Very Short Question Answers - Major Landforms of the Earth Class 6 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 6

Created by: Rohini Seth

Class 6 : Very Short Question Answers - Major Landforms of the Earth Class 6 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Major Landforms of the Earth Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Very Short Q & A :

 

Q1: What is the main reason for the upliftment and sinking of the earth?

Ans : Continuous movement within earth's interior

Q2: Name the highest peak in the world.

Ans : Mount Everest

Q3: Give examples of block mountains.

Ans : Rhine valley and the Vosges mountain in Europe

Q4: Jog Falls are situated in _________.

Ans : Karnataka.

Q5: Mauna Kea is an under sea mountain. True/ False

Ans : True

Q6: What do you mean by Range of mountains?

Ans : group of mountains in a continuous line.

Q7: Name the oldest Fold Mountain System in the world.

Ans : Aravali range.

Q8: Give an example of fold mountains.

Ans : Ural Mountains in Russia

Q9: How do Volcanic Mountains are formed?

Ans : Due to volcanic activities inside the earth.

Q10: Give an example of Volcanic Mountain.

Ans : Mt. Kilimanjaro.

Q11: The lava plateaus have black soil good for growing _______.

Ans : cotton

Q12: What kind of soil are found in the lava plateaus?

Ans : black soil.

Q13: Define a plateau.

Ans : is a flat topped table land standing above the surrounding area.

Q14: Name the oldest plateau in India.

Ans : Deccan

Q15: Block Mountains are formed due to

1. vertical displacement.

2. lateral displacement.

3. horizontal displacement.

4. water displacement

Ans : vertical displacement.

Q16: What are glaciers?

Ans : Glaciers are the permanently frozen rivers of ice.

Q17: Name the plateau famous for gold and diamond mining.

Ans : African plateau

Q18: Why Plateaus are very useful?

Ans : Plateaus are very useful because they are rich in mineral deposits.

Q19: Name the highest waterfall in India.

Ans : Jog Fall

Q20: The most productive area for cultivation is the plain. True/False.

Ans : True

Q21: Name the place where Rope Bridge is situated.

Ans : Arunachal Pradesh.

Q22: A famous mountain range of Europe is the ______.

Ans : Alps.

Q23: Name the old fold mountain of Russia.

Ans : Ural

Q24: An elevated flat table topped land is called a ___________.

Ans : plateau.

Q25: Where is Mauna Kea situated?

Ans : Hawaii

Q26: Name the place where the Hundru falls on the river Subarnarekha is situated.

Ans : Chhotanagpur plateau.

Q27: Mountains are useful because they have

a. rich mineral deposits.

b. rich variety of flora and fauna.

c. rich solar energy.

d. ideal conditions for human habilitation.

Ans : rich variety of flora and fauna.

Q28: Give a reason why less people live in the mountain region?

Ans : Because climate is harsh

Q29: Chhotanagpur plateau has a huge reserve of Gold. True/False

Ans : False

Q30: Name the river on which Hundru falls is located.

Ans : River Subarnarekha.

Q31: Flora means _______ kingdom.

Ans : Plants

Q32: Name the most popular sport in the mountains.

Ans : Skiing

Q33: Paragliding is a sport associated with _________.

Ans : Mountains

Q34: Why does less land is available for farming on mountains?

Ans : As slopes are steep on mountains, less land is available for farming.

Q35: Name the mountain range that has considerably worn down due to the processes of erosion

Ans : Aravali. 

Q36: Why we call mountains as storehouse of water?

Ans : Glaciers provides water

Q37: What do you mean by horst?

Ans : The uplifted block between two normal faults is known as horst.

Q38: What do you mean by graben?

Ans : The lowered block between two normal faults is known as graben.

Q39: What is erosion?

Ans : The wearing away of the earth’s surface is called erosion.

Q40: Name the most populated region of India.

Ans : Indo-Gangetic plain is the most populated region of India.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

practice quizzes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

study material

,

video lectures

,

Summary

,

Extra Questions

,

Viva Questions

,

Very Short Question Answers - Major Landforms of the Earth Class 6 Notes | EduRev

,

pdf

,

Objective type Questions

,

Important questions

,

shortcuts and tricks

,

Sample Paper

,

Very Short Question Answers - Major Landforms of the Earth Class 6 Notes | EduRev

,

Very Short Question Answers - Major Landforms of the Earth Class 6 Notes | EduRev

,

ppt

,

Free

,

mock tests for examination

,

MCQs

,

Exam

,

Semester Notes

,

past year papers

;