Very Short Question Answers - Motion and Measurement of Distance Class 6 Notes | EduRev

Science Class 6

Created by: Praveen Kumar

Class 6 : Very Short Question Answers - Motion and Measurement of Distance Class 6 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Motion and Measurement of Distance Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Very Short Q & A: 

Q1: Give two examples of mode of transport used on land.

Ans: Car and train.

Q2: What do you mean by term ‘measurement’?

Ans: The comparison of an unknown quantity with some known quantity is called measurement.

Q3: The known fixed quantity of measurement is called __________.

Ans: Unit

Q4: What is the full form of SI units?

Ans: International system of units

Q5: Give two example of each mode of transport used on water and air.

Ans: Ship and boat are the examples of mode of transport used on water. Spacecraft and aeroplane are mode of transport used on air.

Q6: What is SI unit of length?

Ans: Metre

Q7: The result of any measurement is expressed in two parts. One part is number and other part is ______.

Ans: Unit

Q8: In ancient India small length measurement used were angul and mutthi.(TRUE/FALSE)

Ans: True

Q9: The system of unit of measurement used now days is ___________.

Ans: International system of units(SI Units)


Q10: What is motion?

Ans: Change in position of an object with time is known as motion.

Q11: 1 metre is equal to __cm.

Ans: 100

Q12: We can measure length of a curved line directly by using a metre scale.(TRUE/FALSE)

Ans: False

Q13: What are different types of motion?

Ans: Rectilinear motion, circular motion and periodic motion.

Q14: When objects move along a straight line such motion is called ______ motion.

Ans: Rectilinear motion.

Q15: One centimetre is equal to _______millimetre.

Ans: 10

Q16: When an object moves in a circular path, such motion is called _________.

Ans: Circular motion

Q17: Give one example of periodic motion.

Ans: Motion of a pendulum is a periodic motion.

Q18: One kilometre is equal to __________ metre.

Ans: 1000

Q19: We can use __________ to measure length of a curved line.

Ans: Thread

Q20: A sprinter in 100m race move along a straight track. This type of motion is called _________.

Ans: Rectilinear motion

Q21: Give an example of circular motion.

Ans: Motion of a point marked on the blade of an electric fan is a circular motion.

Q22: Strings of guitar being played are in __________motion.

Ans: Periodic

Q23: In periodic motion, object repeats its motion. (TRUE/FALSE)

Ans: True

Q24: Hands of clock are example of_________ motion.

Ans: Circular

Q25: What is periodic motion?

Ans: An object repeats its motion after some time; this type of motion is called periodic motion.

Q26: 8 km is equal to ___m.

Ans: 8000

Q27: The length of a rope is 5m. Express it in cm.

Ans: 5 m = 500 cm

Q28: If a child is moving on swing, its motion is __________.

Ans: Periodic motion

Q29: 10 centimetres is equal to __________mm.

Ans: 100

Q30: A ball is rolling on the ground, rotating as well as moving forward on the ground. Therefore it undergoes _____________ and ___________ motion.

Ans: Rectilinear and rotational

Q31: If the person is walking along a straight road, its motion is _____________.

Ans: Rectilinear motion

Q32: Motion of falling stone is __________.

Ans: Rectilinear motion

Q33: How many millimetres are there in 20 centimetres?

Ans: 1 cm= 10 mm, so 20 cm = 20*10 = 200 mm

Q34: Rekha took one metre rope. She wants to know the length of rope in cm and mm. Answer.

Ans: The length of rope in cm is 100 and in mm is 1000.

Q35: 2 km is equal to _________m and ________cm.

Ans: 2000 m and 200000 cm

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!
125 videos|139 docs|48 tests

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

MCQs

,

Very Short Question Answers - Motion and Measurement of Distance Class 6 Notes | EduRev

,

study material

,

Free

,

ppt

,

pdf

,

Sample Paper

,

shortcuts and tricks

,

Important questions

,

Very Short Question Answers - Motion and Measurement of Distance Class 6 Notes | EduRev

,

Summary

,

Exam

,

past year papers

,

Viva Questions

,

Very Short Question Answers - Motion and Measurement of Distance Class 6 Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

mock tests for examination

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Objective type Questions

,

video lectures

,

Semester Notes

,

practice quizzes

;