Very Short Question Answers - Motions of the Earth Class 6 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 6

Created by: Rohini Seth

Class 6 : Very Short Question Answers - Motions of the Earth Class 6 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Motions of the Earth Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Very Short Q & A:

 

Q1: Name the season in which days are shorter.

Ans : winter season

Q2: Equinox has

a. equal days and equal nights.

b. shorter days and longer nights.

c. longer days and shorter nights.

d. shorter days and shorter nights.

Ans : equal days and equal nights.

Q3: If it is winters in Northern hemisphere, then in Southern hemisphere it would be _______.

Ans : summer season

Q4: If earth starts rotating from east to west then the sun will rise from west. True/False

Ans :  true

Q5: In Australia, Christmas is celebrated in __________ season.

Ans : summer

Q6: Which place is called as land of midnight sun?

Ans : The places beyond Arctic & Antarctic circle

Q7: 6 hours are ignored while calculating a year for the sake of convenience. True/False

Ans : true

Q8: What will happen if the earth did not rotate?

Ans : life would not have been possible

Q9: Define revolution.

Ans: Revolution is the motion of the earth around the Sun on its orbit. It takes 365 days and 6 hours to complete one revolution.

Q10: Define rotation.

Ans: Rotation is the motion of the earth on its axis. It takes 24 hours to complete one rotation.

Q11: The rays of the sun fall directly on 21st June on __________.

Ans: Tropic of Cancer

Q12: What causes day and night?

Ans : Rotation

Q13: What causes different seasons?

Ans: Revolution

Q14: Why day is shortest in northern hemisphere on 22nd December?

Ans: On 22 December, sunrays are slanting at Tropic of Cancer which has the Winter Solstice and hence the day is shortest.

Q15: Which day is considered as shortest day in northern hemisphere?

Ans: 22nd December

Q16: What do you mean by equinox?

Ans: On 23rd September, neither of the poles is tilted towards the Sun. This is called an equinox.

Q17: Christmas in New Zealand is celebrated in ________.

Ans : Summer

Q18: The axis of the earth is a bit tilted and hence makes an angle of 66½o with the orbital plane. True/False

Ans : True

Q19: Earth’s one revolution around sun takes how many days?

Ans : Jog Fall

Q20: Name The festival of India that follows solar calendar

Ans : True

Q21: Name the festival which marks the harvest season in North India.

Ans : Makar sankranti

Q22: In which month the famous festival of Lohri is celebrated?

Ans : January

Q23: The Arctic Circle experiences day light continuously for ___________.

Ans : 6 months

Q24: Name the day which is considered as the shortest day at Southern Hemisphere.

Ans : 21st  June

Q25: Name the day which is considered as the longest day at Northern Hemisphere.

Ans : 21st  June

Q26: The whole earth experience equal days and equal nights on_________.

Ans : Equinox (takes place twice a year on March 21 and September 23)

Q27: 21st march and 23rd September are the days of

Summer solstice

Winter solstice

Equinox

Spring solstice

Ans : equinox

Q28: Seasons change due to the change in the _________ of the earth.

Ans : Direction of Hemispheres

Q29: How many days, does February have in a leap year?

Ans : 29 Days

Q30: Leap year comes every fourth year because

6 hours are added for 4 years.

it is easy to divide years by 4.

3 is not a good number.

4 hours are added for 6 years.

Ans : (A)- 6 hours added for 4 years becomes 6*4= 24 hours = 1 day

Q31: The earth moves around the sun on a path which is curved. True/False

Ans : True (it is elliptical path which comes under curved category)

Q32: The earth receives light from _________.

Ans : sun

Q33: What is circle of illumination?

Ans : The circle of illumination is the division between day and night over the earth. The circle of illumination bisects (cuts in half) all latitudes.

Q34: Name the angle of tilt of the earth.

Ans : The tilt of the Earth's axis is called obliquity.It is tilted 23.5 degrees relative to our orbital plane.

Q35: The amount of solar radiation received by the Earth to annually vary by about how many percentages?

Ans : The solar radiation at the top of the atmosphere fluctuates by about 6.9% during a year

Q36: 23 ½0 South marks the ____________.

Ans : Tropic of Capricorn is the line that is located 23½  degrees south of the equator.

Q37: On 21st march and 23rd September, the sun rays fall directly on ________.

Ans : On 21st March and September 23rd, direct rays of the sun fall on the equator.

Q38: In the northern hemisphere on 21st June

longest day and shortest night occur.

longest night and shortest day occur.

equal day and equal night occur.

longest day and longest night occur.

Ans : longest day and shortest night occur.

Q39: What are the two factors responsible for the formation of seasons?

Ans : The combined effect of the Earth's orbital motion and the tilt of its rotation axis results in the season.

Q40: The vernal equinox is commonly called _________.

Ans : Spring

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

pdf

,

Free

,

practice quizzes

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

video lectures

,

Summary

,

Sample Paper

,

Exam

,

Very Short Question Answers - Motions of the Earth Class 6 Notes | EduRev

,

MCQs

,

Objective type Questions

,

shortcuts and tricks

,

mock tests for examination

,

ppt

,

Previous Year Questions with Solutions

,

study material

,

Very Short Question Answers - Motions of the Earth Class 6 Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

Important questions

,

past year papers

,

Very Short Question Answers - Motions of the Earth Class 6 Notes | EduRev

;