Very Short Answers - Some Natural Phenomena, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

Science Class 8

Created by: Full Circle

Class 8 : Very Short Answers - Some Natural Phenomena, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

The document Very Short Answers - Some Natural Phenomena, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course Science Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS
 

Q. 1. What are the three destructive natural phenomenon?
Ans.
Winds, storms and cyclones are the three natural phenomenon which are destructive.
 

Q. 2. Name two other destructive phenomenon.
Ans.
Lightning, earthquakes.
 

Q. 3. What are the two types of charges?
Ans.
There are two types of charges:
(i) Positive charges
(ii) Negative charges.
 

Q. 4. What are the interactions of these two types of charges with each other?
Ans.
(i) Like charges repel each other.
(ii) Unlike charges attract each other.


Q. 5. What is lightning?
Ans.
Lightning is an electric spark on huge scale.
 

Q. 6. What is the cause of lightning?
Ans.
Lightning is caused by the accumulation of charges in clouds.
 

Q. 7. What is amber?
Ans.
The amber is a kind of resin.


Q. 8. What happens when amber is rubbed with fur?
Ans.
When amber is rubbed with fur, it attracts light object.
 

Q. 9. What is static electricity?
Ans.
The electricity generated by rubbing is called static electricity because the charges do not move.
 

Q. 10. Who discovered the static electricity or lightning in clouds?
Ans.
Benjamin Franklin in 1752.
 

Q. 11. What are charged objects?
Ans.
The objects which acquire a small charge on rubbing are called charged objects.
 

Q. 12. Write the nature of charges on a glass rod and silk cloth when they are rubbed with each other.
Ans.
The charge on glass rod is positive while on silk cloth is negative. 


Q. 13. What is an electric current?
Ans.
The flow of charges is called electric current.
 

Q. 14. Name the device which is used to test whether an object is charged or not.
Ans.
Electroscope.
 

Q. 15. Name the material used to transfer of charges from one body to other.
Ans.
Metalic conductors.
 

Q. 16. What do you mean by earthing?
Ans.
The process of transferring of charge from a charged body to the earth is called earthing.
 

Q. 17. Write the importance of earthing.
Ans.
Earthing is provided in building to protect us from electrical shocks due to any leakage of electrical current.
 

Q. 18. What is an electric discharge?
Ans.
The process of meeting of negative and positive charges to release huge amount of energy is called electric discharge.
 

Q. 19. What are the safe places during thunderstorm?
Ans.
The covered vehicles and buildings are safe during thunderstorm.
 

Q. 20. When you are in open where should you take shelter?
Ans.
We should take shelter under small trees.
 

Q. 21. Is sitting on motor cycle safe or not during lightning?
Ans.
No, it is not safe.
 

Q. 22. What are the harmful effects of lightning on a lightning victim?
Ans.
Loss of memory, loss of sight or hearing, broken bones etc.
 

Q. 23. Name the device used to save multistoryed building from lightning.
Ans.
Lightning rod conductor.
 

Q. 24. Where is the lightning rod attached to protect the building from lightning?
Ans.
On the top of the building.
 

Q. 25. Define lightning  conductor.
Ans.
The device which is used to protect the buildings from the effect of lightning.
 

Q. 26. Name some natural phenomenon which can be predicted to some extent.
Ans.
Thunderstorm, lightning and cyclones.
 

Q. 27. Name a natural phenomenon which cannot be predicted yet now.
Ans.
Earthquake.
 

Q. 28. What is an earthquake?
Ans.
An earthquake is a sudden shaking or trembling of the earth which lasts for a very short time.
 

Q. 29. Write the cause of earthquake.
Ans.
Earthquake is caused by a disturbance deep inside the earth’s crust.
 

Q. 30. What are other natural phenomenon caused by earthquake?
Ans.
Earthquake can cause floods, landslides and tsunamis. 


Q. 31. What is tsunami?
Ans.
The earthquake under the oceans is called tsunami.
 

Q. 32. When and where a major tsunami takes place in India?
Ans.
A major tsunami occurred in the Indian Ocean on 26 December 2004.
 

Q. 33. Is it true that earth is balanced on the horn of a bull, when bull shifts its horn an earthquake takes place?
Ans.
No. It is not true.
 

Q. 34. Name the instrument used to measure earthquake.
Ans.
Seismograph.


Q. 35. Write the other causes of tremors on earth.
Ans.
Tremors on earth can also be caused when a volcano erupts, underground nuclear explosion and meteor hits the earth.
 

Q. 36. What are seismic or fault zones?
Ans.
The weak zones where earthquakes are more likely to occur are called seismic or fault zones.
 

Q. 37. What are seismic waves?
Ans.
The tremors produce waves on the surface of the earth. These waves are called seismic waves.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Very Short Answers - Some Natural Phenomena

,

mock tests for examination

,

Science

,

Viva Questions

,

Sample Paper

,

MCQs

,

Summary

,

Very Short Answers - Some Natural Phenomena

,

Science

,

Science

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

Free

,

Semester Notes

,

ppt

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

Important questions

,

Extra Questions

,

Objective type Questions

,

Very Short Answers - Some Natural Phenomena

,

Exam

,

practice quizzes

,

study material

,

Previous Year Questions with Solutions

,

pdf

,

past year papers

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

video lectures

,

shortcuts and tricks

;