Very Short Question Answers: Kingdoms, Kings & Early Republic Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6

Class 6: Very Short Question Answers: Kingdoms, Kings & Early Republic Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6

The document Very Short Question Answers: Kingdoms, Kings & Early Republic Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Very Short Q & A :

Q1: What do you mean by The word "Janapadas"?

Ans : land where the jana set its foot and settled down.

Q2: Janapada could be a republic or a ________.

Ans : Monarchy

Q3: What do you mean by mahajanapadas?

Ans : Some janapadas gained control over large areas and became mahajanapadas

Q4: List an important charactersistics of the Ganges civilisation of Northern India.

Ans : Painted grey ware frequently decorated with simple designs in black or red paint, These were used on special occasions to serve special food.

Q5: What was the use of the Painted grey ware?

Ans : These were used on special occasions to serve special food.

Q6: Who conquered the last of the ganas or sanghas?

Ans : Gupta rulers

Q7: What is the meaning of term Ashvamedha ?

Ans :  horse sacrifice

Q8: Some kings were recognised as 'rajas' due to the big sacrifices they made. True/False

Ans : true

Q9: Name the most important centre for making objects out of stone, shell and metal.

Ans : Charioteer

Q10: Who composed later Vedic books?

Ans : Priests

Q11: later Vedic books are named so e because they were composed after the ____________.

Ans : Rigveda

Q12: Write the name of a new tool which was used to dig earth for turning the soil and planting trees.

Ans : Plough

Q13: The Shudras had to serve the other three groups from the caste hierarchy. True/False

Ans : true

Q14: Who where Kammakaras?

Ans : Landless Agricultural labourers

Q15: List a work done by Kammakaras.

Ans : The work of transplantation of paddy was a back breaking work.

Q16: Amongst the others, the later vedic literature generally included the _________.

Ans : Sama Veda

Q17: Into how many groups, the Later vedic society was divided?

Ans : Four

Q18: Name the four groups into which Later vedic society was divided.

Ans : Brahmins, Kshaytriyas, Vaishyas and Shudras.

Q19: The special type of pottery found at Janapadas was _____________.

Ans : painted grey ware

Q20: Why did kings fortified their capital city?

Ans : For protection and showing off their wealth

Q21: Soldiers of ancient period were paid regular salaries. True/False

Ans : True

Q22: List one of the major changes that occurred in the field of agriculture.

Ans : growing use of iron plough shares.

Q23: What led to the increase in the production?

Ans : the introduction of iron plough shares

Q24: Name the group of people who were not allowed to participate in the assemblies of the ganas.

Ans : women, dasas and kammakaras

Q25: Alexander lived in ______________.

Ans : Macedonia, in Europe

Q26: Buddha and Mahavira belonged to which group ?

Ans : Kshatriyas

Q27: What was the name of the minister of Ajatasatru?

Ans : Vassakara

Q28: Ajatasattu wanted to attack the __________.

Ans : Vajjis

Q29: Name a famous Buddhist book.

Ans : Digha Nikaya

Q30: What is the another name of famous Buddhist book 'Collection of Long Discources’?

Ans : Digha Nikaya

Q31: Why did Alexander’s soldiers refused to march further from the bank of river Beas?

Ans : they were afraid of the Indian armies.

Q32: What did the forests provided to the people of Magadha?

Ans : wood for building houses and chariots

Q33: Bimbisara and Ajatasatru were rulers of ____________.

Ans : Magadha

Q34: In Magadha elephants were captured and used in army. True/False

Ans : True

Q35: Avanti had its capital at _____________.

Ans : Ujjain

Q36: What was the most important source of revenue to the state?

Ans : Agriculture

Q37: What was bhaga or a share?

Ans : the tax was fixed at 1/6th of the crop produced. This was known as bhaga or a share.

Q38: Name the great religious leader who belonged to gana-sangha.

Ans : Lord Mahavira

Q39: Name the capital of the state of Vajji.

Ans : Vaishali

Q40: The capital of Magadha shifted from _______to _______.

Ans : Ujjain to Vaishali

Q41: List some important mahajanapadas.

Ans : Among the important mahajanapadas were Kosala, Vatsa, Magadha, Vajji and Avanti

Q42: Name the capital of Magadha.

Ans : Rajagriha

Q43: A king of Macedonia who wanted to become the conqueror of the world.

Ans : Alexander

Q44: List the feature that contributed the most to the rise of mahajanapadas.

Ans : expansion of territories by the janapadas

Q45: How many mahajanapadas was there?

Ans : There were altogether 16 mahajanapadas.

Q46: TThe members of the Vajji gana enjoyed the title of ______________.

Ans : Raja

Q47: Define bhaga.

Ans : The collection of taxes on crops during the time of Mahajanapadas.

Q48: Name two most important rivers of the Magadha, which contributed in its development.

Ans : Ganga and the Son.

Q49: Bimbisara and Ajatasattu were the kings of________.

Ans : Magadh

Q50: Who provided the first evidence of democratic form of government?

Ans : Greece

The document Very Short Question Answers: Kingdoms, Kings & Early Republic Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Related Searches

Semester Notes

,

practice quizzes

,

Important questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

study material

,

Very Short Question Answers: Kingdoms

,

Very Short Question Answers: Kingdoms

,

past year papers

,

Kings & Early Republic Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6

,

pdf

,

Objective type Questions

,

ppt

,

MCQs

,

Sample Paper

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

Kings & Early Republic Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

video lectures

,

Exam

,

mock tests for examination

,

Very Short Question Answers: Kingdoms

,

Kings & Early Republic Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6

,

Free

;