Very Short Question Answers - From Gathering to Growing Food Class 6 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 6

Class 6 : Very Short Question Answers - From Gathering to Growing Food Class 6 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - From Gathering to Growing Food Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Q1: Name the place where site of Burzahom is situated.

Ans : Kashmir

Q2: What are the archaeological evidences that have been found in Burzahom?

Ans : The archaeological evidences that have been found from this site include wheat, lentil, goat, buffalo, sheep and dog.

Q3: The evidence of pit-house have been found from __________.

Ans : Burzahom

Very Short Question Answers - From Gathering to Growing Food Class 6 Notes | EduRevBurzahom Pit-House

Q4: Pit- house have been constructed to get protection from the cold temperatures. True/False

Ans : True

Q5: Name One of the important occupations taken up by the tribes of Middle Stone Age.

Ans : Herding

Q6: Burial is an arrangement for ________________.

Ans : Weak people

Q7: Name the place where several burial sites had been found.

Ans : Mehrgarh

Q8: The most common animal, generally kept by the people in Mehrgarh.

Ans : Cattle

Q9: Name one of the earliest villages to be discovered and excavated.

Ans : Mehrgarh

Q10: In the present day Paiyampalli is located in Uttar Pradesh. True/False.

Ans : False

Q11: What did the Findings at Mehrgarh included?

Ans : 4 or more compartmented houses in the shape of a square

Q12: According to archaeologists, what the reason behind burying goats along with the dead bodies?

Ans : To serve as food in the next world after death

Q13: People at Mehrgarh believed that there is sme form of life after _________.

Ans : Death

Q14: Name the place where Cattle hoof marks were found on clay surface.

Ans : Mahagara site

Q15: What was the purpose of making large clay pots?

Ans : to store food

Q16: The site of Koldihwa is located in______________.

Ans : Uttar Pradesh

Q17: Mention one of the reasons why people of that age stored grains?

Ans : For food

Q18: Name the place where Millet was grown in Neolithic Age.

Ans : Paiyampalli and Hallur

Q19: According to archaeologists, people built pit houses which were dug into the ground with steps leading to them. True/False

Ans : True

Q20: What were the cooking platforms found in Burzahom?

Ans : Hearths

Q21: Name the first animal to be tamed by the early people.

Ans : wild ancestor of dog

Q22: How did early men used to tame animals?

Ans : Early men used to tame animals by leaving food for them near their shelters

Q23: For hunter gatherers, 'store of food' was available in the form of _______________.

Ans : Animals

Q24: Grains also served one special purpose of the hunter gatherers, what was that?

Ans : Gifts

Q25: Name the site that provides the evidence of tools made from ' fossil wood'.

Ans : Daojali Hading

Q26: List of the most distinctive features of a villager.

Ans : Being a Food producer

Q27: We find tools made of fossil wood at ____________.

Ans : Daojali, near Brahmaputra valley

Q28: Name the material used to make Handles of spears and arrows.

Ans : Daojali Hading

Q29: Materials that have been found at Gufkral site include_____________________.

Ans : Wheat and lentil

Q30: Name the site where we find the proof that the people had learnt to produce food.

Ans : Gufkral site

Q31: What do you mean by the Neolithic?

Ans : New Stone Age

Q32: Name the site from where polished stone tools had been found?

Ans : Chirand and Gufkral

Q33: The discovery of crops grown by early man is linked to the _____________.

Ans : Finding of burnt grain

Q34: How did Scientists have identified that animals existed during the pre -historic period?

Ans : Through bones of animals

Q35: Why we call Stone tools found in some regions as Neolithic?

Ans : as they are not similar to the normal tools as those of Paleolithic.

Q36: What was the major difference between the tribal and normal society people?

Ans : common wealth is divided amongst the members.

Q37: Name all the places where examples of early farming and herding can be found.

Ans : North-west ,East and South India and Kashmir

Q38: The need for domestication of animal was for ___________________.

Ans : Milk and meat

Q39: The people of Burzahom are associated with the period named as _________________.

Ans : Neolithic

Q40: Name the period in which people learned to make food.

Ans : Neolithic

Q41: Name the earliest crops that were planted.

Ans : Wheat and Barley

Q42: Name the place where famous site of Burzahom is situated.

Ans : Kashmir

Q43: Mehrgarh is considered to be the place where men and women learnt to grow ___________ and wheat.

Ans : Grow barley and wheat

Q44: What is the name for the Neolithic age?

Ans : new stone age

Q45: Name the site, where hoof marks on clay surface have been found.

Ans : Mahagarh

Q46: The Neolithic site “Paiyampalli” is located in ______________.

Ans : Andhra Pradesh

Q47: Name the most important pass, which links India with Iran.

Ans : Bolan Pass

Q48: Name the site from where bones of pig were discovered.

Ans : Paiyampalli

Q49: Name the site, which provides the evidence of black gram.

Ans : Paiyampalli

Q50: “Daojali Hading” is located near the Ganga valley. True/False

Ans : False

Q51: Name two important plant, which were domesticated.

Ans : Wheat and barley

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Extra Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Very Short Question Answers - From Gathering to Growing Food Class 6 Notes | EduRev

,

MCQs

,

practice quizzes

,

past year papers

,

pdf

,

study material

,

Very Short Question Answers - From Gathering to Growing Food Class 6 Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

Sample Paper

,

video lectures

,

shortcuts and tricks

,

Very Short Question Answers - From Gathering to Growing Food Class 6 Notes | EduRev

,

Important questions

,

ppt

,

Viva Questions

,

Exam

,

Objective type Questions

,

Semester Notes

,

Summary

,

Free

;