Very Short Question Answers - Life In The Desert Class 7 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 7

Created by: Rohini Seth

Class 7 : Very Short Question Answers - Life In The Desert Class 7 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Life In The Desert Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Social Studies (SST) Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Very Short Q & A :

Q1: Name the world’s largest desert.

Ans : Sahara

Q2: Which of the following country do not touches the Sahara desert-

a. Algeria

b. Egypt

c. Morocco

d. New Zealand

Ans : New Zealand

Q3: Hyenas found in Sahara desert is a-

a. Plant

b. Animal

c. Oasis

Ans : Animal

Q4: Tafilalet oasis in ……………… is a large oasis with an area of about 13000 sq.km

Ans : Morocco

Q5: …………one of the coldest inhabited places on earth is located in Laddakh.

Ans : Drass

Q6: Red starts is a species of-

a. Fish

b. Wild goats

c. Birds

Ans : Birds

Q7: Name the capital of Laddakh.

Ans : Leh

Q8: Which of the following passes is not crosses by manali-Leh highway-

a. Rohtang la

b. Baralacha

c. Tanglang la

d. Zozila

Ans : Zozila

Q9: Where are depression formed?

Ans : Depression are formed when wind blow away the sands.

Q10: Laddakh is also known as kahpachau (T/F)

Ans : True

Q11: Name the two major hot desert in Africa.

Ans : Kalahari and Sahara

Q12: The famous Atacama desert is in Africa (T/F)

Ans : False

Q13: The chiru is an endangered species hunted for its wool known as…………….

Ans : Shahtoot

Q14: Laddakh is a…………………… lying in the great Himalayas.

Ans : Cold desert

Q15: Ganga glaciers are found in Laddakh .(T/F)

Ans : True

Q16: The national highway 1A connects Leh to Kashmir valley through the ………………pass.

Ans : Zojila

Q17: Hemis in the Laddakh is a famous-

a. Mosque

b. Temple

c. Church

d. Monastery

Ans : Monastery

Q18: How many countries touches the Sahara desert?

Ans : Eleven

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Summary

,

Free

,

Extra Questions

,

past year papers

,

Very Short Question Answers - Life In The Desert Class 7 Notes | EduRev

,

Very Short Question Answers - Life In The Desert Class 7 Notes | EduRev

,

Exam

,

practice quizzes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

ppt

,

Very Short Question Answers - Life In The Desert Class 7 Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

mock tests for examination

,

Viva Questions

,

video lectures

,

Semester Notes

,

MCQs

,

pdf

,

Important questions

,

Sample Paper

,

study material

,

Objective type Questions

;