the value of 0.999... expressed as p/q : 
(i) 9/10       (ii)  1      (iii)   999/1000
Solution: 0.999... = 1
Ques 17. What is a terminating decimal?
Solution: 
The number with a finite decimal part are known as terminating decimal.
Example: 0.375 is a terminating decimal.
Note: If we express a rational number as a decimal number and remainder becomes zero after certain stage, then the decimal expansion is terminating.

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 9

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

Summary

,

mock tests for examination

,

video lectures

,

study material

,

Very Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRev

,

MCQs

,

Extra Questions

,

past year papers

,

Previous Year Questions with Solutions

,

ppt

,

Important questions

,

Exam

,

shortcuts and tricks

,

pdf

,

Viva Questions

,

Very Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRev

,

Free

,

Semester Notes

,

Very Short Answers - Number System Class 9 Notes | EduRev

,

Sample Paper

;