Very Short Question Answers - Acids, Bases and Salts Class 7 Notes | EduRev

Science Class 7

Class 7 : Very Short Question Answers - Acids, Bases and Salts Class 7 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Acids, Bases and Salts Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Science Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Very Short Q & A :

Q1: The substances used to test whether a substance is acidic or basic are known as ________

Ans : Indicators


Q2: Name the most commonly used indicator.

Ans : Litmus paper

Very Short Question Answers - Acids, Bases and Salts Class 7 Notes | EduRevLitmus Paper


Q3: Form where does we extract litmus to be used as indicator.

Ans : Lichens


Q4: In acidic solution, litmus paper turns into ------

Ans : Red


Q5: In basic solution, litmus paper turns into ------

Ans : Blue


Q6: In distilled water , litmus paper turns into _________

Ans : purple


Q7: The reaction between an acid and a base is known as neutralisation.

Ans : The reaction between an acid and a base is known as neutralisation.


Q8: China rose indicator turns acidic solutions ------

  1. Dark pink
  2. Purple
  3. Blue
  4. None of these

Ans : Dark pink


Q9: China rose indicator turns basic solutions to ------

  1. Dark pink
  2. Purple
  3. Blue
  4. Green

Ans : Green


Q10: Salt and water are produced in neutralisation process with the evolution of ____________

Ans : Heat


Q11: Name the acid present in our stomach.

Ans : HCL


Q12: What role does HCL present in our stomach plays?

Ans : It helps in digestion of food


Q13: Name the acid present in sting of an ant.

Ans : Formic acid


Q14: State the nature of soap solution.

Ans : Basic


Q15: State the nature of baking soda.

Ans : Basic


Q16: State the nature of lemon juice.

Ans : Acidic


Q17: Why lemon juice and orange juice tastes sour?

Ans : Because they contain acids.


Q18: Why baking soda taste sour?

Ans : Because it is basic in nature. 


Q19: State one property of acids.

Ans : Acids are sour in taste.


Q20: State one property of bases.

Ans : Bases are bitter in taste.


Q21: Tina rubs a solution between fingers and feels soapy, what is the nature of that solution?

Ans : Basic


Q22: Complete the following reaction: 

H C l + N a O H ----> ------- + H2O

Ans : NaCl


Q23: Ammonia is found in many household products, such as window cleaners. It turns red litmus blue. its nature _______________

Ans : Basic


Q24: The wastes of many factories contain____________

Ans : Acids


Q25: Blue litmus paper is dipped in a solution. It remains blue, what is the nature of the solution?

Ans : Basic


Q26: Name the acid that is present in fats in our body.

Ans : Fatty acid


Q27: Each cell in our body contains an acid, name that acid.

Ans : the deoxyribonucleic acid


Q28: Hydrogen ion is common to all acids. True/False

Ans : True


Q29: Name a base that is also used in soda acid fire extinguishers.

Ans : Baking soda.


Q30: Which gas is liberated when an acid reacts with metals?

Ans : Hydrogen gas


Q31: The hydrogen ions combine with H2O to form ____________

Ans : hydronium ions (H3O+)


Q32: Aqueous solution of acid conduct electricity due to ______________ present in it.

Ans :  ion


Q33: What is the common name of the compound CaOCl2?

Ans : Bleaching powder


Q34: Name a universal indicator.

Ans : pH Scale


Q35: Define pH.

Ans : pH is the measure of Acidity or Alkalinity of a solution. The term pH stands for negative log of hydrogen ion concentration.


Q36: The bases that dissolve in water are known as alkalies. True/ False.

Ans : True


Q37: What is brine?

Ans : Aqueous solution of sodium chloride (NaCl) is known as brine.


Q38: Phenolphthalein becomes colourless in __________ and pink in_________.

Ans : Colourless in acid and pink in base.


Q39: What is the colour of methyl orange in acidic solution?

Ans : Pink


Q40: Name the acid present in vinegar.

Ans : Acetic acid


Q41: Name the acid present in lemon.

Ans : citric acid


Q42: Nitric acid turns red litmus blue. True/ False.

Ans : False


Q43: Tooth decay is caused by the presence of bases. True/ False.

Ans : False


Q44: Change of colour in an acid or base depends on

  1. Type of indicator
  2. Acidic property of that substance
  3. Basis property of that substance
  4. None of these

Ans : Type of indicator


Q45: Name the acid present in curd.

Ans : Lactic acid

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Summary

,

Bases and Salts Class 7 Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

Important questions

,

Semester Notes

,

ppt

,

Free

,

Very Short Question Answers - Acids

,

MCQs

,

video lectures

,

practice quizzes

,

Bases and Salts Class 7 Notes | EduRev

,

Exam

,

Very Short Question Answers - Acids

,

Objective type Questions

,

shortcuts and tricks

,

study material

,

pdf

,

Sample Paper

,

Previous Year Questions with Solutions

,

mock tests for examination

,

Bases and Salts Class 7 Notes | EduRev

,

past year papers

,

Very Short Question Answers - Acids

;