Very Short Question Answers - On the Trail of the Earliest People Class 6 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 6

Created by: Rohini Seth

Class 6 : Very Short Question Answers - On the Trail of the Earliest People Class 6 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - On the Trail of the Earliest People Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Very Short Q & A :

Q 1: The inscription found in Kandahar gives us an important message, what is that?

Ans : It gives us the evidence that the Mauryan Empire was extended upto Afghanistan.

Q 2: The Mesolithic age witnessed ___________ changes.

Ans : Environmental

Q 3: Mesolithic age is also known as middle stone age. True/False

Ans : True

Q 4: Name the place where Natural caves and rock shelters were found.

Ans : Vindhyas and Deccan plateau

Q 5: What material was used to make Huts in Palaeolithic Age?

Ans : Wood

Q 6: On what surface People of the Stone Age made rock paintings?

Ans : wall of the caves

Q 7: Name the shelter of early men

Ans : caves

Q 8: Natural caves in the Vindhyas region are found in the ________ valley.

Ans : Narmada

Q 9: What is the full form of CE?

Ans : Common Era

Q 10: Early man who lived on the banks of the rivers went in search of water during the dry season. True/False

Ans : True

Q 11: How can we say that the people of Kurnool caves were familiar with fire?

Ans : as we have found traces of ashes at various sites

Q 12: Name the tool used by early men to stitch their clothes.

Ans : stone tools

Q 13: Name the material used to make clothes of early men.

Ans : animal skin

Q 14: What was the advantage of clothes made from animal skin?

Ans : It protects and keeps the body at a suitable temperature during the winter and summer season.

Q 15: Perennial lakes and rivers have water____________ the year.

Ans : Throughout

Q 16: What was the mode of transport for the people of Palaeolithic Age?

Ans : Foot, there was no other mode of transport

Q 17: Name the place where Ostrich egg shells were found in India in the Palaeolithic Age.

Ans : Patne in Maharashtra

Q 18: At which place Hunasagi is located in the present day?

Ans : Karnataka

Q 19: Why is Hunasagi famous in the history?

Ans : A number of early Palaeolithic sites were found here.

Q 20: What does the rock paintings of Madhya Pradesh and Southern Uttar Pradesh depicts?

Ans : animals and hunting scenes.

Q 21: Give some examples of Habitation Sites.

Ans : Caves and Rock shelters

Q 22: Scraping the bark off trees by early man was done by ____________.

Ans : stone tools

Q 23: State reason why early man had to be alert and quick on his feet.

Ans : Animals were fast and alert and in order to catch them the early man had to be alert and quick on his feet.

Q 24: Name the place in Madhya Pradesh where a natural shelter of early man is located.

Ans : Bhimbetka

Q 25: Name the earliest stage of human civilization.

Ans : Palaeolithic Age

Q 26: What percentage of human history does the Palaeolithic period covers?

Ans : 99 percent

Q 27: To catch fish and birds for food, the hunter-gatherers needed to be very ________ and __________.

Ans : Alert and quick

Q 28: Name the material used to make Handles of spears and arrows.

Ans : bones and wood

Q 29: Majority of the rivers that flow in southern India are seasonal. True/False

Ans : True

Q 30: Why Majority of the rivers that flow in southern India are seasonal in nature?

Ans : Because they depend upon monsoon for water and do not have glaciers as a source of water.

Q 31: What do you mean by Stone on stone?

Ans : tool making technique

Q 32: What was the name of place where tools were made?

Ans : factory site

Q 33: List One important change that the Mesolithic age witnessed.

Ans : Making of small tools

Q 34: Name the place where we have found large amounts of limestone tools in India.

Ans : Hunasagi

Q 35: Name the Neolithic sites in India.

Ans : Chirand ,Burzahom, Mahagara and Hallur

Q 36: What was the use of stone tools by Early man?

Ans : for making handles of bone and wood weapons. 

Q 37: What was the Pressure flaking technique?

Ans : Pressure flaking technique was one of the methods adopted by the early man to make tools apart from the stone on stone method.

Q 38: Places where remains of things that were used, made and left by the early man are called ____________.

Ans : Sites

Q 39: Define Factory sites.

Ans : Places where stones were found and tools were made.

Q 40: List the most important means of obtaining food for the earlier people.

Ans : Gathering plant produce

Q 41: What was the important method adopted by the early man to make tools?

Ans : Pressure flaking

Q 42: The creative talent of the early man can be seen by the drawings painted with skill and _________.

Ans : Accuracy

Q 43: Hunter gatherers collected plants that were ______.

Ans : Edible

Q 44: Gathering plant produce was an extremely important means of obtaining food. True/False

Ans : True

Q 45: Into how many parts The Palaeolithic Age is sub divided?

Ans : Three

Q 46: Name the three parts into which the Palaeolithic Age is sub divided.

Ans : Lower Paleolithic, Middle Paleolithic, Upper Paleolithic.

Q 47: In which period, Microliths were used by early man?

Ans : Mesolithic period.

Q 48: People moved to different parts in search of different kinds of ____________.

Ans : Plants.

Q 49: Name the cave, which shows the evidence of the use of fire.

Ans : Kurnool cave.

Q 50: What was the source of colours used in the cave paintings?

Ans : Iron ore and charcoal.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

ppt

,

pdf

,

shortcuts and tricks

,

Objective type Questions

,

Important questions

,

Extra Questions

,

mock tests for examination

,

study material

,

Free

,

practice quizzes

,

Very Short Question Answers - On the Trail of the Earliest People Class 6 Notes | EduRev

,

Exam

,

past year papers

,

video lectures

,

Semester Notes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Very Short Question Answers - On the Trail of the Earliest People Class 6 Notes | EduRev

,

Very Short Question Answers - On the Trail of the Earliest People Class 6 Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

Summary

,

MCQs

,

Viva Questions

;