Very Short Question Answers - Transportation in Animals and Plants Class 7 Notes | EduRev

Science Class 7

Class 7 : Very Short Question Answers - Transportation in Animals and Plants Class 7 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Transportation in Animals and Plants Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Science Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Very Short Q & A :


Q1: Circulatory system consists of the heart, blood vessels and _____________.

Ans : Blood.


Q2: Name the system in the body responsible for removal of unwanted harmful substances and excess water in the body cells.

Ans : Excretory system

Very Short Question Answers - Transportation in Animals and Plants Class 7 Notes | EduRevExcretory System


Q3: Name the fluid part of blood.

Ans : Plasma


Q4: Name the three types of cells present in blood.

Ans : White blood cell, red blood cell and platelets


Q5: Red blood cells, also called RBCs, have iron pigments known as _____________.

Ans : Haemoglobin


Q6: The presence of haemoglobin gives red colour to blood.True/ False.

Ans : True


Q7: White blood cells, or WBCs, defend the body against ___________________.

Ans : Infection


Q8: When a blood vessel is cut, blood comes out immediately. After some time, a dark red clot is formed on the cut. Name the cell responsible for this.

Ans : Platelets


Q9: Name the two types of blood vessels

Ans : Arteries and vein


Q10: Which of the two carry oxygen rich blood, arteries or vein?

Ans : Arteries 


Q11: A number of capillaries together form a ___________

Ans : Vein


Q12: Where is heart located in human body?

Ans : Heart is located in the chest cavity with its lower parts towards the left.


Q13: Name the vein in the body that carries oxygen-rich blood.

Ans : pulmonary vein


Q14: Pulmonary artery, the only artery in the human body that carries carbon dioxide-rich blood.True/ False.

Ans : True


Q15: What is heart beat?

Ans : The muscles of the heart contract and relax, which constitutes a heartbeat.


Q16: What is pulse?

Ans : Throbbing that occurs in arteries due to flowing of blood is called pulse or the flow of blood in an artery over a bone is called the pulse.


Q17: The normal pulse rate is

  1. 70 to 90 per minute.
  2. 70 to 80 per minute.
  3. 40 to 70 per minute.
  4. 70 to 100 per minute.

Ans : 70 to 80 per minute.


Q18: What is removed along with water as sweat?

Ans : Extra salts are removed along with water as sweat.


Q19: What is the function of valves present in veins?

Ans : Valves are present in veins to prevent backflow of blood in tissues.


Q20: Name the term for transport of food from leaves to other parts of plants

Ans : Translocation


Q21: Name the type of blood vessels which carry blood from organs to the heart.

Ans : Veins


Q22: Name the waste products formed in body.

Ans : Urea, uric acid and excess water.


Q23: Define excretion.

Ans : The removal of waste products is termed excretion.


Q24: Name organs of excretory system.

Ans : Kidneys, the ureters, the urinary bladder and the urethra.


Q25: Sweat makes the body warm and it helps to maintain normal temperature.True/ False

Ans : False


Q26: What is osmoregulation?

Ans : Osmoregulation is the regulating osmotic pressure of the body fluids by controlling amount of water and salts in the body.


Q27: Heart pumps carbon-dioxide rich blood to______________and oxygen rich blood to rest of the __________.

Ans : Lungs and body


Q28: The roots of the plants remain in contact with underground water.True/ False

Ans : True


Q29: What does the xylem transport?

Ans : Xylem-water and minerals


Q30: What does the phloem transport in plants?

Ans : Phloem- prepared food.


Q31: Vena cava transport oxygenated blood or deoxygenated blood?

Ans : deoxygenated blood


Q32: Transpiration process help in eliminating extra water from plants.True/ False

Ans : True


Q33: Arteries and veins are joined by a network of ___________________.

Ans : Capillaries


Q34: Kidney eliminates the waste material in the liquid form called as__________________.

Ans : Urine


Q35: Name the main excretory product in human being.

Ans : Urea


Q36: Water absorption through roots can be increased by keeping the plants

  1. in the shade
  2. in dim light
  3. under the fan
  4. covered with a polythene bag

Ans : under the fan


Q37: In plants, water is transported through

  1. Xylem
  2. Phloem
  3. Stomata
  4. Root hair

Ans : Xylem


Q38: Name the instrument used to measure blood pressure.

Ans : Sphygmomanometer

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

practice quizzes

,

Free

,

past year papers

,

mock tests for examination

,

Important questions

,

study material

,

Exam

,

Summary

,

Sample Paper

,

MCQs

,

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

Viva Questions

,

Very Short Question Answers - Transportation in Animals and Plants Class 7 Notes | EduRev

,

pdf

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Objective type Questions

,

ppt

,

Extra Questions

,

Semester Notes

,

Very Short Question Answers - Transportation in Animals and Plants Class 7 Notes | EduRev

,

Very Short Question Answers - Transportation in Animals and Plants Class 7 Notes | EduRev

;