Very Short Question Answers - Ashoka, The Emperor Who gave up War Class 6 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 6

Class 6 : Very Short Question Answers - Ashoka, The Emperor Who gave up War Class 6 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Ashoka, The Emperor Who gave up War Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Very Short Q & A :

 

Q1: Who started the policy of Dhamma?

Ans : Ashoka

Q2: What was Dhamma?

Ans : The code of conduct

Q3: The Prakrit language gave birth to the _______language.

Ans : Pali

Q4: What was the purpose of following the policy of Dhamma?

Ans : He followed this policy to uplift the moral of his subjects though he did not declare Buddhism as the religion of the state.

Q5: Dhamma is the Prakrit word for the Sanskrit term Dharma. True/False

Ans : True

Q6: Ashoka was inspired by the teachings of ____________.

Ans : Buddha

Q7: When did Ashoka's inclination towards Buddhism developed?

Ans : After the Battle of Kalinga, he slowly became the follower of the Buddhist religion and adopted the path of non violence.

Q8: From where does the term 'Dhamma' was taken from?

Ans : Prakrit language

Q9: Who constructed The Great Wall of China?

Ans : The emperors of China built this wall

Q10: What was the language in which the rock edict were written?

Ans : The rock edicts were written in Brahmi script, in Prakrit which were the language of the common people.

Q11: Why The Great Wall of China was constructed?

Ans : The wall was constructed to protect the Chinese culture from the invaders.

Q12: Great Wall of China had a system that at every distance of about 100-200m there must be a ___________.

Ans : Watch tower

Q13: What is a watch tower?

Ans : A watch tower is a type of fortification used in many parts of the world. It differs from a regular tower, it looks like a free standing structure

Q14: The city of Ujjain is located on the route from_______ to ________.

Ans : North to south 

Q15: Name the emperor who was also grandfather of Ashoka.

Ans : Chandragupta Maurya

Q16: Name the three important rulers of Mauryan dynasty.

Ans : The Maurya's were a dynasty with three important rulers - Chandragupta Maurya, his son Bindusara, and his son Ashoka.

Q17: Name the wise man present in Chandragupta Maurya's empire.

Ans : Chanakya

Q18: Name other names of Chanakya.

Ans : Kautilya and Vishnugupta

Q19: Two years after the Kalinga war, Ashoka inscribed his message on the sarnath pillar. True/False

Ans : True

Q20: Name a prosperous kingdom lying between the rivers Godavari and Mahanadi.

Ans : Kalinga

Q21: How where Empires different from the kingdoms?

Ans : Empires were larger than Kingdoms.

Q22: Which of the two was larger - "An Empire or a Kingdom"?

Ans : Empires

Q23: From whom does the emperor collected taxes?

Ans : Farmers, herders and craftsperson.

Q24: Name the book from which the administration of the Mauryan Empire was known?

Ans : Arthashastra

Q25: What do you mean by Arthashastra?

Ans : Arthashastra is a book in which the ideas of Chanakaya, regarding the administration of this period have been written.

Q26: The person who descipherd the Brahmi script was an employee of the _____________________.

Ans : East India Company

Q27: What is the modern name of Patliputra?

Ans : Patna

Q28: Name the ruler who tried to convey his message to the people through inscriptions.

Ans : Ashoka

Q29: What was the ancient name of coastal Orissa?

Ans : Kalinga

Q30: Why did Ashoka decided to give up wars?

Ans : He was horrified by the violence and bloodshed caused due to wars.

Q31: Name a gateway to the north-west, including the Central Asia.

Ans : Taxila

Q32: Administration of the important Mauryan Provinces was placed under the control of _____________.

Ans : Royal Princes

Q33: List one of the major problems that troubled Ashoka in later years of his rule?

Ans : His grandsons were fighting for the throne.

Q34: Ashoka appointed special officials who were known as the ______________.

Ans : Dhamma Mahamatta

Q35: Dhamma Mahamatta went from place to place in order to spread the concept of Dhamma. True/False

Ans : True

Q36: Name the script with no descendants and which became extinct by 400 CE.

Ans : Kharoshti

Q37: Name one of the capitals of the Mauryan Dynasty, including Ujjain and Patliputra.

Ans : Taxila

Q38: According to the description of Patliputra written down by Megasthenes, it has _________ towers and ____ gates.

Ans : 570 towers and 64 gates.

Q39: There are around 41 cities where the inscriptions and edicts were found. True/False

Ans : False

Q40: During the Mauryan period, the royal princes were appointed as_________________.

Ans : Governors

Q41: Seleucus Nicator belonged to___________.

Ans : Greece

Q42: Name the region that was popular for the production of blanket during Maurya period.

Ans : North-west

Q43: Name the city discussed in the detailed way by Megasthenes.

Ans : Pataliputra

Q44: The lions that  we see on our currency notes and coins are taken from the Ashoka pillar located at _____________.

Ans : Sarnath

Q45: The empire inherited by Ashoka was founded by his grandfather. True/False

Ans : True

Q46: Name An enemy of Dhana Nanda, who helped Chandragupta to seize the throne of Magadha.

Ans : Kautilya

Q47: Which area was under the direct control of the emperor?

Ans : The area around Pataliputra was under the direct control of the emperor.

Q48: Name some of the countries where Ashoka sent his officials to spread Dhamma.

Ans : Ashoka sent his officials to spread dhamma to Syria, Egypt, Greece, and Sri Lanka.

Q49: What was the turning point in Ashoka's life ?

Ans : The Battle of Kalinga was the turning point in Ashoka's life.

Q50: What were the crops that the Indus people cultivated ?

Ans : Pulses, wheat, barley, peas, rice, sesame, linseed and mustard .

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

pdf

,

The Emperor Who gave up War Class 6 Notes | EduRev

,

video lectures

,

Free

,

Very Short Question Answers - Ashoka

,

Semester Notes

,

Extra Questions

,

Very Short Question Answers - Ashoka

,

mock tests for examination

,

Very Short Question Answers - Ashoka

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

MCQs

,

practice quizzes

,

The Emperor Who gave up War Class 6 Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

,

study material

,

Exam

,

Objective type Questions

,

Viva Questions

,

past year papers

,

Important questions

,

Sample Paper

,

ppt

,

The Emperor Who gave up War Class 6 Notes | EduRev

;