Very Short Question Answers - Diversity and Discrimination Class 6 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 6

Class 6 : Very Short Question Answers - Diversity and Discrimination Class 6 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Diversity and Discrimination Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Very Short Question Answer

Q1. In India, government jobs are available to graduates only. True/ False

Ans: True


Q2. _____________ act as an obstacle towards an individual’s development. (Stereotypes/ Discrimination)

Ans: Stereotypes


Q3. Mahars were the earliest settlers in ______________.

Ans: Maharashtra


Q4. What is the literal meaning of Adivasis?

Ans: Original inhabitants


Q5. Name a source of discrimination.

Ans: Diversity

Very Short Question Answers - Diversity and Discrimination Class 6 Notes | EduRevDiversity


Q6. Define stereotypes.

Ans: A fixed image given to a person, not subject to change


Q7. When do we celebrate the World Disability Day?

Ans: December 3.


Q8. Why B.R Ambedkar encouraged dalits to send their children to schools and colleges?

Ans: So that they could compete equally with others.


Q9. Name a political party of the Dalits in India that has attained the status of a national party.

Ans: Bahujan Samaj Party


Q10. Who were Dalits?

Ans: Dalits were considered as untouchables. They lived in spaces outside the village and were not allowed into the village.


Q11. Who give the quote "I like the religion that teaches liberty, equality and fraternity"?

Ans: B. R. Ambedkar


Q12. What is the principal occupation of the village people in India?

Ans: Agriculture


Q13. The Constitution has made elementary education a fundamental right for all children between the age group of six to fourteen. True/ False

Ans: True


Q14. Name the four main caste system according to Indian Varna System.

Ans: Brahmin, Kshatriya, Vaishya and Shudra.


Q15. Where do the Hinduism, Jainism, Buddhism and Sikhism originated?

Ans: India.


Q16. Give one  reason for the unchanged nature of the caste system.

Ans: Lack of education in the rural sector.


Q17. Name a driving force for racial equality.

Ans: Martin Luther King Jr.


Q18. What was the purpose of launching Laadli Scheme by the Delhi government?

Ans: To curb female foeticide and enhance the social status of the girl child by promoting their education and protecting them from discrimination and deprivation


Q19. The word Varna is used in __________ philosophy.

Ans: Hindu


Q20. Between whom, the battle of Koregaon was took place?

Ans: Between the British and Peshwas.


Q21. Mahars are an important social group in the state of ___________.

Ans: Maharashtra


Q22. On whose teaching does the religion Buddhism is based on?

Ans: Siddhartha Gautama


Q23. What is the meaning of Prejudice?

Ans: To judge people negatively or see them as inferior


Q24. What is the meaning of word “Dalit”?

Ans: Broken


Q25. Discrimination takes place when people act on their prejudices. True/False

Ans: True


Q26. Name a group that faces cultural discrimination.

Ans: Tribes


Q27. Give an example of gender stereotypes.

Ans: Example of gender stereotypes are: "boys don't cry", " girls are not good at sports"


Q28. Name the Constitutional term for dalits.

Ans: Schedule castes


Q29. What is the meaning of the term ‘Mahar’?

Ans: A community that was treated as untouchables in the Bombay presidency


Q30. Why did Ambedkar converted to Buddhism?

Ans: In his search for a religion that treated all members equally.


Q31. Article 14 of the Indian Constitution guarantees _____________.

Ans: Equality before law


Q32. Dr. Ambedkar went to England to become a ____.

Ans: Lawyer


Q33. Mahatma Gandhi had named Harijans as ____________.

Ans: Children of God


Q34. Mahatma Gandhi fought against the categorization of Hindu society into four varnas. True/ False

Ans: False


Q35. Stable conflict free nation can be created through a policy of __________ (Exclusion/Inclusion).

Ans: Inclusion


Q36. Who said this quote-"I understand democracy as something that gives the weak the same chance as the strong"?

Ans: Mahatma Gandhi


Q37. How many major religions are in the world?

Ans: Eight


Q38. Name the major religions are in the world.

Ans: Christianity, Islam, Hinduism, Chinese, Buddhism, African traditional, Sikhism and Judaism.


Q39. Who was the chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly?

Ans: Dr. B.R. Ambedkar


Q40. Girls education means comprehensive change for a society. True/ False

Ans: False


Q41. Give an example of a theocratic state.

Ans: Iran


Q42. Name the first person from Dalit community to go to England for higher education.

Ans: Dr. B.R. Ambedkar


Q43. Name any two famous Dalit politician women in India?

Ans: The Chief Minister of Uttar Pradesh, Mayawati and the Honourable Speaker of Lok Sabha Smt. Meira Kumar.


Q44. What does the first page of the Indian constitution states?

Ans: The first page of the constitution states that all Indians are entitled to equality of status and opportunity.


Q45. Give any two positive stereotypes of boys.

Ans: The two positive stereotypes of boys are:

  • Boys don‘t cry.
  • Boys are good at Mathematics and Science.
Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Exam

,

Very Short Question Answers - Diversity and Discrimination Class 6 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

Extra Questions

,

video lectures

,

pdf

,

MCQs

,

Free

,

Semester Notes

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

practice quizzes

,

Very Short Question Answers - Diversity and Discrimination Class 6 Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

Important questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

mock tests for examination

,

Sample Paper

,

Very Short Question Answers - Diversity and Discrimination Class 6 Notes | EduRev

,

study material

,

past year papers

,

ppt

;