Very Short Question Answers - Sorting Material into Groups Class 6 Notes | EduRev

Science Class 6

Created by: Praveen Kumar

Class 6 : Very Short Question Answers - Sorting Material into Groups Class 6 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Sorting Material into Groups Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

VERY SHORT Q & A:

Q1: Metals have lustre. (TRUE/FALSE)

Ans : TRUE


Q2: Give two examples of objects made up of metals.

Ans : Lock and steel glass.


Q3: Wood and copper both show lustre.(TRUE/FALSE)

Ans : FALSE


Q4: Write any two properties of material.

Ans : Hardness and soluble or insoluble.


Q5: What are soft materials?

Ans : Soft materials are those which can be compressed or scratched easily.


Q6: Give two examples of soft material.

Ans : Cotton and sponge.


Q7: Give two examples of hard material.

Ans : Iron and wood.


Q8: Materials can have different properties such as______________ and ______________.

Ans : Lustre and hardness


Q9: A piece of stone is ______________ material. (hard /soft )

Ans : Hard


Q10: What type of substances are said to be soluble in water?

Ans : Substances that completely disappear or dissolve in water are said to be soluble in water.


Q11: Salt is soluble in water while sand is not. (TRUE/FALSE)

Ans : TRUE


Q12: Gases can also dissolve in water. (TRUE/FALSE )

Ans : TRUE


Q13: Name any gas which can be dissolved in water.

Ans : Oxygen.


Q14: All gases are soluble in water. (TRUE/FALSE)

Ans : FALSE


Q15: Dried leaf ______________ on the surface of water.(FLOAT/SINK)

Ans : Float


Q16: Blood is ______________.(transparent/opaque)

Ans : Opaque


Q17: Write the name of two objects that can float in water.

Ans : Leaf and paper


Q18: Stone will ______________ in water.

Ans : Sink


Q19: Chocolates, toys and other items are displayed in a shop in see-through containers that are made of glass or plastic. This explains the property of ____ of glass and plastic.

Ans : Transparency


Q20: Those materials through which things can be seen are called ______________.

Ans : Transparent


Q21: Materials that cannot be compressed are called ______________ materials.

Ans : Hard


Q22: Give two examples of opaque material.

Ans : Wooden box and metal container.


Q23: Glass is transparent, stone is opaque. (TRUE/FALSE)

Ans : TRUE


Q24: The material through which objects can be seen but not clearly are known as ______________.

Ans : Translucent.


Q25: Wood is transparent.(TRUE/FALSE)

Ans : FALSE


Q26: Sugar is soluble in water.(TRUE/FALSE)

Ans : TRUE


Q27: Oily patch on paper is______________.( translucent/transparent)

Ans : Translucent


Q28: Sand dissolves in water. (TRUE/FALSE)

Ans : FALSE


Q29: What kind of material is said to be opaque?

Ans : The materials through which we are not able to see are called opaque.


Q30: Name two materials which sink in water.

Ans : Stone and coin


Q31: Water is a ______________ liquid. (transparent/translucent )

Ans : Transparent


Q32: Oil is insoluble in water. (TRUE/FALSE)

Ans : TRUE


Q33: Which of the following is non eatable item:
 Orange, mango, salt, basket ball, tomato

Ans : Basket ball


Q34: Find the odd one out:
 iron, gold, water, silver.

Ans : Water


Q35: Which among the following are transparent:
 Iron, Water, glass, wood

Ans : Water, glass


Q36: Air is transparent. (TRUE/FALSE)

Ans : TRUE


Q37: Eraser has lustre. (TRUE/FALSE)

Ans : FALSE

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

past year papers

,

Semester Notes

,

ppt

,

Summary

,

study material

,

Very Short Question Answers - Sorting Material into Groups Class 6 Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

Sample Paper

,

Very Short Question Answers - Sorting Material into Groups Class 6 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

video lectures

,

pdf

,

practice quizzes

,

Viva Questions

,

Very Short Question Answers - Sorting Material into Groups Class 6 Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

,

MCQs

,

Exam

,

Extra Questions

,

mock tests for examination

,

Important questions

,

Free

;