Class 7  >  Social Studies (SST) Class 7  >  Very Short Question Answers - Rulers and Buildings

Very Short Question Answers - Rulers and Buildings - Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7

1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Very Short Q & A :

 

Q1: Name the Pandya king who invaded Srilanka.

Ans : Shrimara Srivallabha

Q2: In which language the two bands of inscription were found written under the balcony of Qutab Minar?

Ans : Arabic language

Q3: State a Features of french churches that could be visible from a distance.

Ans : tall spires and bell towers

Q4: Name the first building that was constructed by using the architectural style pietra dura.

Ans : Taj Mahal

Q5: Corbelled technique was used in the construction of ___________.

Ans : Arch

Q6: Rajendra Chola was one of the powerful rulers of the Chola dynasty. True/ False

Ans : True

Q7: Qibla the direction faced by Muslims at prayer was where everybody faced when court was in session. True/ False

Ans : True

Q8: Bhairava is associated with Lord Shiva. True/ False

Ans : True

Q9: What was the name of the roof style that was adopted by rulers of Bengal?

Ans : a thatched hut

Q10: Who destroyed the Somanath temple?

Ans : Mahmad Ghazni

Q11: Name the Mughal Emperor who has mentioned about Hindustan in his biography.

Ans : Babur

Q12: Baolis' were___________.

Ans : step wells

Q13: Who constructed the Kandariya Mahadeva temple?

Ans : Chandela dynasty

Q14: Patterns created under the balcony of the Qutub Minar are_____________.

Ans : Two bands of inscriptions

Q15: How is the surface of the Qutub Minar?

Ans : Curved and angular

Q16: Name the Safe, protected and grandiose places of rest built by kings.

Ans : forts, palaces and tombs

Q17: Name the forms of domestic architecture which have survived from the eighteenth century.

Ans : havelis

Q18: Mahamandapa in temple construction is the name given to the ____________.

Ans : main hall

Q19: Charupallam is the name of a village near Madhurai. True/False

Ans : False

Q20: Who invaded Madhurai, the capital of the Pandyas?

Ans : Sena II

Q21: What do you mean by Qibla?

Ans : The direction in which muslims offer prayers

Q22: When a garden is divided into 4 symmetric gardens by artificial channels, they are called ________.

Ans : Chahar bagh

Q23: What was the other name of ceremonial halls during Shah Jahan?

Ans : Diwan-i khas or aam

Q24: The temples in Vrindavan were influenced by the Mughal palace in__________.

Ans : Fatehpur Sikri

Q25: What is the meaning of Pishtaq?

Ans : tall gateway

Q26: Why a 'keystone'was used?

Ans : In the construction of arch

Q27: Name the Rajputs clan that refused to accept Mughal authority.

Ans : Sisodiya clan

Q28: What is the name of the large step wells attached to buildings and tombs?

Ans : Baolis

Q29: Name the Pandya king who invaded Sri Lanka.

Ans : Shrimara Srivallabha

Q30: Rajendra I seized the sun pedestal from the ___________.

Ans : Chalukyas

Q31: What was the name of the architectural style of inlaying precious stones into the white marble?

Ans : pietra dura

Q32: The term Mughal represents the mixture of Mongols and Timurid Turks. True/False

Ans : True

Q33: The Somnath temple was destroyed by ___________.

Ans : Mahmud Ghazni

Q34: Who constructed Hauj-i-Sultani?

Ans : Shamsud- din-Iltutmish

Q35: Name some Safe, protected and grandiose places of rest built by kings.

Ans : forts, palaces and tombs

Q36: Name the forms of domestic architecture which have survived from the eighteenth century.

Ans : Havelis

Q37: Name the ruler who has been described in an inscription as having qualities of Moses and Solomon.

Ans : Alauddin

Q38: The Govind Deva in Vrindavan was constructed out of Red Sandstone. True/False

Ans : True

Q39: Who described Fatepur Sikri as 'Romance in Stone'?

Ans : Vincent Smith described Fatehpur Sikri as 'Romance in Stone'

Q40: Where is tomb of Salim Chisti located?

Ans : Fatehpur Sikri

The document Very Short Question Answers - Rulers and Buildings - Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7 is a part of the Class 7 Course Social Studies (SST) Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7
82 videos|295 docs|60 tests
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code
82 videos|295 docs|60 tests
Download as PDF

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

Viva Questions

,

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

Semester Notes

,

Very Short Question Answers - Rulers and Buildings - Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7

,

ppt

,

Objective type Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Exam

,

practice quizzes

,

study material

,

Extra Questions

,

Very Short Question Answers - Rulers and Buildings - Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7

,

Summary

,

MCQs

,

past year papers

,

Sample Paper

,

Very Short Question Answers - Rulers and Buildings - Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7

,

Important questions

,

mock tests for examination

,

pdf

,

Free

;