Very Short Question Answers - Panchayati Raj Class 6 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 6

Created by: Rohini Seth

Class 6 : Very Short Question Answers - Panchayati Raj Class 6 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Panchayati Raj Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Very Short Q & A :

Q1: What is the literal meaning of panchayat?

Ans : Suru

Q2: In the Hardas village, women go to get water from which river?

Ans : council of five people

Q3: Who prevents the Panchayat from misusing the village money?

Ans : The Gram Sabha

Q4: The secretary of the Gram Panchayat is not an elected person but is appointed by ____________.

Ans : The government

Q5: Who is responsible for keeping a record of the Gram Panchayat and the Gram Sabha?

Ans : The secretary of the Gram Panchayat

Q6: Panchayati Raj system is in which level of a democratic government?

Ans : first level

Q7: The Panchs and the Gram Panchayat are answerable to the ___________.

Ans : Gram Sabha

Q8: What do you mean by Gram Sabha?

Ans : A meeting of all adults who live in the area covered by a Panchayat.

Q9: Who is a Sarpanch?

Ans : Panchayat's President

Q10: What does 'BPL' stand for?

Ans : below Poverty Line

Q11: Two village Panchs were awarded the Nirmal Gram Puruskar in 2005. To which state did they belong?

Ans : Maharashtra

Q12: What is the 'Panchyati Raj system'?

Ans : A process through which people participate in their government.

Q13: How many levels are there in a Panchayat Raj System?

Ans : Three

Q14: Name the three level of the Panchayat Raj System.

Ans : Gram Sabha at the village level, Samiti or Janpad Panchayat at block level and the the District Panchayat or the Zila Parishad at the district level.

Q15: What is the other name for Janpad Panchayat?

Ans : Panchayat Samiti

Q16: Panchayat Samiti has many ____________ under it.

Ans : Gram Sabha

Q17: What is Zila Parishad?

Ans : District Panchayat

Q18: Who approves the work of the Gram Panchayat?

Ans : Gram Sabha

Q19: What is Watershed development in a village?

Ans : The way of conserving water and refilling it in a village

Q20: The water problem in a village can be solved by planting trees, constructing dams and tanks. True/False

Ans : True

Q21: The concept of Gram Swaraj was conceived by _____________.

Ans : Mahatma Gandhi

Q22: The Gram Panchayat meets ___________to implement the development programmes.

Ans : Regularly

Q23: Who presides the meeting of the Gram Sabha?

Ans : The Panchayat President or the Sarpanch

Q24: One of the important feature of the 73rd Amendment Act is ___________.

Ans : reservation for SCs/STs

Q25: The work of the Gram Panchayat has to be approved by the ___________.

Ans : Gram Sabha

Q26: The Gram Sabha meetings are presided by the Sarpanch. True/False

Ans : true

Q27: Who recommended the establishment of Panchyati Raj institutions?

Ans : Balwant Rai Mehta Committee

Q28: The Gram Panchayat is elected for ______ years.

Ans : five

Q29: State the another name of Zila Parishad.

Ans : District Panchayat

Q30: Sarpanch is the Panchayat's President.

Ans : true

Q31: In rural areas, people directly participate in the decision making through ___________.

Ans : Gram Sabha

Q32: The developmental work at the district level is taken care by the ___________.

Ans : Zila Parishad

Q33: The Gram Panchayat has a secretary who is also the secretary of the ____________.

Ans : Gram Sabha

Q34: The block plans are coordinated and consolidated by the__________.

Ans : Zila Parishad

Q35: Every village Panchayat is divided into _________.

Ans : wards

Q36: What is the age limit to become a member of the Gram Sabha?

Ans : 18

Q37: What is the main aim of the Panchayati Raj System?

Ans : involve people’s participation

Q38: All the three levels of Panchayati Raj Institutions are elected directly by the _______.

Ans : people

Q39: All India Panchayat Adhyaksha Sammelan was held in 2002 in ____________.

Ans : Delhi

Q40: The Gram Panchayat is prevented from misusing the village money by Gram Sabah. True/False

Ans : true

Q41: Who approves the list of people below the poverty line in villages?

Ans : Gram Sabha finalizes and approves the list of the people below the poverty line in rural areas.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Viva Questions

,

ppt

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

MCQs

,

study material

,

practice quizzes

,

pdf

,

Very Short Question Answers - Panchayati Raj Class 6 Notes | EduRev

,

Important questions

,

Very Short Question Answers - Panchayati Raj Class 6 Notes | EduRev

,

Exam

,

Semester Notes

,

Extra Questions

,

shortcuts and tricks

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Summary

,

Objective type Questions

,

Sample Paper

,

video lectures

,

Free

,

Very Short Question Answers - Panchayati Raj Class 6 Notes | EduRev

;