Very Short Question Answers - Eighteenth Century Political Formations Class 7 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 7

Class 7 : Very Short Question Answers - Eighteenth Century Political Formations Class 7 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Eighteenth Century Political Formations Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Social Studies (SST) Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Very Short Q & A :

 

Q1: Who imposed Chauth?

Ans : Marathas

Q2: Who founded Awadh?

Ans : Sa'adat Khan

Q3: The two noble groups to which the later Mughal emperors were puppets were Iranis and Turanis. True/ False

Ans : True

Q4: Sikhs organized themselves into a number of bands called_______.

Ans : Jathas

Q5: The independent state of Jats was established by______.

Ans : Churaman

Q6: Name the group that was considered as the back bone of Maratha army.

Ans : Kunbis

Q7: After 1708 A.D. the Sikh revolt was led by______.

Ans : Banda Bahadur

Q8: When did Marathas successfully raided Delhi?

Ans : 1737 AD

Q9: When the Third battle of Panipat did took place?

Ans : 1761

Q10: What was the position of Jagat Seth during the rule of Alivardi Khan?

Ans : Banker

Q11: The system of rakhi was introduced in Bihar. True/ False

Ans : False

Q12: What was the purpose of introducing system of rakhi?

Ans : By introducing the system of rakhi, the Sikhs collected 20% of the produce from the peasant as tax, on the promise of providing protection to them.

Q13: Kunbis were____________

Ans : Maratha's peasant warriors.

Q14: Why does the entire body of Sikhs used to meet in Amritsar at the time of Baisakhi and Diwali?

Ans : To take collective decisions known as "Resolutions of the Guru" or gurumatas.

Q15: Name two important trading center in the area dominating by Jats.

Ans : Panipat and Ballabharh.

Q16: Who was a Naib?

Ans : Deputy to the governor of the province.

Q17: Name a Naib of the Bengal province.

Ans : Murshid Quli Khan

Q18: How Saadat khan did reduced Mughal control over his state?

Ans : By reducing the number of Mughal jagirdars in Awadh

Q19: Where is Bharatpur fort situated?

Ans : Dig

Q20: Khalsa was established in__________ AD

Ans : 1699 AD

Q21: Why were ijaradars appointed by Nawab in Awadh?

Ans : Ijaradars to minimize the influence of Mughal jagirdars. These ijaradars had the responsibility to collect revenue from the peasants and paid a fixed amount to the state.

Q22: Burhan ul Mulk Sa'adat Khan founded the state of_________.

Ans : Awadh

Q23: Nadir Shah was a ruler of ___________.

Ans : Iran

Q24: Who established the independent Sikh state of Punjab?

Ans : Maharaja Ranjit Singh

Q25: Who seized the rich province of the Punjab and the Sarkar of Sirhind from the Mughals in mid of the 17th century?

Ans : Ahmed Shah Abdali

Q26: Where was the capital of Maratha kingdom under the rule of Peshwa?

Ans : Poona

Q27: Churaman was a Maratha leader. True/ False.

Ans : False

Q28: Who built new forts at Deeg?

Ans : Suraj Mal

Q29: Name the son of Nadir Shah

Ans : Jawahir Shah

Q30: Name The Persian ruler, who raided India for the first time.

Ans : Nadir Shah

Q31: Who were the "Subedars"?

Ans : The "subedars" were basically the mansabdars, who enjoyed great power in their respective provinces and performed both the civil and the military duties. They were directly appointed by the emperors.

Q32: State the collective name given to the whole army of the "misls".

Ans : dal Khalsa

Q33: The Capital of Maharaja Ranjit Singh was located at _________.

Ans : Lahore

Q34: Name the Maratha chiefs who made Baroda their seat of power.

Ans : Gaekwad

Q35: The capital of Sawai Raja Jai Singh was_________.

Ans : Amber

Q36: Name the governor of Malwa who founded his new capital at Jaipur.

Ans : Sawai Raja Jai Singh.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 7

Content Category

Related Searches

Exam

,

Very Short Question Answers - Eighteenth Century Political Formations Class 7 Notes | EduRev

,

study material

,

Free

,

pdf

,

mock tests for examination

,

ppt

,

Very Short Question Answers - Eighteenth Century Political Formations Class 7 Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

video lectures

,

practice quizzes

,

Sample Paper

,

Viva Questions

,

past year papers

,

shortcuts and tricks

,

Semester Notes

,

Very Short Question Answers - Eighteenth Century Political Formations Class 7 Notes | EduRev

,

Important questions

,

Objective type Questions

,

Summary

,

Previous Year Questions with Solutions

,

MCQs

;