Very Short Question Answers - Human-Environment Interactions The tropical and the subtropical region Class 7 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 7

Created by: Rohini Seth

Class 7 : Very Short Question Answers - Human-Environment Interactions The tropical and the subtropical region Class 7 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Human-Environment Interactions The tropical and the subtropical region Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Social Studies (SST) Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Very Short Q & A :

Q1: The Amazon basin is the largest river basin in the world. (T/F)

Ans : True

Q2: The place where a river flows into another body of water is called the …………….

Ans : River’s mouth

Q3: Which among the following discovered the Amazon river-?

a. Portuguese

b. English

c. Dutch

d. Spanish

Ans : Spanish

Q4: The Amazon basin lies between………………………………latitude.

Ans : 10 degree north and 10 degree south

Q5: Name the countries of Amazon basin through which equator pass?

Ans : Equador, Columbia and Brazil

Q6: Where is one –horned rhinoceros found?

Ans : In Brahmaputra plain.

Q7: The famous Taj Mahal lies on the banks of river……………… in Agra.

Ans : Yamuna

Q8: Name the region in which the river Amazon flows through?

Ans : Equatorial

Q9: Kaziranga and Manas wild life sanctuaries is in which of the following states-

a. Bengal

b. Assam

c. Orissa

d. Tripura

Ans : Assam

Q10: Susu is locally name of which of the following aquatic animal-

a. Whale

b. Tortoise

c. Fish

d. Dolphin

Ans : Dolphin

Q11: Silk is produced through the cultivation of silkworms. (T/F)

Ans : True

Q12: Which among the following is a cash crop-?

a. Wheat

b. Maize

c. Rice

d. Sugar cane

Ans : Sugar cane

Q13: Sloth is the type of –

a.Animal

b. Bird

c. Fish

d. Crops

Ans : Animal

Q14: Piranha is the type of-

a. Bird

b. Fish

c. Crops

d. Animal

Ans : Fish

Q15: Amazon basin is characterized by hot and wet climate throughout the year. (T/F)

Ans : True

Q16: Name the tributaries of river Ganga?

Ans : The Ghagra the Son, the Chambal, the Gandak the Kosi

Q17: The summer are hot and winter is cold in Ganga Brahmaputra basin.(T/F)

Ans : True

Q18: Bromeliads are special plants that store water in their leaves. (T/F)

Ans :  True

Q19: Tapioca, Pineapple, Sweet potato are grown in the area of Amazon basin. T/F

Ans : False

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Semester Notes

,

mock tests for examination

,

Important questions

,

practice quizzes

,

past year papers

,

shortcuts and tricks

,

Very Short Question Answers - Human-Environment Interactions The tropical and the subtropical region Class 7 Notes | EduRev

,

video lectures

,

Free

,

Extra Questions

,

Viva Questions

,

Objective type Questions

,

ppt

,

Summary

,

Very Short Question Answers - Human-Environment Interactions The tropical and the subtropical region Class 7 Notes | EduRev

,

Very Short Question Answers - Human-Environment Interactions The tropical and the subtropical region Class 7 Notes | EduRev

,

MCQs

,

study material

,

Sample Paper

,

Previous Year Questions with Solutions

,

pdf

,

Exam

;