Very Short Question Answers - Buildings, Paintings and Books Class 6 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 6

Created by: Rohini Seth

Class 6 : Very Short Question Answers - Buildings, Paintings and Books Class 6 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Buildings, Paintings and Books Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Very Short Q & A:

 

Q1: Zero was an invention of _________.

Ans : India

Q2: Stupas were erected by Ashoka throughout his empire to enshrine the relics of _______________.

Ans : Mahatma Buddha

Q3: What is a stupa?

Ans : A stupa is a type of Buddhist monument.

Q4: The word”Stupa” means a mound. True/False

Ans : True

Q5: What are the various types of stupas?

Ans : There are several kinds of Stupas like round and tall, big and small

Q6: Name a well known stupa.

Ans : Sanchi Stupa is a wellknown among all Stupas.

Q7: The Aryabhatiyam was written by ___________.

Ans : Aryabhata

Q8: Who was Aryabhata?

Ans : Aryabhata was a mathematician and an astronomer. He wrote the book Aryabhatiyam in Sanskrit.

Q9: What is Manimekalai ?

Ans : It describes the story of the daughter of Kovalan and Madhavi, the characters of the epic Silappadikaram

Q10: What are Epics?

Ans : Epics are grand, long compositions, about heroic men and women, and include stories about gods.

Q11: In which language puranas are written?

Ans : Sanskrit

Q12: Meghaduta was written by ____________.

Ans : Kalidasa

Q13: What is Silappadikaram?

Ans : A story of a merchant named Kovalan, who fell in love with a courtesan named Madhavi.

Q14: Name the Tamil epic that was composed by Sattanar.

Ans : Manimekalai

Q15: Name the language in which puranas were written.

Ans : Sanskrit

Q16: Name the two greatest Sanskrit epics.

Ans : Mahabharta and Ramayana

Q17: Mahabharta is the story of a war fought between ___________ and _______.

Ans : Kaurvas and Pandavas

Q18: Stupas were the master pieces of ________ art.

Ans : Mauryan

Q19: Name two tamil epics.

Ans : Silappadikaram and Manimekalai

Q20: The Manimekalai was composed by Sattanar around 1400 years ago.True/False

Ans : True

Q21: Name the place where the famous iron pillar is located.

Ans : Delhi

Q22: The iron pillar at Mehrauli, Mumbai, is a remarkable example of the skill of Indian craftsmen. True/False

Ans : True

Q23: What is ‘Garbhagriha’?

Ans : a place where the image of the chief deity was placed

Q24: Who composed Mahabharta?

Ans : Ved Vyasa

Q25: Who was Ved Vyasa?

Ans : Ved Vyasa was a great seer, guru, author, poet and philosopher in the Hindu religion. He composed Mahabharata

Q26: Bhagvada Gita is a part of ____________.

Ans : Mahabharta

Q27: Mention the feature of Bhagvada Gita.

Ans : It lays stress on many aspects of Bhakti.

Q28: Who composed Silapadikaram?

Ans : Illango who was the brother of Chera king Senaguttavan

Q29: Name the capital of Kosala.

Ans : Ayodhya

Q30: Who was the author of Sanskrit Ramayana?

Ans : Valmiki

Q31: Ordinary people also told stories, composed poems and songs, which were preserved as _________ and ____________.

Ans : Panchatantra and Jatakas

Q32: Stories from the Jatakas were often shown on the railings of stupas and in paintings at places such as Ajanta. True/False

Ans : True

Q33: In which language Aryabhatiyam is written?

Ans : Sanskrit

Q34: Aryabhatta's contributions to science included inventing the way of calculating the circumference of a circle. True/False

Ans : True

Q35: Who invented paper?

Ans : It was invented by Cai Lun in China

Q36: In which state Bhitargaon is situated?

Ans : Uttar Pradesh

Q37: Why Bhitargaon is famous?

Ans : It is a famous temple site in uttar Pradesh

Q38: Shikhara is usually constructed over the top of ________.

Ans : Garbhagriha

Q39: Kannagi, the wife of Kovalan, mentioned in the Silappadikara, destroyed the city of _______.

Ans : Madurai

Q40: Name the state where Amaravati is located at present.

Ans : Andhra Pradesh

Q41: Name the famous Tamil poet who wrote Silappadikaram.

Ans : Andhra Pradesh

Q42: In which direction Devotees walked around the stupa?

Ans : clockwise direction

Q43: The stories from the Jatakas were shown on the railings of the ________.

Ans : Buddhist stupas

Q44: How the colours which were used in the Ajanta caves were made of?

Ans : By plants and minerals

Q45: Kalidasa, one of the greatest Indian writers, used to write in Urdu. True/False.

Ans : False

Q46: Where the capital of the Kurus is located now?

Ans : Hastinapur at present is located near Meerut in Uttar Pradesh.

Q47: Name the person who compiled the Puranas and the Mahabharata.

Ans : Vyasa

Q48: The technique of making paper spread to Europe from ______________.

Ans : Baghdad

Q49: What is the most unique feature of the Ashokan pillar at Sarnath?

Ans : Polish

Q50: Name the centre of earliest Chalukyan art.

Ans : Aihole

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Summary

,

Paintings and Books Class 6 Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

Free

,

Very Short Question Answers - Buildings

,

Very Short Question Answers - Buildings

,

Paintings and Books Class 6 Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

practice quizzes

,

MCQs

,

Very Short Question Answers - Buildings

,

study material

,

past year papers

,

Exam

,

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

Paintings and Books Class 6 Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

mock tests for examination

,

Semester Notes

,

Important questions

,

pdf

,

ppt

,

Objective type Questions

;