Very Short Question Answers - Change around us Class 6 Notes | EduRev

Science Class 6

Created by: Praveen Kumar

Class 6 : Very Short Question Answers - Change around us Class 6 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Change around us Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Very Short Q & A:

Q1: Some changes can be reversed, some cannot be reversed. (TRUE/FALSE)

Ans: True

 

Q2: If we sharp a pencil its length decreases. Can this change be reversed?

Ans: No

 

Q3: After baking a roti on tawa, it is not possible to get back the ball of dough again. What type of change is this?

Ans: This is a change which cannot be reversed

 

Q4: A potter changes or shapes a lump of clay into a pot. Can this change be reversed?

Ans: No

 

Q5: Give an example of reversible change.

Ans:The shape and size of balloon can be changed by blowing it.

 

Q6: A man is carrying a mirror. He suddenly drops a mirror and mirror is broken. Can this change be reversed?

Ans: No

 

Q7: Raw egg is boiled. We can reverse this change. (TRUE/FALSE)

Ans: False

 

Q8: If we blow a balloon. The shape and size of balloon has changed. This is a_____________ change.

Ans: Reversible

 

Q9: After making a ball with dough, a person rolls out a roti. Can he now change it back to a ball of dough?

Ans: Yes

 

Q10: A paper is changed into a shape of bat by cutting it. What kind of change it is?

Ans: This is a change which cannot be reversed as the origional dimension of paper cannot be obtained now.

 

Q11: A sheet of paper is changed into a toy aeroplane by folding it. This is a reversible change. (TRUE/FALSE)
Ans: True

 

Q12: Batter is changed into dosa. This is _____________.(reversible change/irreversible change)

Ans: Irreversible change

 

Q13: Cold milk is heated and it becomes hot. Which type of change it is?

Ans: Reversible change

 

Q14: A sheet of paper is folded to make an aeroplane. Then this paper is unfolded again. Is the size of paper same as before or after making an aeroplane?

Ans:  Yes

 

Q15: Bud to flower is a ___________ change.(reversible/irreversible)

Ans: Irreversible

 

Q16: A copper wire is folded to form a loop. Can this change be reversed?

Ans: Yes

 

Q17: Wet clothes get dry. This is a reversible change because ______________.

Ans: They can again get wet if we put them in water.

 

Q18: By using woollen yarn a lady knitted a sweater. Can this change be reversed?

Ans: Yes

 

Q19: Milk to paneer is a reversible change. (TRUE/FALSE)

Ans:  False

 

Q20: Biogas is prepared from cow dung. Can this change be reversed?

Ans: No

 

Q21: Metal expands on heating. (TRUE/FALSE)

Ans: True

 

Q22: If cold water is poured over a hot metal ring it___________ .(expand/contracts)

Ans:  Contracts.

 

Q23: Water vapour changes into _________when it is cooled.

Ans: Liquid water

 

Q24: When metal ring is heated, it ___________.

Ans: Expands

 

Q25: When water is heated, it changes into _____________.

Ans: Water vapour

 

Q26: On lightening the candle the length of candle decreases. Can this change be reversed?

Ans: Yes

 

Q27: A boy paints an apple on a piece of paper. Do you think that change in piece of paper can be reversed?

Ans: No

 

Q28: Conversion of water vapour into liquid water is a _____________ change.

Ans: Reversible

 

Q29: Take a glass of water. Dissolve two tea spoons sugar in it. These are changes in water which can _________. (Be reversed/not be reversed).

Ans: Not be reversed

 

Q30: A rope is tied around a box. The shape of rope changes. What kind of change is this?

Ans: This is a reversible change.

 

Q31: When we burn a piece of wood, what changes occurs in it?

Ans: It turns into ash. It is not a reversible change.

 

Q32: Can change due to dissolving salt in water be reversed?

Ans: Yes.

 

Q33: By heating a substance or mixing it with some other substance, changes may occur in it. (TRUE/FALSE)

Ans: True

 

Q34: Cooking changes the flavour of vegetables. Can we reverse this change?

Ans: No

 

Q35: All changes around us can be reversed. (TRUE/FALSE)

Ans: False

 

Q36: Evaporation of water is reverse of condensation of water. (TRUE/FALSE)

Ans: True

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Sample Paper

,

Extra Questions

,

MCQs

,

Objective type Questions

,

ppt

,

past year papers

,

shortcuts and tricks

,

mock tests for examination

,

Exam

,

Very Short Question Answers - Change around us Class 6 Notes | EduRev

,

Very Short Question Answers - Change around us Class 6 Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Semester Notes

,

Free

,

study material

,

practice quizzes

,

Very Short Question Answers - Change around us Class 6 Notes | EduRev

,

pdf

,

Important questions

,

video lectures

,

Viva Questions

,

Summary

;