Very Short Answers - Reaching the Age of Adolescence, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

Science Class 8

Class 8 : Very Short Answers - Reaching the Age of Adolescence, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

The document Very Short Answers - Reaching the Age of Adolescence, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course Science Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS
 

Q. 1. When does the growth start in human?
Ans.
Growth begins from the day the child is born.


Q. 2. When do sudden and noticeable changes begin in human?
Ans.
The sudden and noticeable changes begin in human in adolescence age.
 

Q. 3. What do the changes in the body of a child indicate?
Ans.
The changes in the body of a child indicate that a child is on the way to become an adult.
 

Q. 4. What is the age of adolescence in human?
Ans.
The age between 11 to 18 or 19 years is called the age of adolescence.
 

Q. 5. What is puberty?
Ans.
The age at which boys and girls become capable of reproduction.
 

Q. 6. What changes occur during puberty?
Ans.
At the time of puberty the bones of the arms and the legs elongate and make a person tall.
 

Q. 7. Do both boys and girls grow at the same rate?
Ans.
No, girl grows faster than boys.
 

Q. 8. Do all the parts of the body grow at the same rate?
Ans.
No, all the parts of the body do not grow at the same rate.
 

Q. 9. Which organ is called voice box?
Ans.
Larynx.
 

Q. 10. What is Adam’s apple?
Ans.
The protruding part of the throat in boys is called Adam’s apple.
 

Q. 11. Name main male and female reproductive organs.
Ans.
Testes are the main male reproductive organs and ovaries are the main female reproductive organs.
 

Q. 12. What are hormones?
Ans.
Hormones are the chemical substances which are produced by endocrine glands.
 

Q. 13. Name the male hormone.
Ans.
Testosterone.
 

Q. 14. Name the female hormone.
Ans.
Estrogen.
 

Q. 15. What is the name of the endocrine gland which controls the production of these male and female hormones?
Ans.
Pituitary gland.
 

Q. 16. What is the puberty age in females?
Ans
. 10 to 12 years.
 

Q. 17. What do you mean by menarche?
Ans.
The first menstrual flow indicates menarche.
 

Q. 18. What is menopause?
Ans.
Stoppage of menstruation is called menopause.
 

Q. 19. What are chromosomes?
Ans.
The thread like structures in the nucleus are called chromosomes.


Q. 20. How many chromosomes are there in human cell?
Ans.
There are 23 pairs of chromosomes in the nucleus of human cell.
 

Q. 21. What are sex chromosomes?
Ans.
Out of 23 pairs, one pair of chromosomes is called sex chromosomes.
 

Q. 22. What are the name of these sex chromosomes?
Ans.
Sex chromosomes are named as X and Y.
 

Q. 23. What are the chromosomes in female and male?
Ans.
A female has two X chromosomes while a male has one X and one Y chromosomes.
 

Q. 24. What types of chromosomes occur in egg (female gamete)?
Ans.
The egg always has one X chromosome.
 

Q. 25. What types of chromosomes occur in sperms?
Ans.
Sperm has only X chromosome or only Y chromosome.
 

Q. 26. How many types of sperms are there?
Ans.
Sperms are of two types: (i) One kind has X chromosomes. (ii) Other kind has Y chromosomes.
 

Q. 27. Who is responsible for sex determination of a child—mother or father?
Ans.
The sex chromosomes of father determine the sex of an unborn baby.
 

Q. 28. Name some endocrine glands other than pituitary gland.
Ans.
Some endocrine glands are thyroid, pancreas and adrenals.
 

Q. 29. Name the hormone produced by thyroid gland.
Ans.
Thyroxine.
 

Q. 30. What is the name of hormone produced by pancreas?
Ans.
Insulin is the hormone produced by pancreas.
 

Q. 31. Name the disease caused by less or not secretion of thyroxine hormone by thyroid.
Ans.
Goitre.
 

Q. 32. Name the disease caused by less secretion of insulin hormone by the pancreas.
Ans.
Diabetes.
 

Q. 33. What is the name of hormone produced by adrenal gland?
Ans.
Adrenalin.
 

Q. 34. What is the function of adrenalin hormones?
Ans.
Adrenalin hormone maintains the correct balance of salts in the blood.
 

Q. 35. Name the hormone which is necessary for the normal growth of a person.
Ans.
Growth hormone.
 

Q. 36. Which endocrine gland produces the growth hormone?
Ans
. Pituitary gland.
 

Q. 37. What do you mean by metamorphosis?
Ans.
The changes from larva to an adult is called metamorphosis. 


Q. 38. Name the hormone which controls metamorphosis in frog.
Ans.
Thyroxine hormone which is produced by thyroid controls the metamorphosis in frogs.
 

Q. 39. Name the element which is essential to produce thyroxine hormone.
Ans.
Iodine.
 

Q. 40. What happens if there is no iodine present in water?
Ans.
If there is no iodine present in water, the tadpole cannot become adult.
 

Q. 41. What do you mean by health?
Ans.
The physical and mental well being of a person is called health.
 

Q. 42. How can we keep our body healthy?
Ans.
To keep the body healthy every one needs to have a balanced diet.
 

Q. 43. What do you understand about the balance diet?
Ans.
The food containing proteins, carbohydrate, fats and vitamins in requisite proportions is called balanced diet.
 

Q. 44. Why does mother’s milk is considered a better diet for infants?
Ans.
Mother’s milk provides all the nutrients that they need. So mother’s milk is better food for infants.
 

Q. 45. What is the function of iron?
Ans.
Iron helps to make the blood (haemoglobin in blood).
 

Q. 46. Name some iron rich food items.
Ans.
Leafy vegetables, jaggery, meat and citrus fruits are rich in iron.
 

Q. 47. What do you mean by personal hygiene?
Ans.
To keep themselves neat and clean by washing of clothes and by bathing is called personal hygiene.
 

Q. 48. What happens if cleanliness is not maintained?
Ans.
If cleanliness is not maintained then there are chances of catching bacterial infection.
 

Q. 49. Name the causative organisms of AIDS.
Ans.
It is a virus called HIV.
 

Q. 50. What is the legal age for marriage for girls and boys?
Ans.
Legal age for marriage is 18 years for girls and 21 years for boys.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Sample Paper

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

Free

,

Summary

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Science

,

ppt

,

Very Short Answers - Reaching the Age of Adolescence

,

Science

,

Objective type Questions

,

video lectures

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

Science

,

Very Short Answers - Reaching the Age of Adolescence

,

Important questions

,

mock tests for examination

,

Very Short Answers - Reaching the Age of Adolescence

,

study material

,

MCQs

,

Extra Questions

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

Exam

,

Viva Questions

,

shortcuts and tricks

,

pdf

,

past year papers

,

practice quizzes

;