Class 7  >  Social Studies (SST) Class 7  >  Very Short Question Answers - Life In The Temperate Grassland

Very Short Question Answers - Life In The Temperate Grassland Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7

Document Description: Very Short Question Answers - Life In The Temperate Grassland for Class 7 2022 is part of Life in the Temperate Grasslands(Not in Syllabus 2020-21) for Social Studies (SST) Class 7 preparation. The notes and questions for Very Short Question Answers - Life In The Temperate Grassland have been prepared according to the Class 7 exam syllabus. Information about Very Short Question Answers - Life In The Temperate Grassland covers topics like and Very Short Question Answers - Life In The Temperate Grassland Example, for Class 7 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Very Short Question Answers - Life In The Temperate Grassland.

Introduction of Very Short Question Answers - Life In The Temperate Grassland in English is available as part of our Social Studies (SST) Class 7 for Class 7 & Very Short Question Answers - Life In The Temperate Grassland in Hindi for Social Studies (SST) Class 7 course. Download more important topics related with Life in the Temperate Grasslands(Not in Syllabus 2020-21) , notes, lectures and mock test series for Class 7 Exam by signing up for free. Class 7: Very Short Question Answers - Life In The Temperate Grassland Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Very Short Q & A :

Q1: World’s grass land having two broad categories: those that occur in the ………………region and those that occur in the ………………region.

Ans : Temperate region, tropical region


Q2: Temperate grass land of North America is known as…………….

Ans : Prairies


Q3: Canadian prairies are drained by the tributaries of………………….

Ans : Saskatchewan


Q4: The veld has a mild climate due to the influence of the Indian Ocean. (T/F)

Ans : True


Q5: Which of the following is known as the gold capital of world?

a. Chicago

b. Minneapolis

c. Johannesburg

d. Kansas

Ans : Johannesburg


Q6: Merino is a type of-

a. Fish

b. Goat

c. Sheep

d. Aquatic animal

Ans : Sheep


Q7: Kimberly is famous for

a. gold mines

b. silver mines

c. diamond mines

d. coal mines

Ans : Diamond


Q8: The name veld given by the –

a. Spanish

b. Britishers

c. Dutch

d. coal mines

Ans : Dutch


Q9: Drakensburg mountain lies in which of the following-

a. USA

b. South Africa

c. Mexico

d. Chile

Ans : South Africa


Q10: The tributaries of river orange and Limpopo drain in the region of veld (T/F)

Ans :  True


Q11: Cattle farms in the North American grassland is known as?

Ans : Ranches


Q12: When is the rainy season in the veld?

Ans : The rainy season in the veld in summer month from November to February


Q13: Name the river that drains the veld.

Ans : Orange, Limpopo


Q14: The word prairie originated from Latin word priata which means …………….

Ans : Meadow


Q15: Due to the presence of discontinuous grasses exposing barren surface the soil of velds are not fertile. (T/F)

Ans : True


Q16: Name some important occupation of veld.

Ans : Cattle rearing, mining and dairy farming


Q17: Why prairies are known as the “GRANARIES” of the world?

Ans : Because of the huge surplus of wheat production prairies are also known as the granaries of the world


Q18: Bison is a species of-

a. dog

b. cat

c. buffalo

d. sheep

Ans : Buffalow


Q19: Name some animals found in the prairie region.

Ans : Rabbits, coyotes, gophers and prairies dog


Q20: Name some animals found in velds region.

Ans : lions, leopards, cheetah ,kudu

The document Very Short Question Answers - Life In The Temperate Grassland Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7 is a part of the Class 7 Course Social Studies (SST) Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Related Searches

Summary

,

Semester Notes

,

Very Short Question Answers - Life In The Temperate Grassland Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7

,

Very Short Question Answers - Life In The Temperate Grassland Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7

,

Previous Year Questions with Solutions

,

study material

,

Extra Questions

,

past year papers

,

practice quizzes

,

Exam

,

Viva Questions

,

Free

,

Sample Paper

,

shortcuts and tricks

,

Objective type Questions

,

ppt

,

MCQs

,

Very Short Question Answers - Life In The Temperate Grassland Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7

,

mock tests for examination

,

Important questions

,

video lectures

,

pdf

;