Very Short Question Answers - In the Earliest Cities Class 6 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 6

Class 6 : Very Short Question Answers - In the Earliest Cities Class 6 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - In the Earliest Cities Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Very Short Q&A:

Q1: Name the place where the large piece of white stone having the inscription of Harappan script was found.

Ans : Dholavira

Q2: What was the purpose of Fire altars in Harappa?

Ans : To perform sacrifices

Q3: Most of the beads that were found in Harappa were made of ____________.

Ans :Carnelian 

Q4: The City of Lothal stands beside the Gulf of Khambat. True/False

Ans :true 

Q5: What was the intensity of rainfall in Harappa?

Ans :heavy rainfall 

Q6: Where was the city of Lothal situated?

Ans :Lothal was situated near the areas where raw materials such as semi-precious stones were easily available 

Q7: The huge tank of water in located Lothal was used as _____________.

Ans : Dockyard

Q8: What was the purpose of seals?

Ans :Seals may have been used to stamp bags or packets containing goods that were sent from one place to another. 

Q9: Name the most important centre for making objects out of stone, shell and metal.

Ans : Lothal 

Q10: Generally the Harappan writings have been found on Black stones. True/False

Ans : false

Q11: Where is Dholavira located?

Ans : Rann of Kutch

Q12: Write the name of a new tool which was used to dig earth for turning the soil and planting trees.

Ans : Plough

Q13: What is faience?

Ans : Faience is a material that is artificially produced, it was used to make beads, tiny vessels etc.

Q14: Name the Harappan cities where sacrifices may have been performed.

Ans : Kalibangan and Lothal

Q15: From present-day Gujarat, Iran and Afghanistan, the Harappans obtained __________.

Ans : precious stones.

Q16: What was the name of the special tank of Mohenjodaro?

Ans : the Great Bath

Q17: Harappa was discovered__________ years back.

Ans : 80

Q18: The city of Lothal stood close to the Gulf of _________.

Ans : Khambat.

Q19: What do we call to the western part of the Harappan city?

Ans : Citadel

Q20: Name the places where traces of fire altars have been found.

Ans : Kalibangan and Lothal

Q21: Name the city of Harappa that was divided into three parts.

Ans : Dholavira

Q22: Invasion of aryans have been the reason for the decline of some of the Harappan cities. True/False

Ans : True

Q23: We find proof of abandonment of cities like ____________ and _______.

Ans : Sind and West Punjab

Q24: Name the city where Cotton was most probably grown.

Ans : Mehrgarh

Q25: What was the shape of the Harappan seal?

Ans : Rectangular

Q26: Name the metal that stands out due to its absence at the Harappan cities

Ans : Iron

Q27: Who were Scribes?

Ans : They were probably the people who wrote on seals and other materials about transactions and other factors

Q28: The special buildings of the city were constructed at the _________.

Ans : Citadel

Q29: Name the material used to made a plough.

Ans : Wood

Q30: Mention a unique finding of Dholavira.

Ans : Large letters of Harappan script

Q31: State a features of the houses constructed in Harappan civilisation.

Ans : drainage system

Q32: What was the purpose of 'great bath' in the Harappan civilisation?

Ans : bathing on special occasions

Q33: What were the important functions of the ruling class people?

Ans : Construction of special buildings and sending envoys

Q34: How the Great Bath was made water tight?

Ans : By Natural tar

Q35: What do we call the pattern in which bricks were laid to make the walls stronger?

Ans : Interlocking

Q36: Name two popular gold mines in Karnataka.

Ans : two popular gold mines at Hatti and Kolar in Karnataka.

Q37: What was the common feature of Harappan buildings?

Ans : baked bricks

Q38: People in Egypt carefully preserved the dead bodies known as _____________.

Ans : bitumen

Q39: The city of Lothal was located on the banks of the river __________.

Ans : Bhogava

Q40: What do we call to the pyramids build by people of Egypt?

Ans : huge tombs

Q41: The Egyptian people used to preserve the bodies of their kings after their death and buried them in these pyramids. True/False

Ans : true

Q42: Name the states where the two sites of the Harappan civilization were vacated due to flood.

Ans : Sind and West Punjab

Q43: The Pharaohs built huge tombs in Egypt, which are known as __________.

Ans : Pyramids

Q44: What was the shape of pyramids?

Ans : Pyramids were shaped as inverted cone masonry structures.

Q45: What is Mummy?

Ans : A Mummy is a corpse, whose skin and organs have been preserved

Q46: What do the archaeoligists described the smaller but higher structure found at Harappan sites?

Ans : Citadel

Q47: What is the second name of Interlocking pattern?

Ans : Interlocking pattern is also known as running lane pattern

Q48: The scribes were skilled in the manufacturing of seals. True/False

Ans : True

Q49: Mention the name of a metal, which was mixed with copper to produce bronze during Harappan period.

Ans : Tin

Q50: What were the uses of bronze metal?

Ans : This metal was used to make weapons and also agricultural implements.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Sample Paper

,

Exam

,

MCQs

,

Summary

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

Very Short Question Answers - In the Earliest Cities Class 6 Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Free

,

Extra Questions

,

Very Short Question Answers - In the Earliest Cities Class 6 Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

Viva Questions

,

Very Short Question Answers - In the Earliest Cities Class 6 Notes | EduRev

,

study material

,

pdf

,

mock tests for examination

,

ppt

,

past year papers

,

Objective type Questions

,

Important questions

;