Very Short Question Answers - New Empires and Kingdoms Class 6 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 6

Created by: Rohini Seth

Class 6 : Very Short Question Answers - New Empires and Kingdoms Class 6 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - New Empires and Kingdoms Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Very Short Q & A :

Q1: Who composed The Prashasti of Chalukya king Pulakeshin II?

Ans : Ravikirti

Q2: Name the place which was the capital of Chalukya rulers.

Ans : Aihole

Q3: Among the Gupta rulers, the title of maharaj-adhiraja was first adopted by____________.

Ans :  Chandragupta 

Q4: Who was the founder of the Gupta dynasty?

Ans : Srigupta

Q5: Why most of the rulers of the time took the title of maharaja and maharajadhiraja?

Ans : to show their influence and strength.

Q6: Who checked Harsha’s march into the Deccan?

Ans : Pulakeshin II

Q7: Harsha was the ruler of Kanauj. True/False

Ans : True

Q8: Name the Kanauj ruler who was credited for performing Ashvamedha sacrifice several times.

Ans : Harsha

Q9: Chandragupta II led an expedition to western India against __________.

Ans : Shakas

Q10: Who wrote the biography of king Harshavardhana?

Ans : Banabhatta

Q11: Who was Banabhatta?

Ans : Banabhatta was a poet laureate in Harshavardhana court.

Q12: The Sabha was an assembly of ________.

Ans : brahmin land owners

Q13: How did the Sabha functioned?

Ans : through subcommittees, which looked after irrigation, agricultural operations, making roads, local temples.

Q14: China is known for the invention of the technique of making_______.

Ans : Silk

Q15: Name The capital of Chalukyas.

Ans : Aihole

Q16: Ravikriti was the court poet of Pulakeshin II.True/False

Ans : True

Q17: What is the meaning of the term’genealogies’?

Ans : lists of ancestors

Q18: Why Genealogies is very important in the study of history?

Ans : It is important when we study history and discuss the rule of important dynasties.

Q19: Harisena Prashasti refers to the exploits of ______________.

Ans : Samudragupta

Q20: Harisena classifies the campaigns of Samudragupta in this Prashasti. True/False

Ans : True

Q21: Name an Indian king who was known as ’musician king’.

Ans : Samudragupta

Q22: Name the ruler who established diplomatic relations with China.

Ans : Harshavardhan

Q23: What was Ur?

Ans : Village assembly

Q24: For whom the title Maharaja is used for in Gupta records?

Ans : Srigupta and Ghatotkacha.

Q25: Name the capital of Gupta Dynasty.

Ans : Pataliputra or Patna

Q26: What was the main reason for expansion of internal trade during the gupta period?

Ans : peace and order on account of a strong gupta rule

Q27: Both internal and foreign trade flourished during the Gupta period. True/False

Ans : true

Q28: How internal trade was carried on?

Ans : by road and through rivers

Q29: Who was the mother of the greatest Gupta emperor Samudragupta?

Ans : Kumara Devi

Q30: The early Gupta gold and silver coins were based on the coins of the ___________.

Ans : Kushanas

Q31: What did Fa Xian noticed during his visit to India?

Ans : the plight of those who were treated as untouchables by the high and mighty.

Q32: Who was Fa Xian?

Ans : a Chinese pilgrim

Q33: Sarthavaha was the title given to___________.

Ans : Leader of merchant caravans

Q34: Internal trade was principally carried by the caravans. True/False

Ans : True

Q35: What is Abhijana Shakuntalam?

Ans : Chief Judicial Officer

Q36: Who was given title “Maha-danda-nayaka”?

Ans : Minister of war and peace

Q37: What was the meaning of a sandhi-vigarahika?

Ans : Harishena

Q38: Name a Sandhi-vigrahika in the court of Samudragupta.

Ans : Kalidasa

Q39: Who is called as Indian Shakespeare?

Ans : Kalidasa

Q40: Who wrote Abhijana Shakuntalam?

Ans : the most famous play written by Kalidasa about a king and his marriage to a forest girl.

Q41: How many rulers were with Dakshinapatha?

Ans : twelve rulers

Q42: Name the gupta ruler who captured the 12 Kings of Dakshinapatha and then liberated them.

Ans : Samudragupta.

Q43: What is the most important teaching in the Islamic faith?

Ans : equality and unity of all before Allah, the one supreme god.

Q44: The rulers who were compared to Gods belonged to _________.

Ans : Gupta dynasty

Q45: What do you mean by "Prashasti"?

Ans : Prashasti is a sanskrit word meaning 'in praise of'.

Q46: The Prashastis usually provide us information on the genealogy of the kings mentioned in them.True/False

Ans : True

Q47: What was the number of different kind of rulers described by Harishena in his prashasti?

Ans : Four

Q48: Name the number of different kind of rulers described by Harishena in his prashasti.

Ans : rulers of Aryavarta, rulers of Dakshinapatha, rulers of inner circle of neighbouring states and rulers of outlying areas.

Q49: Who gave a beautiful description of the king’s moving army?

Ans : Ravikriti

Q50: Where is Sind located at present?

Ans : Pakistan.

Q51: Name an Indian astronomer and mathematician of the fifth century A.D.

Ans : Aryabhata

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

ppt

,

video lectures

,

Sample Paper

,

Very Short Question Answers - New Empires and Kingdoms Class 6 Notes | EduRev

,

Important questions

,

Very Short Question Answers - New Empires and Kingdoms Class 6 Notes | EduRev

,

Free

,

past year papers

,

Viva Questions

,

mock tests for examination

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

,

Summary

,

shortcuts and tricks

,

study material

,

Semester Notes

,

practice quizzes

,

Exam

,

Very Short Question Answers - New Empires and Kingdoms Class 6 Notes | EduRev

,

pdf

,

MCQs

,

Objective type Questions

;