Very Short Question Answers - Rural Livelihoods Class 6 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 6

Class 6 : Very Short Question Answers - Rural Livelihoods Class 6 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Rural Livelihoods Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Very Short Q & A :

 

Q1: What are the other works that Thulasi do besides working on the land?

Ans : Cook food, clean the house and wash clothes

Q2: What happens when crops are ruined?

Ans : Collecting firewood, getting water and grazing their cattle

Q3: How do poor families in rural areas spend their time every day?

Ans : Thulasi work on the land that belongs to others.

Q4: Where does Thulasi work?

Ans : Farmers are unable to repay their loans

Q5: During monsoon failure, what do the farmers do for their survival?

Ans : Borrow money

Q6: Industrial Workers are the workers who are able to work throughout the year. True/False

Ans : True

Q7: Which is the main crop that is grown in irrigated lands?

Ans : Paddy

Q8: Why do people in rural areas travel long distances?

Ans : In search of work

Q9: What are the other source of income for farmers other than farming?

Ans : Collection from the forest, animal husbandry, dairy produce, fishing etc.

Q10: Setting up of schools is the work being carried out by people in the rural areas. True/False

Ans : False

Q11: Out of every 5 rural families how many belong to the agricultural labourer's families in India?

Ans : Two

Q12: Terrace Farming is best for _______.

Ans : Paddy

Q13: What are the shops that Ramalingam owns?

Ans : In addition to land, Ramalingam owns a rice mill and seeds and pesticides shop.

Q14: Chizami village is in Phek district in _________.

Ans : Nagaland.

Q15: What the people of Chizami village do?

Ans : Terrace cultivation

Q16: What is the major occupation of the 'Kalpattu' people?

Ans : Agriculture

Q17: Where is the Chizami village located?

Ans : Nagaland

Q18: An age-old economic activity in India is _______.

Ans : Agriculture

Q19: When dose The ''Community Development Programme'' was introduced?

Ans : 1952

Q20: People use their power in democracy through _______.

Ans : Election

Q21: Farmers, agricultural labourers and fishing families are not able to work throughout the year, but factory workers can work throughout the year. True/false

Ans : True

Q22: The villagers of ''Pudupet'' earn their livelihood from ______.

Ans : Fishing

Q23: According to the chapter, Ramalingam, large farmer, in Kalpattu village borrowed money from government bank to start a ________.

Ans : Rice mill

Q24: According to the chapter what is the daily wage that Ramalingam pays to Thulasi for her labour in his lands?

Ans : Rs- 40

Q25: What is the meaning of Five Year Plan of India?

Ans : The economy of India is based on planning through its five year plans developed and executed by the Planning Commission of India.

Q26: People in many rural areas travel long distances, mainly, to _________.

Ans : search for work

Q27: What is the percentage of small farmers in India?

Ans : 80 percent

Q28: What is the percentage of large farmers in India?

Ans : 20 percent

Q29: Name the Indian state where the Terrace farming is popular.

Ans : Nagaland

Q30: What are civic life of the society?

Ans : The activities that are carried on in the society, the family, the school and the neighbourhood are called the civic life of the society.

Q31: People prepare their land for growing paddy crop in the month of ___________.

Ans : June.

Q32: What is the percentage of Indians living in villages?

Ans : Nearly 65% of Indians are living in the villages.

Q33: What is the important sources of livelihood for the families of some villages in central India?

Ans : Farming and collecting forest produces.

Q34: List some non-farm work of the villagers in Kalpattu village?

Ans : Making of baskets, utensil, pots etc. There are people who provide services such as nurses, washer men, weavers, barbers, tailors etc.

Q35: What is agriculture?

Ans : The term agriculture is derived from Latin word ager or agri meaning soil and culture meaning cultivation or tilling of soil.

Q36: Where is Pudupet village situated?

Ans : Pudupet village is situated in Tamil Nadu on the coastal line.

Q37: Name the units of civic life.

Ans : There are three units of civic life namely the family, the school and the neighbourhood.

Q38: Who was the first Prime Minister to present the Five Year Plan of India?

Ans : Pandit Jawaharlal Nehru

Q39: What was zamindari system?

Ans : It was the system in which the land was mostly owned by big landlords called zamindars.

Q40: How can citizens take part in civic life?

Ans : The citizens should work towards the betterment of their community through public and volunteer work and other efforts to improve life of all citizens.

Q41: Vicious circle of poverty is the cause of backwardness of agriculture. True/False

Ans : True

Q42: What do we call to an institution which recieves deposits of money or of credit and which seeks profits through the extension or sale of its own credit?

Ans : Bank

Q43: Define private debt.

Ans : Loans which an individual takes for his/her personal consumption from other people or institutions.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Very Short Question Answers - Rural Livelihoods Class 6 Notes | EduRev

,

Very Short Question Answers - Rural Livelihoods Class 6 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

pdf

,

Important questions

,

shortcuts and tricks

,

MCQs

,

practice quizzes

,

Exam

,

Free

,

ppt

,

Semester Notes

,

mock tests for examination

,

study material

,

Extra Questions

,

past year papers

,

video lectures

,

Very Short Question Answers - Rural Livelihoods Class 6 Notes | EduRev

,

Summary

,

Viva Questions

,

Sample Paper

,

Previous Year Questions with Solutions

;