Very Short Question Answers - Fibre to Fabric Class 6 Notes | EduRev

Science Class 6

Class 6 : Very Short Question Answers - Fibre to Fabric Class 6 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Fibre to Fabric Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

VERY SHORT Q & A -

Q1: Name any three variety of cloth material or fabric.

Ans: Cotton, silk and wool.


Q2: What are fabrics made up of?

Ans: Yarns.


Q3: Name the two types of fibres.

Ans: Natural fibres and synthetic fibres are the two types of fibres.


Q4: Give two examples of natural fibres.

Ans: Cotton and wool


Q5: Silk and wool are ______________ fibres.

Ans: Natural


Q6: Wool is obtained from the fleece of sheep or goat. (TRUE/FALSE)

Ans: True


Q7: Silk fibre is drawn from cocoon of ______________.

Ans: Silkworm.


Q8: Natural fibres are obtained from ______________and______________.

Ans: Plants and animals.


Q9: Polyester and nylon are ______________fibres.

Ans: Synthetic.


Q10: Give two examples of synthetic fibres.

Ans: Nylon and acrylic are synthetic fibres


Q11: Cotton and nylon both are natural fibres. (TRUE/FALSE)

Ans: False


Q12: Name two fibres obtained from plant.

Ans: Cotton and jute are obtained from plants.


Q13: Name two fibres obtained from animals.

Ans: Wool and silk are obtained from animals.


Q14: Where is cotton wool grown?

Ans: Cotton wool is grown in places having black soil and warm climate.


Q15: Fruits of cotton plants are called _____________

Ans: Cotton bolls


Q16: Cotton plants are grown in places having _____________soil.

Ans: Black


Q17: From where jute fibre is obtained?

Ans: Jute fibre is obtained from the stem of jute plant.


Q18: From cotton bolls cotton is usually picked by _____________.

Ans: Hand


Q19: In which season jute plant is cultivated?

Ans: Jute plant is cultivated during rainy season.


Q20: Separating the cotton fibres from the seeds is known as _____________.

Ans: Ginning


Q21: Name two states of India in which jute is grown.

Ans: West Bengal and Bihar


Q22: The jute plant is harvested at_____________ stage.

Ans: Flowering stage


Q23: Name one state in India in which cotton is grown.

Ans: Maharashtra


Q24: What is spinning?

Ans: The process of making yarn from fibres is called spinning


Q25: Name one device used for spinning.

Ans: Charkha


Q26: Fabrics are made from yarns by the process of_____________ and_____________.

Ans: Weaving and knitting


Q27: Weaving is the process by which fabrics are made from yarns.(TRUE/FALSE)

Ans: True


Q28: Weaving of fabric is done on___________.

Ans: Looms


Q29: What is done in knitting?

Ans: In knitting, a single yarn is used to make a piece of fabric.


Q30: How can looms be operated?

Ans: Looms are either hand operated or power operated.


Q31: Give an example of any clothing made up of knitted fabrics.

Ans: Socks


Q32: Name any two items made up of jute fibres.

Ans: Jute bags and ropes


Q33: Name any two plants which give natural fibres.

Ans: Flax and cotton plant


Q34: By weaving _____________ are made from _____________.

Ans: Fabrics, yarns


Q35: _____________is the process of making yarn from fibres

Ans: Spinning


Q36: Charkha was popularised by _____________as part of independence movement.

Ans: Mahatma Gandhi


Q37: What is the difference between wool and cotton fibres?

Ans: Wool is obtained from animals whereas cotton is obtained from plants

Q38: Write the name of two items made from coconut fibres.

Ans: Mats and baskets

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

video lectures

,

Free

,

Summary

,

shortcuts and tricks

,

Very Short Question Answers - Fibre to Fabric Class 6 Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

MCQs

,

Very Short Question Answers - Fibre to Fabric Class 6 Notes | EduRev

,

study material

,

Semester Notes

,

Sample Paper

,

pdf

,

Exam

,

Very Short Question Answers - Fibre to Fabric Class 6 Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

ppt

,

Objective type Questions

,

Viva Questions

,

Important questions

,

mock tests for examination

,

Previous Year Questions with Solutions

,

past year papers

;