Class 6  >  Social Studies (SST) Class 6  >  Very Short Question Answers: Our Country India

Very Short Question Answers: Our Country India Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6

Document Description: Very Short Question Answers: Our Country India for Class 6 2022 is part of Social Studies (SST) Class 6 preparation. The notes and questions for Very Short Question Answers: Our Country India have been prepared according to the Class 6 exam syllabus. Information about Very Short Question Answers: Our Country India covers topics like and Very Short Question Answers: Our Country India Example, for Class 6 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Very Short Question Answers: Our Country India.

Introduction of Very Short Question Answers: Our Country India in English is available as part of our Social Studies (SST) Class 6 for Class 6 & Very Short Question Answers: Our Country India in Hindi for Social Studies (SST) Class 6 course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for Class 6 Exam by signing up for free. Class 6: Very Short Question Answers: Our Country India Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Very Short Question & Answers

Q1: Topographically, Rajasthan can be described as ___________ stretch of land.

Ans: a dry, hot and sandy

Q2: State the exact location of The Great Indian Desert.

Ans: The Great Indian Desert lies in the western part of India

Q3: Name the triangular plateau with highly uneven relief.

Ans : Peninsular Plateau

Q4: Name the sea in which rivers like Narmada and Tapi drains.

Ans: Arabian sea

Q5: Name the most undulating area of India.

Ans: Northern plains

Q6: From where does the Indian Standard Time have been taken?

Ans: 82 degree 30' E longitude

Q7: The southern most range of the Himalayan Mountains is the _____________.

Ans: Shiwalik

Q8: A ‘peninsula’ is a piece of land surrounded by water on five sides. True/False

Ans: False

Q9: India share land boundaries with ____________ countries.

Ans: Seven

Q10: Name the seven countries that shares land boundaries with India.

Ans: Seven countries share land boundaries with India, namely – Pakistan, China, Nepal, Bangladesh, Myanmar, Afghanistan and Bhutan.

Q11: Name the second most populated country of the world after China.

Ans: India

Q12: The meridian or longitude of 82 degree 30’ E is known as the ___________.

Ans: Standard Meridian of India

Q13: State the exact location of Lakshadweep Islands.

Ans: Lakshadweep lies to the west of the Indian mainland in the Arabian Sea.

Q14: Sri Lanka is separated from India by the _________.

Ans: Palk Strait

Q15: Name the largest and smallest state in terms of area in India.

Ans: Rajasthan and Goa

Q16: The Palk Strait lies between__________ and __________.

Ans : India and Sri Lanka

Q17: The Himalayan Mountain is divided into 3 parallel ranges. True/False.

Ans : True

Q18: How alluvial deposits’ are made?

Ans: Alluvial deposits consists of fine soils that are brought by rivers and are deposited in the river basin.

Q19: Name the world's largest delta.

Ans : Ganga-Brahmaputra delta

Q20: Name one of the parallel range of the Himalayas.

Ans: Himachal

Q21: Give reason why Northern Indian Plains are thickly populated?

Ans: Because of fertile land for cultivation

Q22: What is the other name for Western Ghats.

Ans: Sahyadris

Q23: The west-flowing river is

1. Mahanadi

2. Godavari

3. Krishna

4. Tapi

Ans: Tapi

Q24: Name the Lakshadweep Islands located in the Arabian Sea.

Ans: coral islands

Q25: Name the neighbour of India that is also known as Himalayan Kingdom.

Ans: Nepal

Q26: What are Kayals?

Ans: Backwater of Kerala

Q27: Standard Meridian of India is also known as _________.

Ans: Indian Standard time

Q28: What is the longitudinal extent of India from west to east?

Ans: 68º7’ E and 97º25’ E

Q29: What is the latitudinal extent of India from north to south?

a. buildings

b. population

c. distance from the sea

d. slope

Ans: 8º4’ N and 37º6’ N

Q30: To the west of Western Ghats and east of Eastern Ghats lie the coastal plains. True/False

a. highest rainfall.

b. highest snowfall

c. highest waterfall.

d. highest mountain peak.

Ans: True

Q31: The capital of Lakshadweep is

a. Silvassa.

b. Panaji.

c. Port Blaire.

d. Kavaratti.

Ans: Kavaratti

Q32: Generally plains are _____ land

Ans: Level

Q33: Time change of 4 minutes is experienced after every

a. 1 degree of longitude.

b. 2 degree of longitude.

c. 3 degree of longitude.

d. 4 degree of longitude.

Ans:  1 degree of longitude

Q34: Name the four rivers that form fertile deltas before they drain into the Bay of Bengal. These are in the Peninsular India.

Ans: Mahanadi, Godavari, Krishna and Kaveri

Q35: The southern shores of the Indian peninsula is washed by the ____________.

Ans: Indian Ocean

Q36: For every 1 degree of longitude the local time changes by 4 minutes. True/False

Ans: skeletons of small marine animals.

Q37: What are corals?

Ans: Aravali

Q38: Name the world’s oldest hill range located on the peninsular plateau.

Ans: Aravali Hills.

Q39: The peninsular plateau on the northwestern side is bordered by ______________.

Ans: Himalayas.

Q40: Name The city that is the capital of two states.

Ans: Haryana and Punjab

The document Very Short Question Answers: Our Country India Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Related Searches

video lectures

,

Extra Questions

,

Exam

,

shortcuts and tricks

,

MCQs

,

Sample Paper

,

Summary

,

Semester Notes

,

mock tests for examination

,

Important questions

,

Very Short Question Answers: Our Country India Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Very Short Question Answers: Our Country India Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6

,

Very Short Question Answers: Our Country India Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6

,

study material

,

Viva Questions

,

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

ppt

,

past year papers

,

Free

,

pdf

;