Very Short Question Answers - Light, Shadow and Reflections Class 6 Notes | EduRev

Science Class 6

Class 6 : Very Short Question Answers - Light, Shadow and Reflections Class 6 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Light, Shadow and Reflections Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Q1: What are luminous objects?

Ans: Objects that give out or emit light of their own are known as luminous objects.


Q2: Butter paper is __________object. (transparent/translucent/opaque)

Ans: Translucent


Q3: Give two examples of non-luminous objects.

Ans: Chair and shoe


Q4: What type of object is said to be transparent?

Ans: If we are able to see clearly through an object, it is said to be transparent.


Q5: Give two examples of transparent objects.

Ans: Glass and water

Very Short Question Answers - Light, Shadow and Reflections Class 6 Notes | EduRevGlass and Water are both Transparent


Q6: Give two example of luminous object.

Ans: Sun and torch bulb


Q7: What are translucent objects?

Ans: There are some objects through which we can see but not clearly. Such objects are known as translucent objects.


Q8: Wooden piece is a ___________object. (translucent/opaque)

Ans: Opaque


Q9: If we cannot see through an object at all, it is an __________object.

Ans: Opaque


Q10: Give two examples of opaque objects.

Ans: Plastic box and wooden table


Q11: When are shadows formed?

Ans: Shadows are formed when an opaque object comes in path of light

Very Short Question Answers - Light, Shadow and Reflections Class 6 Notes | EduRevShadow


Q12: The shadows can be seen only on a screen. (TRUE/FALSE)

Ans: True


Q13: By shadows, we may know about ___________ of object. (shape/size)

Ans: Shape


Q14: Why we should not look directly at sun?

Ans: We should not look directly at sun because that could be extremely harmful for the eyes.


Q15: Light travels along ___________path.

Ans: Straight


Q16: Mirror changes direction of light that falls on it. (TRUE/FALSE)

Ans: True

Very Short Question Answers - Light, Shadow and Reflections Class 6 Notes | EduRevMirror changes Direction of Light


Q17: We can see our face in mirror because mirror ___________our face.

Ans: Reflects


Q18: Images are different from shadows. (TRUE/FALSE)

Ans: True


Q19: __________object makes shadows.

Ans: Opaque


Q20: Stars and sun are __________source of light.

Ans: Natural


Q21: _________objects allows light to pass through them partially.

Ans: Translucent


Q22: Pinhole camera produces ________image.

Ans: Inverted


Q23: A sheet of polythene is ___________object. (luminous/non luminous)

Ans: Non luminous


Q24: Shadows are of two kinds. What are they?

Ans: Umbra and penumbra.


Q25: Clean water is __________. (transparent/translucent/opaque)

Ans: Transparent


Q26:  Shadows are not cast by every type of object. (TRUE/FALSE)

Ans: True


Q27: Moon is _________body. (Luminous/non-luminous)

Ans: Non luminous


Q28:  Air and water are _________. 

a) Transparent and non-luminous 

b) Opaque and non luminous. 

c) Translucent and non-luminous.

Ans: a) Transparent and non-luminous


Q29:  What type of object is sheet of cellophane? (transparent/translucent/opaque)

Ans: Transparent

Very Short Question Answers - Light, Shadow and Reflections Class 6 Notes | EduRevCellophane


Q30: Moon reflects ________light that falls on it.

Ans: Sun


Q31: Which of the following is not translucent?

a) Fog

b) Notebook

c) Smoke

d) Sheet of polythene

Ans: b) Notebook


Q32: ___________objects allows light to pass through them completely.

Ans: Transparent

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Extra Questions

,

Very Short Question Answers - Light

,

pdf

,

shortcuts and tricks

,

Very Short Question Answers - Light

,

Very Short Question Answers - Light

,

Exam

,

Objective type Questions

,

Viva Questions

,

Important questions

,

past year papers

,

Shadow and Reflections Class 6 Notes | EduRev

,

ppt

,

study material

,

Shadow and Reflections Class 6 Notes | EduRev

,

MCQs

,

Semester Notes

,

Summary

,

Free

,

mock tests for examination

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Shadow and Reflections Class 6 Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

Sample Paper

,

video lectures

;