Class 7  >  Science Class 7  >  Very Short Question Answers: Forests - Our Lifeline

Very Short Question Answers: Forests - Our Lifeline Notes | Study Science Class 7 - Class 7

Document Description: Very Short Question Answers: Forests - Our Lifeline for Class 7 2022 is part of Science Class 7 preparation. The notes and questions for Very Short Question Answers: Forests - Our Lifeline have been prepared according to the Class 7 exam syllabus. Information about Very Short Question Answers: Forests - Our Lifeline covers topics like and Very Short Question Answers: Forests - Our Lifeline Example, for Class 7 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Very Short Question Answers: Forests - Our Lifeline.

Introduction of Very Short Question Answers: Forests - Our Lifeline in English is available as part of our Science Class 7 for Class 7 & Very Short Question Answers: Forests - Our Lifeline in Hindi for Science Class 7 course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for Class 7 Exam by signing up for free. Class 7: Very Short Question Answers: Forests - Our Lifeline Notes | Study Science Class 7 - Class 7
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Very Short Q & A :


Q1: Name the resource that serves as green lungs and water purifying systems in nature.

Ans : Forest


Q2: Elephants and Jackals live in the deeper area of the forest.True/False

Ans : True


Q3: Forest provides a ______________ for many animals and plants.

Ans : Home


Q4: The variety of plants found in forests includes

  1. Shrubs
  2. Climbers
  3. Creepers
  4. All of the above

Ans : All of the above


Q5: What is crown of the tree?

Ans : The branchy part of the tree above the stem is known as crown of the tree.


Q6: There is similar kind of trees in every forest.True/False

Ans : False


Q7: The types of animal also differ from forest to ____________.

Ans : Forest


Q8: Name some insects found in forest.

Ans : Spiders, squirrels, ants etc.


Q9: Grass is eaten by____________ which in turn is taken by __________.

Ans : Insects which in turn is taken by frog.


Q10: Complete the following food chain: Grass --->Insects __________ --->snake ---> ________.

Ans : Grass --->Insects ---> Frog ---> Snake ---> Eagle.


Q11: Name the process by which plants release oxygen.

Ans : Photosynthesis


Q12: Plants also maintain balance of oxygen and carbon dioxide in the atmosphere.True/False

Ans : True.


Q13: The decaying animal _______________ provides nutrients to the seedling in the forest to grow.

Ans : Dungs


Q14: Name the living organism that helps in maintaining the supply of nutrients to the growing plants in the forest.

Ans : Decomposers


Q15: Forest is dynamic living__________.

Ans : Entity


Q16: Forest is full of life and ________________.

Ans : Vitality


Q17: The area surrounded by forest does not receive good rainfall.True/False

Ans : False


Q18: The advantage of living in an area nearby or surrounded by forest is:

  1. Less rainfall
  2. Less noise pollution
  3. Unpleasant weather
  4. None of these

Ans : Less noise pollution


Q19: Name some factors responsible for clearing of forests.

Ans :  Construction of roads and buildings, industrial development, increasing demand of wood etc.


Q20: Forest is on the verge of disappearing because of

  1. Overgrazing of animals
  2. Indiscriminate felling of trees
  3. Urbanisation
  4. All of the above

Ans : All of the above


Q21: Forest is source of medicinal plants. True/False

Ans : True


Q22: The insects, butterflies, honeybees and birds help flowering plants in_________.

Ans : Pollination.


Q23: A forest is a purifier of __________ and ____________ water.

Ans : Air and ground.


Q24: Name the plant that forms the lowest layer in forest.

Ans : Herbs form the lowest layer in the forest.


Q25: The decaying leaves and animal droppings in a forest enrich the soil nutrition in the form of humus. True/False

Ans :  True


Q26: Which of the following is not a forest product?

  1. Plywood
  2. Sealing wax
  3. Gum
  4. Kerosene

Ans : Kerosene


Q27: Micro-organisms act upon the dead plants to produce

  1. Humus
  2. Sand
  3. Wood
  4. Mushroom

Ans : Humus


Q28: What is canopy?

Ans : Tall trees which look like roof over other plants in the forest is called canopy.


Q29: Forests are the ___________for the forest dwelling communities.

Ans : Home


Q30: The different horizontal layers in the forest are known as understoreys.True/False

Ans : True


Q31: Forest helps in causing floods.True/False

Ans : False


Q32: Name any two forest products.

Ans : Wax and paper


Q33: _______________will endanger our life and environment.

Ans : Deforestation


Q34: What is Endemic species?

Ans : When an animal or a plant is found in a specific area, it is known as an endemic species.


Q35: The soil of the forest is moist and warm because it is covered with leaves and fruits. True/False

Ans : True


Q36: Forest also acts as natural__________________ of rain water.

Ans:  Absorber

The document Very Short Question Answers: Forests - Our Lifeline Notes | Study Science Class 7 - Class 7 is a part of the Class 7 Course Science Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Related Searches

Previous Year Questions with Solutions

,

mock tests for examination

,

study material

,

Very Short Question Answers: Forests - Our Lifeline Notes | Study Science Class 7 - Class 7

,

video lectures

,

Important questions

,

Free

,

Sample Paper

,

practice quizzes

,

MCQs

,

Objective type Questions

,

Semester Notes

,

Viva Questions

,

Very Short Question Answers: Forests - Our Lifeline Notes | Study Science Class 7 - Class 7

,

Extra Questions

,

shortcuts and tricks

,

Exam

,

ppt

,

pdf

,

past year papers

,

Very Short Question Answers: Forests - Our Lifeline Notes | Study Science Class 7 - Class 7

,

Summary

;