Very Short Question Answers - Respiration in Organisms Class 7 Notes | EduRev

Science Class 7

Class 7 : Very Short Question Answers - Respiration in Organisms Class 7 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Respiration in Organisms Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Science Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Very Short Q & A :


Q1: Bacteria and fungi can respire ___________________.

Ans : Anaerobically


Q2: Name a single celled fungus and respires anaerobically to produce alcohol.

Ans : Yeast


Q3: Anaerobic respiration takes place in our skeletal muscles and produce ________

  1. methyl alcohol
  2. ethyl alcohol
  3. glucose
  4. none of these

Ans : ethyl alcohol


Q4: What is anaerobic respiration?

Ans : The respiration which takes place in the absence of oxygen is called anaerobic respiration.


Q5: 5.    Name the gas which is used by white blood cells to kill the invading bacteria. 

(a) Oxygen (b) Carbon dioxide (c)Nitrogen (d) Chlorine

Ans : Oxygen


Q6: What is the normal range of breathing rate per minute in an adult person?

Ans : 15 – 18


Q7: During heavy exercise we get cramps in the legs due to the accumulation of ______________

Ans : Lactic acid


Q8: What is respiration?

Ans : The process of oxidation of food to release energy from absorb food in living cells is called respiration.


Q9: In cockroach air enters the body through_________________.

Ans : Spiracles


Q10: What will be the direction of diaphragm as we breathe in, and ribs move up or expand?

Ans : Direction of diaphragm is upwars and ribs move up.


Q11: Where is diaphragm located in the human body?

Ans : Below the lungs.


Q12: Each bronchus enters the lungs and divides into small tubes bronchioles which end up in air sacs called alveoli. True/ False.

Ans : True


Q13: The walls of alveoli are supplied with thin blood vessels called________

Ans : Capillaries


Q14: Name the respiratory organ of frogs.

Ans : Skin and lungs


Q15: Name the respiratory organ of earthworm.

Ans : Moist skin


Q16: How does exchange of gases take place in unicellular and smaller multicellular animals?

Ans : By diffusion


Q17: How does exchange of gases take place in insects?

Ans : Exchange of gases takes place in insect through spiracles into trachea.


Q18: During exhalation the ribs

  1. move down and inwards
  2. move upwards
  3. move outwards
  4. do not move at all

Ans : move down and inwards


Q19: Name the respiratory organ of birds.

Ans : Lungs.


Q20: Name the tiny pores present in the leaves of the plants for exchange of gases.

Ans : Stomata.


Q21: What is the end product of anaerobic respiration?

Ans : C02, alcohol and energy.


Q22: Name the chemical used to test the presence of CO2 in exhaled air.

Ans : Lime water


Q23: Yeast respire anaerobically to produce_____________.

Ans : Alcohol


Q24: Chest cavity is surrounded by _____________ of ribs.

Ans : 12 pairs


Q25: State the name of wind pipe.

Ans : Trachea


Q26: Spiracle is the muscular sheet which separates the abdomen from the chest cavity. True/ False.

Ans : False


Q27: What is the percentage of oxygen in the inhaled air?

Ans : 21%


Q28: Breathing is a part of ________

Ans : Respiration.


Q29: What is the site of cellular respiration?

Ans : Mitochondria


Q30: Lenticels are present in which plant part for breathing

  1. Root
  2. Stem
  3. Leaves
  4. None of these.

Ans : Stem


Q31: During heavy exercise the breathing rate of a person slows down. True/ False.

Ans : False


Q32: The size of the chest cavity increases during inhalation. True/ False.

Ans : True


Q33: Which of the two is usually oxidised during respiration? Carbohydrate or fats?

Ans : Carbohydrate.


Q34: Which product in formed after anaerobic respiration in calf muscles?

Ans : Lactic acid


Q35: What is breathing rate?

Ans : The number of times a person breathes in a minute is termed as the breathing rate.


Q36: Ravi is sleeping; his rate of breathing will be slow or higher?

Ans : Rate of breathing will be slow.


Q37: Swati is doing exercise; her rate of breathing will be slow or higher?

Ans : Higher


Q38: Smoking damages _______________.

Ans : Lungs


Q39: What is the percentage of carbon dioxide in inhaled air?

Ans : 0.04%


Q40: Gills in fishes are well supplied with blood vessels for exchange of gases. True/ False.

Ans : True

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

video lectures

,

Objective type Questions

,

ppt

,

Very Short Question Answers - Respiration in Organisms Class 7 Notes | EduRev

,

MCQs

,

Very Short Question Answers - Respiration in Organisms Class 7 Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

shortcuts and tricks

,

past year papers

,

Sample Paper

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

,

Important questions

,

Semester Notes

,

Viva Questions

,

study material

,

Free

,

Very Short Question Answers - Respiration in Organisms Class 7 Notes | EduRev

,

Summary

,

Exam

,

pdf

,

practice quizzes

;