Class 9  >  Class 9 Science by VP Classes  >  Very Short Answers - Tissues, Science, Class 9

Very Short Answers - Tissues, Science, Class 9 Notes | Study Class 9 Science by VP Classes - Class 9

Document Description: Very Short Answers - Tissues, Science, Class 9 for Class 9 2022 is part of Tissues for Class 9 Science by VP Classes preparation. The notes and questions for Very Short Answers - Tissues, Science, Class 9 have been prepared according to the Class 9 exam syllabus. Information about Very Short Answers - Tissues, Science, Class 9 covers topics like and Very Short Answers - Tissues, Science, Class 9 Example, for Class 9 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Very Short Answers - Tissues, Science, Class 9.

Introduction of Very Short Answers - Tissues, Science, Class 9 in English is available as part of our Class 9 Science by VP Classes for Class 9 & Very Short Answers - Tissues, Science, Class 9 in Hindi for Class 9 Science by VP Classes course. Download more important topics related with Tissues, notes, lectures and mock test series for Class 9 Exam by signing up for free. Class 9: Very Short Answers - Tissues, Science, Class 9 Notes | Study Class 9 Science by VP Classes - Class 9
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Q1. Name the tissues responsible for the movement of the body.
Ans
. Muscle tissue and nervous tissue
 

Q2. How does neuron look like?
Ans.
A neuron is the unit cell of nervous tissue. It is a thread-like structure with cell body and axon.
 

Q3. Name the types of simple tissues.
Ans.
(a) P arenchyma (b) C ollenchyma (c) Sclerenchyma
 

Q4. Name the types of complex tissues.
Ans.
Xylem and phloem.
 

Q5. Where is apical meristem found?
Ans.
It is present at the growing tips of stem and root, it increases the length of the stem and roots.
 

Q6. Which tissue make up the husk of coconut?
Ans.
Sclerenchyma.
 

Q7. What are the constituents of phloem?
Ans.
Phloem constitutes the sieve tubes, companion cell, phloem parenchyma and phloem fibres.
 

Q8. Define aerenchyma.
Ans.
The cells of aerenchyma have air-filled large cavities present in parenchyma, and helps aquatic plants in floating.
 

Q9. What is the utility of tissues in multicellular organisms?
Ans.
Tissves help in growth, organisation of different organs and performing different functions.
 

Q10. Name the two types of tissues.
Ans.
Plant tissues and animal tissues.
 

Q11. Name the two types of plant tissue.
Ans.
Meristematic tissue and permanent tissue.
 

Q12. What is differentiation?
Ans.
The process of taking up a permanent shape, size and function by cells is called differentiation.
 

Q13. Name the three types of meristematic tissues.
Ans.
The three types are: (a) Apical tissue—tips of root and shoot (b) Lateral tissue—sides of stem (c) Intercalary tissue—at nodes
 

Q14. Where is apical tissue found?
Ans.
Apical tissue is present at the tips of roots and stems.
 

Q15. Tissues present at the lateral surface of the stem are called apical tissues. Put (T) if true and put (F) if false.
Rewrite the answer if (F).
Ans.
(F). Tissues present at the lateral surface of the stem are called lateral tissue.
 

Q16. Which tissues are present at the nodes of the plants?
Ans.
Intercalary tissue.
 

Q17. What are the various types of blood cells?
Ans.
There are three types: (a) RBC’s (b) WBC’s and (c) Platelets.
 

Q18. What are tracheids?
Ans.
Tracheids are elongated cells with tapering ends.
 

Q19. What are guard cells?
Ans.
Each stomata is bounded by a pair of specialised kidney-shaped epidermal cells called guard cells.
 

Q20. Epithelial tissue is the simplest tissue. Write (F) for false or (T) for true.
Ans.
(T).
 

Q21. What are the functions of cuboidal epithelium?
Ans.
It helps in absorption, excretion, secretion and also provides mechanical support.
 

Q22. What does plasma contain?
Ans.
The plasma contains proteins, salts and hormones.
 

Q23. What do you mean by differentiation?
Ans.
The cells of permanent tissue loose the capacity to divide and attain a permanent shape, size and function.
 

Q24. How are simple tissues different from complex tissues in plant?
Ans.
The simple tissues are made of one type of cells and complex tissues are made of one or more types of cells.

The document Very Short Answers - Tissues, Science, Class 9 Notes | Study Class 9 Science by VP Classes - Class 9 is a part of the Class 9 Course Class 9 Science by VP Classes.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

Related Searches

practice quizzes

,

Class 9 Notes | Study Class 9 Science by VP Classes - Class 9

,

Sample Paper

,

Science

,

mock tests for examination

,

Objective type Questions

,

past year papers

,

Free

,

Summary

,

video lectures

,

Important questions

,

ppt

,

Very Short Answers - Tissues

,

Class 9 Notes | Study Class 9 Science by VP Classes - Class 9

,

shortcuts and tricks

,

Very Short Answers - Tissues

,

Very Short Answers - Tissues

,

Class 9 Notes | Study Class 9 Science by VP Classes - Class 9

,

Semester Notes

,

study material

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Exam

,

MCQs

,

Extra Questions

,

pdf

,

Viva Questions

,

Science

,

Science

;